Quantcast

Търси

   
Упражнения с БОСУ топка

Упражнения с БОСУ топка

06.10.2016 273 0 Запази статията

Името на забавния тренажор е съкращение от англ. Both Side Use (използване на двете страни), а формата му наподобява летяща чиния. Представлява пластмасова платформа с диаметър около 63 см и гумен купол-полусфера с височина около 30 см. В основата си има две дръжки - за удобство при пренасяне.
Тренировките се изпълняват върху гумената сфера и върху обратната й плоска страна като повече се използва горната мека част на топката, върху която се балансира. Колкото по-меко е босу-то, толкова по-трудно се изпълняват упражненията върху него и съответно се изразходва повече енергия.
Упражненията, които могат да се правят с топката са както за баланс, така и за моделиране на определени проблемни зони.
Запазването на равновесие и изпълнението на упражненията е еднакво трудно, независимо от позицията на босу топката. Топката може да бъде използвана за кардио упражнения, за лицеви опори, за коремни преси, при упражнения с тежести, скокове, клекове, като степенка за аеробика, напади и други.
Тренировките са истинско предизвикателство, защото тренирайки с босу топка, трябва да се запази центъра на тежестта, а той се променя непрекъснато.
Това, на което трябва да обърнем особено внимание при използване на босу топката е правилната позиция на тялото и краката, в която не се натоварват излишно глезените. Можем да тренираме боси или с маратонки с меки подметки.
Започва се с лесни упражнения, а когато мускулите загреят, можем да усложним тренировката, да забързаме темпото или да добавим тежести, лост, ластично въже и т.н.
Тренировката с босу топка натоварва не само мускулите на краката, но и активира мускулите около гръбначния стълб и тези на корема, развива сила, баланс и контрол.
Едно упражнение с босу топка за стягане на седалищните мускули
Поставете босу топката с плоската част нагоре, т.е. меката страна да е към пода. Леко стъпете отгоре първо с единия крак, а след това прехвърлете и другия. Изпънете ръцете напред. Започнете леко да прикляквате. Не е лесно, нали?
Опитвайки се да запазите баланс, стягате тялото и по-конкретно седалищните мускули.
Коремни преси с босу топка
Поставете босу топката с плоската част към пода. Заемете позиция, в която топката да е застанала стабилно под гърба. Стегнете корема, ръцете скръстени зад тила, а краката свити в коленете. Внимавайте при връщането гърба да бъде изправен.
Лицеви опори с босу топка
Поставете топката с плоската част към пода. Ръцете могат да бъдат поставени от външната страна на топката, а когато се почувствате по-уверени и силни, ги позиционирайте върху топката, към централната й част. Работите за гърди, рамене и трицепс с това упражнение.
Поза лодка
Седнете в средата на топката и се опитайте да откриете своята точка на баланс. Когато сте готови, повдигнете колената си до ъгъл от 45 градуса и балансирайте. Можете да си помогнете с ръцете, поставяйки ги леко върху топката или пренасяйки ги пред вас. Опитайте се да задържите тялото в тази позиция в продължение на 15 секунди. Крайната цел е 1 минута и постигането й отнема доста тренировки и време, но резултатите заслужават всички положени усилия.
Упражненията с босу топка са интересни, ефективни и забавни, подходящи са за всички възрастови групи и развиват сила, баланс и контрол.
Необходими са желание, малко време, воля и ...босу топка.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

L-Хистидин
L-Хистидин moreL-Хистидин

L-Хистидин е незаменима алфа-аминокиселина, която повишава силата на мускулите, тяхната издръжливост и аеробния кап ... още

51,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 51,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 520 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
ZMA
ZMA moreZMA

ZMA е специална комбинация между цинк, магнезий и витамин В6, която има благоприятно действие върху добрия сън, мус ... още

27,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 26 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Колострум
Колострум  moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
Суперстерол
Суперстерол moreСуперстерол

СУПЕРСТЕРОЛ е естествен път, по който можете да постигнете желаното от Вас тяло.  Съставките в този продукт са ... още

124,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 124,00 лв. и съберете 75 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 1300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 38.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Аз правя невъзможното, защото възможното го прави всеки.
Пабло Пикасо
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!