Quantcast

Търси

   
Астаксантин - защо да го приемаме всеки ден

Астаксантин - защо да го приемаме всеки ден

04.10.2017 128 0 Запази статията

Астаксантинът (произнася се астазантин) е естествен каротеноид, който се съдържа във водорасли, скариди, омари, раци и сьомга. Каротеноидите представляват пигменти, които се срещат в природата и оказват здравословна подкрепа. Астаксантинът, наричан още “царят на каротеноидите” има червен цвят и се извлича от микроалгите Haematococcus pluvialis. Пигментът астаксантин придава розовия цвят на скаридите, сьомгата, лобстерите и други. 
Астаксантинът е мощен антиоксидант, който е широко обсъждан от д-р  Мехмет Оз, известен като “лекарят на звездите” и д-р Джо Меркола - привърженик на алтернативната медицина, и е препоръчван от много здравни експерти.
Кои са причините, които биха ни накарали да приемаме астаксантин всеки ден?

1. За облекчаване на болки и възпаления
Астаксантинът има силен противовъзпалителен ефект и облекчава болката, като потиска по естествен начин много от възпалителните медиатори. Освен това той намалява възпалителните процеси, които предизвикват много хронични заболявания. Астаксантинът блокира по естествен начин COX-2 (циклооксигеназа 2) ензимите, както традиционните лекарствени средства, предписвани при остеоартрит, ревматоиден артрит, остра болка и болезнен месечен цикъл, но без техните нежелани реакции. Редица изследвания показват, че астаксантинът влияе не само върху COX-2 ензимите, той потиска серумните нива на азотен оксид, интерлевкин 1В, простагландин Е2, С-реактивен протеин (CRP) и тумор некрозис фактор алфа (TNF-а). Астаксантинът намалява нивото на С-реактивния протеин с повече от 20% само за осем седмици - няма лекарствено средство, което има този терапевтичен ефект. Според Американската асоциация за сърдечно здраве, С-реактивния протеин е ключов индикатор и за сърдечните заболявания.

2. Астаксантинът повишава енергията
Астаксантинът се препоръчва за увеличаване на енергията, за повече сила и издръжливост по време на тренировка, а също така намалява ставните и мускулните болки след натоварвания. В изследване доказват, че той ускорява използването на мазнини от мускулите по време на тренировка и така удължава времето й, и забавя появата на умора. Казано по друг начин - не само тренирате по-дълго и по-пълноценно, но и горите повече мазнини.

3. Подобрява здравето на очите
Астаксантинът лесно преминава през бариерата кръв-мозък и кръв-ретина. Клиничните проучвания показват, че астаксантинът премахва умората и напрежението в очите, помага да виждаме по-детайлно, подобрява състоянието при диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.

4. Мощен антиоксидант, който почиства клетките
Астаксантинът прониква във всяка клетка на тялото. Той има уникални липофилни и хидрофилни качества на молекулата, които му позволяват да обхване цялата клетка, като единият край на молекулата на астаксантина защитава мастноразтворимата част на клетката, а другият защитава водоразтворимата.
Резултатите от проведено през 2007 година проучване върху няколко популярни антиоксиданти и тяхната сила показват, че астаксантинът е 6000 пъти по-силен от витамин С, 800 пъти по-мощен от коензим 10 (Co Q10), 550 пъти по-силен от катехините в зеления чай и 75 пъти по-силен от алфалипоевата киселина.

5. Защитава кожата от вредното влияние на UV лъчите и я подмладява
Кожата е най-големият орган в нашето тяло, а изследванията върху астаксантина и неговата роля в грижата за нея, показват, че той подпомага естественото хидратиране на кожата, нейната гладкост и еластичност, изглажда фините бръчки, намалява образуването на петна и лунички. При светла кожа и кожа, склонна към поява на лунички, приемът на астаксантин намалява увреждането, което могат да причинят UV лъчите върху чувствителната кожа. Астаксантинът прониква в кожните клетки и действа като вътрешна слънцезащита.

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Където човек го боли, там си слага ръката.
Датска поговорка
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!