Quantcast

Търси

   
Честото ставане до тоалетна през нощта може да бъде симптом на сериозно заболяване

Честото ставане до тоалетна през нощта може да бъде симптом на сериозно заболяване

14.06.2017 620 0 Запази статията

Събуждате ли се през нощта, за да отидете до тоалетната?
Ако ставате до тоалетна през нощта, защото сте пили много течности преди лягане, събуждането и ходенето до тоалетната са напълно нормални, но ако се будите в средата на нощта с пълен пикочен мехур без конкретна причина - това вече не е нормално.
Честите позиви за уриниране през нощта се наричат ноктурия.
Няма нищо по-лошо да се събудиш през нощта, за да отидеш до тоалетната , а след това да се въртиш в леглото, опитвайки се да заспиш.
Това състояние причинява безсъние, пречи на организма да си почине по време на нощния сън, повишава нивата на стрес и води след себе си други здравословни проблеми.
С напредването на възрастта тези състояния се задълбочават - при мъжете заради уголемяването на простата, а при жените заради разхлабване на мускулатурата на малкия таз, хормонални проблеми и чести пикочни инфекции.
Ноктурията може да бъде част от медицински проблем като диабет, хронично бъбречно заболяване, сърдечна недостатъчност или сънна апнея.
Взимането на диуретични медикаменти и подуването на краката също могат да са причина за възникване на ноктурия. Стресът и напрежението, натрупани през деня, причиняват т.нар. “нервен пикочен мехур”, който  също води до нужда от нощно уриниране.
Ако се будите през нощта, за да посетите тоалетната, можете да улесните последващото заспиване като минимизирате светлината до минимум, не се разхождате из дома си излишно, не консумирате храна или напитки, не се разсейвате с други задачи - просто ставате, отивате до тоалетна и се връщате веднага в леглото.
Ако ставате до тоалетна през нощта, задължително се консултирайте с вашия лекар!

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Въображението ни носи повече страдания, отколкото действителността.
Рабиндранат Тагор
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!