Quantcast

Търси

   
Как състаряват цигарите и защо пушачите изглеждат по-възрастни

Как състаряват цигарите и защо пушачите изглеждат по-възрастни

22.02.2018 88 0 Запази статията

Всички знаем, че тютюнопушенето е вредно и опасно. То е свързано с редица опасни за живота болести като инфаркт, инсулт, рак и други. Пушенето вреди, както на пушача, така и на околните. Да се откажат цигарите обаче е не е лесно. Никотинът създава у пушача силна зависимост и с времето се превръща в поведенчески навик. Генералният директор на Световната здравна организация казва, че „Цигарата е ... коварно изобретение, тя доставя точно това количество никотин, което е необходимо, за да се пристрасти пушачът за цял живот, докато не бъде убит от нея.“
Ако сте пушач, вероятно сте запознат с вредите, които тютюнопушенето  причинява на сърцето, мозъка и дробовете, но знаете ли, че цигарите ускоряват стареенето на кожата и увреждат състоянието на косата и ноктите. Пушенето намалява циркулацията на кръвта и ограничава количеството кислород, което стига до кожата, а това води до състаряване на кожата и поява на бръчки.
Изследователи от Охайо провеждат интересно изследване с 80 двойки еднояйчни близнаци, в които единият близнак е пушач, а другият е непушач. Резултатите са публикувани в списанието Plastic and Reconstructive Surgery и показват, че само за 5 години, признаците на преждевременно стареене, като по-дълбоки бръчки и бръчки около устата, увисване на бузите и долната челюст, тъмни кръгове под очите и други, са много по-силно изразени при пушачите. В какво се изразява вредата върху красотата от тютюнопушенето:

Суха кожа и нездрав тен на лицето
Най-големи поражения цигарения дим нанася върху красотата на кожата. Основната причина е гладът на кожата за кислород. Това води до сухота и нееластичност на кожата, кожа със сивкав или жълт оттенък. Никотинът в цигарите свива кръвоносните съдове, унищожава важни витамини като А и С, които са необходими за поддържане на здравата кожа.

Бръчки и увиснала кожа
Пушенето уврежда структурата на съединителната тъкан на кожата, като разгражда еластина и предизвиква отделяне на ензим, който пък разгражда колагена - процеси, които имат отношение към еластичността и здравината на кожата. Всичко това води до изтъняване на кожата и образуването на бръчки. Освен това самото засмукване на цигарата води до отслабване на мускулатурата около устата и прави бръчките в тази област по-дълбоки и видими. Примигването с очи, което повечето пушачи правят, когато издишат цигарения дим, също е предпоставка за образуване на бръчки.

Торбички и тъмни кръгове под очите
Голяма част от пушачите имат торбички под очите. Предполага се, че причина затова е никотиновия абстинентен синдром, който влошава качеството на съня. Комбинацията от нездравословен тен на лицето, бръчки и торбички под очите, прави пушачите да изглеждат много по-възрастни, отколкото са.

Изтъняване и дори загуба на коса
Специалистите смятат, че токсичните съставки, които цигарите съдържат могат да увредят ДНК на космените фоликули и тяхната структура. Това изтънява косъма, води до загуба на коса и дори оплешивяване.

Пожълтяване на зъбите и ноктите
Никотинът и катранът, които се съдържат в цигарите, оцветяват зъбите и с течение на времето, те потъмняват. Зъбите започват да губят своя блясък и придобиват жълтеникъв оттенък. Никотинът в цигарите оцветява не само зъбите, но и ноктите на ръцете.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Алое Вера
Алое Вера moreАлое Вера

Не случайно растението Алое вера е наричано още растение-чудо. Неговите лечебни свойства са известни от векове. Ало ... още

13,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 13,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Коензим Q10 / 10 мг
Коензим Q10 / 10 мг moreКоензим Q10 / 10 мг

Коензим Q10 или още наричаният “универсален антиоксидант” се използва от всяка клетка в нашето тяло за ... още

26,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 7.00 лв.
ОПЦ-Грозде
ОПЦ-Грозде moreОПЦ-Грозде

Семките на гроздето съдържат антиоксидантите ОРС (олигопроантоцианидини) - антоциан, процианидин, полифенол, както ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 17 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Селен
Селен moreСелен

Неправилното хранене, недоспиването и заседналото ежедневие изтощават организма ни и това веднага си проличава върх ... още

12,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 12,00 лв. и съберете 10 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 120 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 4.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здрав дух – здраво тяло.
Ювенал
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!