Quantcast

Търси

   
Защо метаболизмът при жените се забавя с възрастта

Защо метаболизмът при жените се забавя с възрастта

11.10.2017 269 0 Запази статията

Здравият човек обикновено има добър метаболизъм, независимо от своята възраст. От начина на живот и хранене зависи дали след определена възраст, метаболизмът ще се забави и кога ще стане това. Метаболизмът е много повече от способността на организма да изгаря калории, той е сложен комплекс от процеси, които му осигуряват растеж и развитие. С напредване на възрастта, особено при жените, поради остаряване на клетките и пораждането на редица промени в тях, се нарушава синхрона на този комплекс от процеси, а това води и до забавянето на метаболизма. Затова, за да запазят дамите елегантната си фигура с напредване на възрастта, е важно да поддържат постоянно и здравословно тегло, докато са млади. Всеки от нас може донякъде да контролира метаболизма си, като с напредване на възрастта започне да се движи по-активно, да ходи повече пеша, да се разхожда на открито, както и да се храни по-често и с по-малки порции.

Естрогенът и възрастта
Естрогенът е стрелката на биологичния часовник при жените. По време на менопаузата при жените, производството на хормони в яйчниците намалява значително и дори спира напълно, което води до редица здравословни проблеми като студени и топли вълни, остеопороза, метаболитни нарушения и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Естрогенът и метаболизма
Естрогенът е основният репродуктивен женски хормон. Когато производството на естроген намалее, се повишават нивата на мъжкия хормон андроген, което води до преразпределение на излишното тегло към областта на корема, там където обикновено мъжете трупат мазнини. Организмът обаче все още има нужда от естроген за извършването на други метаболитни функции. Мастните тъкани също са в състояние да произвеждат естроген и следователно наличието на голямо количество мазнини води до естрогенен излишък, т.е. мастните запаси се запазват на всяка цена и излишните калории се превръщат в мазнини. Важен момент тук е храненето - приемът на богати на протеин храни, люти и пикантни храни, както и пиенето на повече течности стимулират метаболизма.

Понижената функция на щитовидната жлеза и метаболизма
Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това състояние е свързано с редица здравословни проблеми. Щитовидните хормони оказват влияние върху теглото и регулират метаболизма, а когато производството им е намалено, той се забавя, което води до натрупване на тегло.
С напредването на възрастта при жените, намалява производството на естроген, както и на хормоните на щитовидната жлеза, което забавя метаболизма, води до натрупване на килограми и може да провокира редица заболявания. За да контролирате забавянето на метаболизма и да запазите фигурата си с напредването на възрастта е препоръчително:

 *  да се движите максимално, да правите гимнастика, за да поддържате мускулната си маса. Редовните тренировки спомагат и за осигуряване на добър нощен сън, който противодейства на отрицателните ефекти на хормоналните промени и забавения метаболизъм.

 *  обърнете по-голямо внимание на хранителните си навици. Хранете се на често и по малко - така организмът се стреми да усвоява храната и се ускорява метаболизма. При забавен метаболизъм е препоръчително да започнете да приспособявате хранителните си навици спрямо времето за метаболизиране на хранителните вещества, да поставите акцент върху  видовете храни, които могат да помогнат за намаляване на потенциалното натрупване на тегло.

 *  да пиете повече течности, защото дехидратацията забавя метаболизма.

 *  използването на антиоксидантни формули или хранителни добавки, съдържащи съставки като Л-тирозин, йод, соеви изофлавони, лют червен пипер кайен и черен кохош, доказали, че подобряват симптомите при менопауза и влияещи положително върху метаболизма.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

L-Фенилаланин
L-Фенилаланин moreL-Фенилаланин

L- Фенилаланин е незаменима алфа-аминокиселина – една от основните аминокиселини, които изграждат протеините ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Алое Вера
Алое Вера moreАлое Вера

Не случайно растението Алое вера е наричано още растение-чудо. Неговите лечебни свойства са известни от векове. Ало ... още

13,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 13,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Соя Изофлавони
Соя Изофлавони moreСоя Изофлавони

Соевите зърна са богати на фитоестрогени изофлавони – антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравосло ... още

14,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 14,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 120 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Тирозин
Тирозин moreТирозин

Тирозин съдейства за повишаване на метаболизма, чрез образуването на хормона на щитовидната жлеза - тироксин, който ... още

29,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 29,00 лв. и съберете 23 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Дисциплината е мостът между целите и постиженията.
Джим Рон
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!