Quantcast

Търси

   
Ценни аюрведични съвети за подобряване на храносмилането

Ценни аюрведични съвети за подобряване на храносмилането

20.09.2014 491 0 Запази статията

Доброто храносмилане е в основата на много от жизнените функции на нашето тяло. Според аюрведа е необходимо да поддържаме храносмилателните процеси и метаболизма в здравословен ритъм, тъй като нарушаването им е предпоставка за куп малки и по-значителни заболявания, които могат да се появят впоследствие. Сигнали за лошо храносмилане са следните симптоми: липса на апетит, често оригване, болки и подуване в областта на стомаха или непрекъснато чувство на тежест и дискомфорт.

Състоянието и функционирането на стомаха е един от акцентите на аюрведичната наука. Именно затова при приготвянето на ястия внимателно се подбират видовете и количествата на отделните подправки, така че да се постигне максимално, лесно и бързо усвояване на хранителните вещества без това да предизвиква нарушения в организма. В аюрведа се смята, че болестите се проявяват тогава, когато т.нар. храносмилателен огън е слаб. Явните симптоми за това са: болки и неразположение в областта на стомаха, парене и киселини, повръщане.

На първо място е редно да се храним според собствения си капацитет. Тук е редно да вземем предвид и разходът на енергия. Няма универсално количество храна, което може да бъде приемано от различните хора. Затова основно правило е да не се преяжда. Едно просто правило е: ако се раздели стомахът на четири части, то две от тях трябва да се напълнят с твърда храна, една част – с течност или храна под течна форма, а четвъртата част да се остави празна, за правилното циркулиране на газовете, което подпомага придвижването на храната.

Растителните продукти са за предпочитане, тъй като те се усвояват лесно, бързо снабдяват организма ни с енергия и не затрудняват метаболизма.

Храната следва да е прясно приготвена със свежи продукти и в приятна атмосфера. Хубаво е да се избягва приемането на студени ястия от хладилника или да се притоплят стари храни.

Избягвайте физически упражнения непосредствено след ядене. Вечерята трябва да се случи около 2-3 часа преди лягане.

Както се казва: „пийте” храната. Това означава да се дъвче добре, така че половината от разграждането става още  в устата чрез слюнката.

Не се хранете, когато сте ядосани, разтревожени или напрегнати. Тогава яденето е механично и неосъзнато и дори да е здравословна като качества, тя може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Залагайте на сезонните и местните плодове и зеленчуци, тъй като са пресни и с високо съдържание на витамини, минерали – особено ако са с органичен произход.

Включвайте редовно в менюто си  - гхи (пречистено краве масло), мед, ядки, зърнени храни, мляко (по възможност домашно) и подправки като: куркума, кардамом, кимион, канела и пр.

Едно от най-важните правила е: хранете се само когато сте гладни. Това е сигурен знак, е процесът на смилане на предишното ядене е завършил и тялото е готово да обработи ново количество храна по пълноценен начин. Хубаво е също и да избягвате хапване на хапка оттук-оттам, просто от лакомия или любопитство, защото по този начин стомахът се „залъгва” и нарушава обичайния си ритъм.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Алое Вера Комплекс
Алое Вера Комплекс moreАлое Вера Комплекс

Известно е, че Алое Вера се използва с медицински цели още от първи век. И днес различни изследвания потвърждават п ... още

27,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Ензим Форте
Ензим Форте  moreЕнзим Форте

Неправилното и нередовно хранене и честото ядене на прекалено преработени продукти създават проблеми в работата на ... още

3,50лв/ 10 табл. Само в Аптеките
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 3,50 лв. и съберете 0 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 0 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 0.00 лв.
Норма Джест
Норма Джест moreНорма Джест

Темата за храносмилането и проблемът, който се крие зад нея, в момента са по-големи от всякога.  Това до голям ... още

59,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Пробиотик Комплекс
Пробиотик Комплекс moreПробиотик Комплекс

В храносмилателния тракт на всеки човек има над 200 вида “добри” бактерии, които ни помагат да преработ ... още

49,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 490 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здраве и разум за двата най-големи дара в живота.
Менандър, древногръцки драматург
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!