Quantcast

Търси

   
L-карнитин за контрол върху теглото и по-добра концентрация

L-карнитин за контрол върху теглото и по-добра концентрация

07.02.2018 95 0 Запази статията

Аминокиселините са едни от най-важните градивни елементи на човешкото тяло. Те участват в изграждането на клетките и се грижат за възстановяването на тъканите. Аминокиселините са втория най-важен елемент след водата, участващ в изграждането на тялото.
L-карнитинът е аминокиселината, която транспортира мастните киселини през клетъчната мембрана до митохондриите, където те могат да бъдат изгорени, а тялото да ги използва като адекватен източник на енергия. След изгарянето на мастните киселини в клетката, L-карнитинът се свързва с отпадните продукти и ги транспортира обратно през клетъчната стена. Това е една от причините L-карнитинът да са приема като добавка, ускоряваща загубата на тегло и изгарянето на мазнините.

Карнитинът се среща в две форми, т.е. има два изомера: L-карнитин и D-карнитин. L-карнитинът е активната форма, която участва в метаболитните процеси, а D-карнитинът не оказва почти никакъв ефект.
L-карнитинът, както и повечето от останалите аминокиселини си набавяме основно чрез храната, която консумираме.
Богати източници на L-карнитин са червените меса, най-вече агнешкото и телешкото, пилешките гърди и млечните продукти, а плодовете и зеленчуците съдържат незначителни количества. При балансиран начин на хранене, човек може да си осигури около 75% от необходимото количество L-карнитин за деня, а останалите организмът синтезира сам. Изключение правят вегетарианците и веганите, които чрез храната могат да си набавят само до 10% от необходимото количество L-карнитин за деня.
За синтеза на L-карнитин в тялото са необходими аминокиселините лизин и метионин, както и желязо, витамини В1, В6, В12 и С. Синтезът на L-карнитин се извършва основно в бъбреците и метаболизмът му до голяма степен зависи и от правилното им функциониране. Недостиг на L-карнитин се наблюдава при хора на диализа, при чернодробни и бъбречни нарушения, както и при продължителен прием на някои медикаменти.
L-карнитинът е една  от най-изполваните широкоспектърни хранителни добавки, която има редица здравословни ползи като:

  - увеличава издръжливостта

  - подпомага и ускорява загубата на тегло

  - предпазва мускулите от увреждане, намалява натрупването на млечна киселина в тях и подобрява снабдяването им с кислород

  - изгаря натрупаните телесни мазнини

  - подобрява мозъчната дейност, фокуса и концентрацията, подкрепя цялостното здраве на мозъка

  - регулира нивата на кръвната захар

  - оказва благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система и бъбреците

  - има силно антиоксидантно действие

  - оказва подкрепа при костни и ставни заболявания

  - повишава либидото и фертилитета при мъжете

Увеличава издръжливостта
Тъй като L-карнитинът играе централна роля в производството на енергия, много спортисти започват да го приемат под формата на хранителна добавка, за да повишат издръжливостта си и да подобрят атлетичното си представяне. Освен това, той не позволява да се натрупват коензими, които нарушават клетъчната мембрана и възпрепятства натрупването на млечна киселина в мускулите. L-карнитинът подобрява снабдяването на мускулите с кислород, повишава мускулната сила и това го прави предпочитан сред трениращите.

Ускорява загубата на тегло
Някои смятат, че само приемайки L-карнитин, могат да се справят с натрупаните излишни килограми. Суплементацията с L-карнитин, комбинирана с подходящ режим на хранене и физическо натоварване може да бъде ефективен начин за отслабване. L-карнитинът потиска и апетита, което го прави още по-добър избор в борбата с излишните килограми. Резултатите от проучванията относно загубата на тегло и прием на L-карнитин обаче варират, т.е. при някои хора тази формула работи, а при други няма голям ефект.

Предпазва мускулите от увреждане
Освен повишаването на издръжливостта и ускоряване загубата на тегло, тази аминокиселина е полезна добавка за трениращите, които искат да предпазят мускулите си от увреждания и да подпомогнат по-бързото им възстановяване.

Изгаря натрупаните телесни мазнини
L-карнитинът помага на тялото да транспортира труднопреносимите мазнини до местата, където те да бъдат изгорени и преобразувани в енергия. Проучванията показват, че при хора с метаболитни нарушения и наднормено тегло, приемът на L-карнитин, съчетан с балансиран хранителен режим и физическо натоварване, води до значително намаляване на излишните мазнини. Увеличаването на количеството карнитин в мускулите спомага за предотвратяване натрупването на мазнини чрез повишаване на тяхното изгаряне и изразходването на енергия по време на физическа активност.

Подобрява мозъчната дейност
L-карнитинът оказва сериозна подкрепа на здравето на мозъка, предпазвайки го от когнитивен спад, настъпващ с напредване на възрастта и ежедневния стрес. Той подпомага мозъчната дейност, оптимизира паметта, фокуса и концентрацията, подобрявайки притока на кръв към мозъка. Хората с болест на Алцхаймер и други, свързани с възрастта проблеми с паметта, се повлияват добре от приема на  L-карнитин.

Регулира нивата на кръвната захар
Научни изследвания показват, че добавянето на L-карнитин може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар и за борба с инсулиновата резистентност. Резултатите показват, че приемът на L-карнитин при хора с нормално и наднормено тегло, както и при болни от диабет, подобрява инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата от клетките.

L-карнитинът е безопасна и ефективна добавка с минимален риск от странични ефекти, ако се употребява в препоръчителните дози. Стандартната препоръчителна дневна доза за неспортуващи е 500-2000 милиграма, а за спортуващи от 2000-4000 милиграма, разпределени в 2 или 3 приема.
При хора, диагностицирани с епилепсия, хипотиреоидизъм и болест на Хашимото, приемът на L-карнитин е противопоказен.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Колострум
Колострум  moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
Кордицепс
Кордицепс moreКордицепс

Кордицепс е най-използваната гъба в Китайската народна медицина. Съдейства за повишаване на издръжливостта, фи ... още

46,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 46,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 460 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 14.00 лв.
Магнатон
Магнатон more
  • -41%ОТСТЪПКА
Магнатон

Капсулите Магнатон предлагат природен биологично чист магнезий в 4 различни форми с цел по-пълното му и ефективно у ... още

24,00лв14,00лв/ 100 к.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 14,00 лв. и съберете 11 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 250 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 4.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако искаш да вземаш, научи се да даваш.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!