Quantcast

Търси

   
Има ли връзка между хипотиреоидизма и целиакията

Има ли връзка между хипотиреоидизма и целиакията

12.10.2017 146 0 Запази статията

Хипотиреоидизмът представлява състояние на намалена функция на щитовидната жлеза, а целиакията е възпалително автоимунно заболяване, при което организмът изразява непоносимост към храни, съдържащи глутен.
“Целиакията е автоимунно заболяване, а когато имате едно автоимунно заболяване, рискът да развиете други, включително хипотиреоидизъм е по-висок”, казва д-р Райли, педиатър и завеждащ Центъра по целиакия на Колумбийския университет.
“Не можем да кажем, че едното автоимунно заболяване причинява другото, това е свързано и с генетичната обремененост, но ако сте предразположени към едно автоимунно заболяване, се предполага, че сте предразположени и към други”, казва д-р Мъри, гастроентеролог в клиниката Майо. Проучване, публикувано в списание Autoimmunity Reviews  през септември 2016 година съобщава, че в действителност значителен брой хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза имат и редица други автоимунни заболявания, включително целиакия.

Симптомите на целиакия или глутенова нетолерантност могат да се проявят с храносмилателни проблеми, диария, запек, коремни болки, киселинен рефлукс, кожни обриви, анемия, ниска костна плътност, замаяност, умора и други. Някои от симптомите на целиакия се припокриват с тези на хипотиреоидизма като запек, депресия и умора. В случай, че сте диагностицирани с хипотиреоидизъм, д-р Шилер, завеждащ клиниката по гастроентерология в Далас, препоръчва да се направи и кръвен тест за целиакия. В случай, че се установят и двете заболявания, е важно да се лекуват и двете заедно. Лечението при целиакия включва следването на безглутенова диета, независимо дали имате или не хипотиреоидизъм. “Състоянието на щитовидната жлеза може да се подобри при спазването на безглутенова диета, но целиакията няма да се повлияе от лечението на хипотиреоидизъм”, казва д-р Шилер.

Ако имате хипотиреоидизъм и целиакия е препоръчително да изследвате състоянието на щитовидната си жлеза на всеки шест месеца, особено през първата година на безглутенов режим. Целиакията може да попречи на правилното усвояване на лекарствените средства за лечение на щитовидната жлеза. Спазването на безглутенова диета спомага за правилната им абсорбция и е възможно да се наложи вашият лекуващ лекар да коригира дозата на предписаните медикаменти.

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!