Quantcast

Търси

   
Мелатонинът не е само хормон на съня

Мелатонинът не е само хормон на съня

14.03.2018 64 0 Запази статията

Мелатонинът е хормон, секретиран от епифизната жлеза в мозъка. Синтезира се от аминокиселината триптофан. През светлата част от деня епифизата в мозъка произвежда невротрансмитера серотонин, а през нощта епифизата произвежда мелатонин. Той е отговорен за поддържането на циркадния ритъм на организма. Мелатонинът синхронизира биологичния ни часовник с факторите на външната среда и регулира денонощния ритъм на бодрост и сън. Мелатонинът е и мощен антиоксидант, който действа както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в клетката.
Какви са ползите от мелатонина?

1. Естествено средство при проблеми със съня
Работата на смени, смяна на обстановката, продължителните пътувания на големи разстояния, вредният и лош навик да се заспива на светлина и включени устройства в стаята, стресът в ежедневието - това са фактори, които влошават качеството и продължителността на съня. Най-популярната употреба на мелатонина е като естествено средство при нарушения на съня. Мелатонинът повлиява благоприятно върху качеството на съня, съкращава времето, необходимо за заспиване и увеличава общото времетраене на нощния сън, нормализира циклите на съня при чести пътувания, работа на смени и стрес. Добавянето на мелатонин под формата на добавки помага и на хората с хронично ниски нива на мелатонин да спят по-добре, както и на тези с шизофрения, които имат влошено качество на съня.

2. Потенциално лечение при рак на гърдата и рак на простата
Няколко изследвания показват, че ниските нива на мелатонин могат да бъдат свързани с повишен риск от рак на гърдата. Изследванията показват, че мелатонинът може да потисне туморния растеж и клетъчното производство, както и да блокира образуването на нови кръвоносни съдове. Проучванията показват, че мъжете с рак на простата имат по-ниски нива на мелатонин. Резултатите от проучване, имащо за цел да провери дали мелатонинът може да модулира растежа на андроген-зависими ракови клетки на простата показват, че той може значително да инхибира пролиферацията на ракови клетки на простатата. Всичко това показва големия потенциал на мелатонина като естествено средство за лечение на рак.

3. Намалява негативните последици от менопаузата
Добавянето на мелатонин действа благоприятно  и в периода на менопаузата върху психо-вегетативните смущения, намалява депресиите и тревожността, регулира биологичния часовник и подобрява съня.

4. Подпомага сърдечното здраве
Мелатонинът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той оказва влияние върху нивата на холестерола и регулира кръвното налягане.

5. Облекчава фибромиалгията и хроничните болки
Фибромиалгията е състояние на хронична болка и неразположение на цялото тяло, мускулите и съединителната тъкан, придружено от чувство на умора и проблеми със съня, паметта и настроението, без конкретна причина. Установено е, че приемът на мелатонин намалява симптомите на хронична болка, а освен това може да помогне и при други хронични болезнени състояния, като мигренозно главоболие.

6. Стимулира имунната система
В един научен доклад наричат мелатонина “имунен буфер”, защото се проявява като стимулант при имуносупресивни състояния, а също действа и като противовъзпалително съединение, когато има засилен имунен отговор при острите възпаления.

7. Намалява неразположенията от смяната на часовите пояси или джет-лаг ефекта
Джет лаг е термин, който се използва за онагледяване на промените, които настъпват в организма и трудностите при аклиматизирането на тялото към новата среда и условия след продължителни пътувания на големи разстояния, при дълги полети и при пресичане на различни часови пояси. При дълъг полет или пътуване, биологичният часовник трябва да се синхронизира спрямо времето на новото място - в противен случай мозъкът би дал сигнал за заспиване, въпреки, че на новото място е ден, и обратно. Приемът на мелатонин помага успешно за превъзмогване на умората, стреса, безсънието и другите проблеми със съня, свързани с дългите пътувания и промените на часовите пояси.

8. Подобрява съня на деца от аутистичния спектър
След многобройни проучвания, специалистите стигат до извода, че добавянето на мелатонин при деца с разстройства на развитието като тези от аутистичния спектър и синдром на дефицит на вниманието с хиперактивност може да помогне при проблеми с техния сън. При планирано добавяне, под наблюдението на лекар, мелатонинът може да помогне за нормализиране на съня и за поведението на тези деца през деня.

9. Намалява дисфункцията на пикочния мехур
Мелатониновите рецептори се намират в пикочния мехур и простата. Мелатонинът спомага и за предотвратяване на високите нива на малондиалдехид - маркер за оксидативен стрес. Чрез намаляване на оксидативния стрес, мелатонинът помага в борбата с възрастовата дисфункция на пикочния мехур и спомага за облекчаване на проблеми като свръхактивен пикочен мехур.

10. Помага за облекчаване на стреса
Мелатонинът спомага за облекчаване на стреса и безпокойството, които се влошават при липса на сън. Честите нощни събуждания може да са провокирани от стрес, тревожност или хронична болка. В такива ситуации добавянето на мелатонин би подпомогнало съня.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

НОРМА ЦЕЛ Протект
НОРМА ЦЕЛ Протект moreНОРМА ЦЕЛ Протект

Азиатските гъби шийтаке (императорска гъба), майтаке и агарикус блазей са известни отдавна  с лечебните си сво ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Нигела Сатива
Нигела Сатива more
  • TOPseller
Нигела Сатива

Маслото от Нигела Сатива (черен кимион) има над 2500 години история като лечебно средство. “Фараонското масло ... още

16,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 16,00 лв. и съберете 13 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 160 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Нормацел
Нормацел more
  • -42%ОТСТЪПКА
Нормацел

Нормацел представлява уникална комбинация от дванадесет, доказали своето противотуморно действие, природни съставки ... още

59,00лв34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 27 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 340 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Простан
Простан moreПростан

Открай време за здравето на простатата се препоръчват хранителни продукти с богато съдържание на фитостероли. Такив ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Този, който се радва на крепко здраве, е богат без да го знае.
Френска поговорка
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!