Quantcast

Търси

   
5 грешки на начинаещия, които да избягваме при започване на диета

5 грешки на начинаещия, които да избягваме при започване на диета

05.10.2017 135 0 Запази статията

Спазвате диети, но не отслабвате? Много хора се сблъскват с този проблем. За теглото отговаря обмяната на веществата, т.е. нашият метаболизъм. Нека не забравяме, че всички процеси в човешкия организъм се влияят от различни фактори, а повечето от тях зависят от начина на хранене и живот, от степента на физическа активност и от емоционалното състояние и нагласата на всеки човек.
Ако искате да отслабнете и да се освободите от натрупаните мазнини, можете да го направите, като избегнете най-честите грешки, които се допускат при започване на диета.

1. Не се фокусирате върху енергийния си баланс
Енергийният баланс е връзката между калориите, които приемаме с храната и тези, които тялото ни използва под формата на енергия, за да можем да се справим с ежедневните си задължения. Логично, ако приемът на калории е по-висок от това, което изразходваме - напълняваме, а в обратния случай - отслабваме. Когато става дума за диета, много хора избират да консумират по-здравословни и висококачествени храни, което в крайна сметка означава, че като цяло те консумират по-малко калории. Стриктното следене на приетите калории е трудно, но ако не се следят приетите калории, няма как да знаете кога сте постигнали калорийния дефицит за деня.

2. Не поставяте акцента върху засищащи храни
Диетата може да се окаже трудна, особено ако не сте свикнали да гладувате. Изборът на правилни храни може да спомогне да се чувствате сити за по-дълго време и така да намалите общия прием на калории за деня. Протеинът е най-засищащото хранително вещество, а и тялото ни гори повече калории, за да го усвои, в сравнение с другите хранителни вещества. Консумацията на храни, богати на висококачествени протеини (растителни и от животински произход) и фибри, ще намали чувството за глад и ще способства за ускоряване на метаболизма.

3. Избирате изключително стриктна диета
Много хора избират диети, които елиминират цели хранителни групи или избягват изцяло любимите си храни, като пица или сладолед например, вярвайки, че това ще доведе до бърза загуба на тегло. Редица проучвания доказват, че в дългосрочен план по-гъвкавите диети са в пъти по-успешни от прекалено стриктните и ограничителни диети.
Ако обичате да хапвате пица, едно или две парчета пица няма да увеличат теглото ви, но не така стоят нещата с десет парчета пица, естествено. Вместо да ограничавате напълно храната, която ви харесва, но смятате за нездравословна, намерете начин да я включите умерено в диетата си, вместо да елиминирате цели групи храни, които обичате, намерете алтернативи, съдържащи по-малко калории. Когато включвате храни, които са извън спазваната от вас диета или хранителен режим, изключвайте присъстващи такива, които съдържат сходен брой калории. Това ще създаде устойчива практика, водеща до загуба на тегло и мазнини, която същевременно ще ви позволи да се наслаждавате на любимите си храни.

4. Намалявате твърде драстично количеството на калориите
Човешкото тяло е изключително адаптивно, когато намалите първоначално калориите, тялото ще реагира като намали телесното тегло. Това е адаптивен механизъм, който гарантира, че ще можете да оцелеете и при по-нисък калориен прием. В крайна сметка обаче, метаболизмът ви ще се адаптира, което означава, че за да продължите да отслабвате, ще трябва да намалите още калорийния си прием. Храненето по този начин ще изгори за кратък период от време мазнини, но в същото време ще наруши нормалното функциониране на организма. Вместо да ограничавате драстично калориите, се препоръчва да започнете с 20% намаление, т.е. ако обикновено консумирате около 2000 калории дневно, ограничете ги  първоначално до 1800 на ден. След 2-3 седмици помислете за допълнително намаляване. Така постепенното намаляване на калориите, ще позволи значителна загуба на тегло и мазнини в дългосрочен план.

5. Спазвате диетите на известни личности
Може да изглежда логично, че ако практикувате същите методи като тези на някои известни личности, би помогнало да изглеждате като тях, но за съжаление това рядко се случва. Например, диетата или тренировъчната програма на млада знаменитост в отлична форма, би била много различна от плана, необходим на човек на средна възраст, който иска да загуби от телесните си мазнини. Наличието на хранителен режим или диета, фокусирани върху вашия енергиен баланс и вашите лични нужди, ще даде много по-добри резултати, отколкото програмата, изготвена за някой друг.

Дори да не успявате да спазвате диетата или хранителния си режим на 100%, не се притеснявайте и не се отказвайте, просто се опитайте да допускате по-малко грешки и да затвърдите здравословни навици. Избягването на споменатите грешки в процеса на отслабване и премахване на мазнините, ще ускорят времето за постигане на тази желана промяна и ще ви осигурят дълготрайни резултати. Не чакайте! Не чакайте да минат празниците, рождения ви ден, да започнете от Нова година, започнете днес - стига наистина да го искате!

 

 

 

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

L-Карнитин
L-Карнитин moreL-Карнитин

L-Карнитин подпомага процесите участващи в намаляване на телесното тегло, като ги ускорява. Продуктът е подход ... още

50,00лв/ 100 к.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 370 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 14.00 лв.
L-Фенилаланин
L-Фенилаланин moreL-Фенилаланин

L- Фенилаланин е незаменима алфа-аминокиселина – една от основните аминокиселини, които изграждат протеините ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Колострум
Колострум  moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
НОРМА ФЕТ Псилиум
НОРМА ФЕТ Псилиум moreНОРМА ФЕТ Псилиум

Семена от индийски живовляк и екстракт от зелен чай са основните съставки на тази хранителна добавка. И двете съста ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 21 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 14.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Всички злини идват от това, че не четем книги.
Презвитер Козма
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!