Quantcast

Търси

   
Храни и напитки, които оцветяват зъбите

Храни и напитки, които оцветяват зъбите

17.04.2015 355 0 Запази статията



Всички искаме здрави и бели зъби. Купуваме си за целта пасти с избелващ ефект, които обаче действат бавно и почти незабележимо. Но дори да успеем да ги избелим, най-важно е да знаем как да ги поддържаме бели и блестящи. Зъбите са податливи на потъмняване, а много храни и напитки допълнително ускоряват процеса му. Това зависи от нивото им на киселнност и от съдържанието на хромогени в състава на хранителните вещества. Киселинната храна допринася за разрушаването на емайла и за пожълтяването на зъбите.

Кои са храните, които най-често оцветяват зъбите ни?

Разликата в температурата, например гореща храна, съчетана със студена напитка, също влияе негативно върху белотата на зъбите и здравината на емайла.

Газираните напитки:

Киселинността им оцветява зъбите, а високото съдържание на захар руши емайла и води до кариеси.

Кафе:

Всички обичаме да започнем деня с чаша кафе. Но кафето създава жълтеникави петна върху зъбния емайл много сходни с тези, който причинява тютюнопушенето. За да понижите потъмняващия ефект на кафето, слагайте сметана или мляко. Ако не желате да имате дъх на кафе, изплакнете устата си.

Чай:

Черният чай оцветява зъбите дори повече от кафето. По-благоприятна за зъбите опция е да пиете зелен или билков чай.

Доматен сос и кетчуп:

Те също имат склонност да боядисват зъбите. За да добавим допълнителен защитен слой на зъбите си преди да консумираме нещо с доматен сос, можем да хапнем малко броколи.

Плодови сокове:

Плодовите сокове особено тези  от горски плодове много оцветяват зъбите. Алтернативни варианти са да приемате свежи плодове или да ги разреждате.

Червено вино:

Храните и напитките, които оцветяват дрехите и покривките имат свойствата да оцветят и зъбите ви. Танините в червеното вино афектират цвета на зъбите. Добър съвет за предотвратяване на боядисването е като изплакнем устата си с вода след като сме пили вино.

Бонбони, дъвки и сладоледи:

Става въпрос за любимите на децата цвени бонбони, дъвки и сладоледи на клечка. Много по-малко оцветяващи са леко оцветените варианти като ванилия и лимон.

Соев сос, балсамов оцет:

По-малко оцветяващи зъбите алтернативи е по-светлия оцет като оризовия или лимоновия дресинг.

Горски плодове:

Горските плодове са пълни с антиоксиданти и са изключително полезни. Интензивно оцветените плодове като черна и червена боровинка, ягода, малина, череша, къпина също Затова след консумация, ползвайте паста за зъби (може и естествена със сода бикарбонат и кокосово масло)

Цвекло:

Цвеклото е страхотен естествен оцветител и прането на петна от цвекло е изключително трудно занимание. Ако искате да пощадите белотата на зъбите си, избягвайте почистете зъбите си след като пиете сок от цвекло.

 

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Хидроксиапатит Доломит
Хидроксиапатит Доломит moreХидроксиапатит Доломит

Нашите кости се състоят от 50% хидроксиапатит, зъбите ни от 70%, а зъбният емайл от 97%. Хидроксиапатитът подпомага ... още

69,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 69,00 лв. и съберете 50 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 700 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 20.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено.
Тургенев
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!