Quantcast

Търси

   
Храненето при мъжете над 50 години

Храненето при мъжете над 50 години

06.02.2017 823 0 Запази статията

Ако искате да разберете как да намалите посещенията при вашия лекар, погледнете към вашата кухня и хранителните си навици.
За съжаление с напредването на възрастта възможността от развитие на сърдечни заболявания, висока кръвна захар, диабет, високо кръвно налягане и проблеми с простата се увеличава.
Можете да намалите  риска като подобрите диетата си, залагайки на балансирано хранене и упражняване на лека физическа дейност.
Фокусирайте се върху храни, които подпомагат мъжкото здраве и намаляват вероятността от развитие на различни заболявания като:

Гъби

Гъбите са вкусни, могат да бъдат самостоятелно ястие, да бъдат добавени към основното или салатата.  Гъбите съдържат калий, който в комбинация с намален прием на натрий (сол) е полезен за понижаване на кръвното налягане, съдържат много фибри и почти всички усвояеми от организма аминокиселини. Количеството на протеин в гъбите конкурира това в месото, а една чаша съдържа само около 20 калории.

Вишни

Данните от проучване, в което участват спортисти показват, че консумацията на сок от вишни ускорява възстановяването на мускулната функция, потиска възпалението и оксидативния стрес, причинени от физически упражнения и спомага за намаляване на  болката.
Друго проучване показва, че консумацията на вишни може да спомогне за намаляване на болката при остеоартрит и подагра. Това се дължи на съдържащите се във вишните антоцианини, които имат силно изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Консумацията на най-малко 10 вишни на ден се смята за превенция срещу повторно увеличаване на нивата на пикочната киселина в кръвта при хора, страдащи от подагра.

Яйца

С възрастта мускулната маса намалява. Яйцата са чудесен източник на протеин, с който може да се противодейства на тенденцията към намаляване на мускулната маса. Освен това те съдържат лутеин, който е от огромно значение за запазване остротата на зрението и намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта.
Насладете се на яйца за закуска, обяд или вечеря!

Горски плодове

Вкусните малки зрънца на тези плодове са свежи, вкусни и богати на витамини.
Данните от различни проучвания показват, че те спомагат за забавяне растежа на туморни и ракови клетки, стимулират мозъчната функция и помагат при инфекции на пикочните пътища.
Могат да се консумират самостоятелно, да се добавят към кисело мляко или зърнени закуски.

Кефир

Това е ферментирала млечна напитка, богата на пробиотици и пребиотици, които насърчават здравето на чревната микрофлора. Чревната микрофлора е от ключово значение за цялостното здраве, защото  с нея са свързани функциите на имунната система, усвояването на хранителните вещества и дори настроението ни.
Ако не можете да намерите кефир, добавете порция кисело мляко.

Авокадо

Авокадото е богато на олеинова киселина, омега-3 и омега-6 мастни киселини и витамини. То подпомага работата и здравето на сърдечно-съдовата система, спомага за поддържане нивото на холестерола и подпомага мозъчната функция.
Добавете авокадо към салати, омлети, сандвичи и супи.

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Здраве, живот и хубаво време никога не омръзват.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!