Quantcast

Търси

   
С какво да се храним, за да подобрим паметта и повишим концентрацията си

С какво да се храним, за да подобрим паметта и повишим концентрацията си

14.03.2018 59 0 Запази статията

Известно е, че храната, която консумираме, оказва влияние върху теглото, обиколката на талията, енергийните нива и здравословното ни състояние. Но има и храни, които могат да повишат тонуса и производителността, да подобрят концентрацията, способността за запомняне и паметта. Мозъкът може да не е първото нещо, за което се сещаме, когато мислим за храна и хранене, но храните, които го подхранват са от съществено значение за фокуса и енергията ни. Без необходимото количество белтъчини, въглехидрати, витамини, антиоксиданти и мазнини, се затруднява мозъчната активност, влошават се познавателните способности и концентрацията. Ако ви се е е случвало да се взирате с разфокусиран поглед в компютъра и папките на бюрото, забравяйки какво точно вършите, ако очите ви се затварят още в ранните следобедни часове, може би е време да “заредите батериите” с храни и напитки, които действат ободряващо и тонизиращо, които могат да подобрят паметта и концентрацията, да повишат работната производителност.

Универсално средство за подобряване на паметта и повишаване на концентрацията не съществува - необходимо е мозъкът да бъде подхранван с продукти, които съдържат максимума от полезни вещества за пълноценната му работа, както и да са намалят стресанедоспиването, алкохола и заседналия начин на живот. С какво да се храните, за да подсилите своя мозък и да подобрите паметта си?

Цвекло
Цвеклото е изключително полезен за здравето зеленчук, който съвсем спокойно може да бъде наречен суперхрана за мозъка, защото той подобрява мозъчната функция и забавя когнитивния спад. Цвеклото съдържа вид нитрати, които в тялото се превръщат в азотен оксид, а това съединение оказва стимулиращ ефект върху кръвоносните съдове, подпомагайки насищането на мозъка с кислород и хранителни вещества. Ежедневната консумация на сок от цвекло подобрява кръвообращението в мозъка и оказва благоприятен ефект върху паметтта.

Сьомга
Сьомгата  е богата на полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на висококачествен протеин, минерали и витамини. Тя е храна за мозъка, която подобрява мозъчната активност и паметта, но и намалява риска от деменция.

Броколи
Много са причините, поради които е полезно да консумираме броколи - от впечатляващото съдържание на фибри в тях, до богатото им съдържание на важни минерали и витамини. Броколите съдържат антиоксидантен коктейл, богат на витамини С, А и К, които успешно се справят със свободните радикали, но и премахват умората, подобряват концентрацията, предпазват от деменция и мозъчна дегенерация. Те са богати и на холин, който оказва влияние върху развитието на мозъка, концентрацията и когнитивните способности.

Зелен чай
Пиенето на зелен чай е част от сутрешния ритуал на много хора. Той е богат на антиоксиданти, зарежда с енергия, помага да се събудим и концентрираме сутрин, но според проучванията, той подпомага и производството на мозъчни клетки и увеличава мозъчната ефективност, подобрявайки в частност работната памет. Редица изследвания показват, че зеленият чай предпазва клетките на мозъка и така намалява риска от заболявания като болест на Паркинсон и Алцхаймер.

Яйца
Освен отличен източник на протеин, яйцата са богати и на холин - хранително вещество, което има ключово значение за развитието на мозъка и паметта. Нови изследвания показват, че хранителен режим, богат на холин, помага за забавяне процесите на стареене на мозъка.

Черен шоколад
Още една причина да консумираме черен шоколад - той подобрява когнитивната функция и може да забави развитието на деменция. Черният шоколад е добър източник на флаваноли и кофеин, чиято отлична комбинация води до увеличаване на енергийните нива, подобрява работната памет, способността за концентрация и скоростта на обработка на информацията. Черният шоколад е богат и на магнезий - важен минерал, чийто недостиг оказва негативно влияние и върху паметта.

Бадеми
Бадемите зареждат с енергия, но са и отлично средство за стимулиране на мозъка. Те съдържат магнезий, който противодейства на умората и подобрява мозъчните функции. Високите нива на ацетилхолин в бадемите, повишава способността за учене и запомняне.

Сладък картоф
Този все още набиращ у нас популярност зеленчук е богат на сложни въглехидрати, които забавят усвояването на захарта и стабилизират кръвната захар, осигурявайки постоянен приток на енергия и повишаване на производителността, включващо и по-доброто функциониране на мозъка, подобряване на паметта и способността за запомняне.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best moreGood-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Mental Health
Mental Health more
  • НОВпродукт
Mental Health

Една от основните причини за здравословните проблеми в съвременното общество е стресът. Напрегнатата работна сред ... още

49,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 510 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Гинко Билоба 30 мг
Гинко Билоба 30 мг moreГинко Билоба 30 мг

Гинко Билоба е едно от най-изследваните растения в света и една от най-употребяваните хранителни добавки. Приемът н ... още

9,00лв/ 30 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 9,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Не позволявайте на училището да попречи на образованието Ви.
Марк Твен
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!