Quantcast

Търси

   
Флоралната сила на пасифлора при тревожност и паник атаки

Флоралната сила на пасифлора при тревожност и паник атаки

08.11.2017 151 0 Запази статията

Пасифлората (Passiflora incarnata) представлява дървесна лиана, която достига до 10 метра дължина. Съществуват различни разновидности на пасифлора, като всеки вид впечатлява с красиви и различни цветове. Растението, известно още и като страстно цвете е типично за трoпическите и субтропическите райони на Южна и Северна Америка, но днес пасифлора се отглежда в цяла Европа не само заради екзотичния й вид, но и заради полезните й свойства.
В традиционата медицина пасифлора се използва като успокояващо средство при състояния на тревожност и безсъние, като тонизираща сърцето напитка, като афродизиак и за намаляване на различни видове болка. Днес пасифлора се използва и при редица други състояния като гърчове, хистерия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, високо кръвно налягане, тревожни пристъпи, паник атаки и менопауза.

Резултатите от проведено в Германия изследване показват за пореден път, че пасифлора е билка с изключително голямо значение за лечение на състояния на нервност и тревожност, генерализирано тревожно разстройство и безсъние. Екстрактът от пасифлора подпомага дейността на нервната система в ситуации на силно напрежение, безпокойство, пристъпи на страх, промяна в настроението, трудно заспиване и неспокоен сън. Изследванията показват, че пасифлора повишава нивата на невротрансмитерната аминокиселина GABA, която успокоява мозъчната активност и така понижава стреса. Мозъкът използва GABA при състояния на стрес и нервно напрежение, като GABA не само предизвиква релаксация, но и намалява тревожността.
Напоследък все повече се коментира, че при много нервнопсихиатрични състояния, включително и при безпокойство се наблюдава дефицит на GABA. Без GABA, нервните клетки изстрелват импулси твърде често и твърде лесно. Тревожните разстройства, паник атаките, припадъци и много други състояния, включително пристрастяване, главоболие, синдром на Паркинсон и когнитивно увреждане, са свързани с ниска активност на GABA.
При изследване, проведено с екстракт от пасифлора специалистите установяват, че пасифлора може да се класифицира като антагонист на GABA (B) рецепторите и че фармакологичните ефекти на растението се осъществяват чрез модулация на системата GABA.

Друго интересно проучване е проведено в болница в Иран, като целта е била да се наблюдава ефекта от приема на пасифлора при пациенти преди операция. Участвали са 60 пациента, разделени в две групи. Едната група е получила перорално 500 мг екстракт от пасифлора, като премедикация (прием на медикаменти преди операция) 90 минути преди операцията, а другата плацебо. Специалистите стигат до извода, че “в амбулаторната хирургия, прилагането на перорален екстракт от пасифлора като премедикация, намалява безпокойството, без да предизвиква седация”.

Други изследвания, проведени в медицинския университет в Иран сравняват ефикасността на пасифлора и оксазепама, лекарствен препарат, който спада към групата на бензодиазепините, които се използват за лечение на генерализирано тревожно разстройство. Известно е, че този тип лекарства могат да имат много странични и нежелани ефекти, затова е желателно да се използват техни безвредни алтернативи. Резултатите от проучването показват, че макар и с малко по-бавно действие в началото, екстрактът от пасифлора е също толкова ефективен при лечението на генерализирано тревожно разстройство, колкото и оксазепама, но без нежелани странични ефекти.

Мелиса Малиновски, консултант в Integrative Nutritional Therapies и натуропат споделя, че пасифлора е една от любимите й билки, защото “тя осигурява голяма стабилност на нервната система. GABA се смята за успокояващ или спиращ невротрансмитер. Пасифлора действа като предшественик на GABA. Може да имате ниски нива на GABA ако страдате от мускулно напрежение, особено в областта на врата, раменете, гръдния кош, страдате от безпокойство, тревожност, депресия, изпитвате ужас, страх, тревога, раздразнителност, трудно се фокусирате, страдате от обсесивно-компулсивно разстройство, фобии, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, запек или диария, безсъние, хронични болки, пристрастяване, предменструален синдром или прекомерно изпотяване. Препоръчвам да използвате пасифлора в ниски и средни дози за успокояване, концентрация и фокус, а по-високи дози при безсъние и паник атаки. Пасифлора е чудесно средство и при болка, защото помага, както за отпускане на мускулатурата, така и за отпускане на ума. Всъщност аз използвам комбинация от валериан, корен от валериан и пасифлора, която намирам за много ефективна. Пиенето на чай от пасифлора сутрин, следобяд или вечер е чудесен начин за успокояване на симпатиковата нервна система”.

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Mental Health
Mental Health more
 • TOPseller
 • НОВпродукт
Mental Health

Една от основните причини за здравословните проблеми в съвременното общество е стресът. Напрегнатата работна сред ... още

49,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 510 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Бораго
Бораго moreБораго

Маслото от пореч е известно с многобройните си лечебни свойства още от древността. Наричано още Бораго (Borago offi ... още

34,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 330 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Супра Фемин
Супра Фемин moreСупра Фемин

Ефективните фитоестрогени, които балансират женското хормонално здраве, се срещат в различни растения: в черве ... още

33,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 33,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Медицината е подобна на философията. Тя е едновременно практическо и теоретично изкуство.
Авицена
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!