Quantcast

Търси

   
Типовете колаген и как можем да си ги набавим

Типовете колаген и как можем да си ги набавим

21.04.2017 639 0 Запази статията

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Колагенът има важна роля за поддържането и укрепването на тъканите в тялото, включително кожата, костите, сухожилията, мускулите и пространството между клетките и тъканите.
Малко известен факт е, че в човешкото тяло има най-малко 16 различни видове колаген. Най-разпространени са типовете колаген 1, 2 и 3.
Типове колаген

Колаген тип 1
Това е най-често срещаният и се счита за най-силният колаген - ако сравняваме здравината на колаген и стомана грам за грам, колаген тип 1 е по-силен от стоманата.
Колаген тип 1 се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, костите, съдова лигатура, органи и стомашно-чревния тракт.

Колаген тип 2
Този колаген съдържа хиалуронова киселина и хондроитин - вещества, които подпомагат здравето на ставите.
Колаген тип 2 помага главно за изграждане на хрущяла, който се намира в съединителната тъкан, т.е. здравината на ставите разчита на хрущял, изработен от колаген тип 2. По този начин колаген от тип 2 може да се използва като терапия при възпалителни състояния и симптоми на най-разпространените видове артрит - остеоартрит и ревматоиден артрит.

Колаген тип 3
Този колаген е изграден от ретикуларни (мрежести) влакна.
Той изгражда новата съединителна тъкан, която се образува на повърхността на рани по време на тяхното лечение. Този тип колаген се съдържа и в стените на артериите, кожата, матката и червата. Счита се, че недостигът на колаген тип 3 е свързан с по-висок риск от разкъсване на кръвоносните съдове и дори преждевременна смърт.

Колаген тип 4
Този колаген представлява съвкупност от молекули, които се свързват една с друга и образуват комплексни протеинови мрежи, които имат структурата на тънки листове. Колагенът от тип 4 се съдържа в мембраните на бъбреците, очите и вътрешното ухо, както и в тъканите, които обграждат органи, мускули и мастна тъкан.

Колаген тип 5
Този колаген се съдържа в косата, клетъчните повърхности и плацентата.

Колаген тип 10
Този колаген спомага формирането на нова кост и формирането на ставния хрущял. Важен е за правилното заздравяване при фрактури на костите и ставите.

Източниците на колаген са най - разнообразни.
Има хранителни продукти, които спомагат за образуването на нови колагенови клетки от организма като костен бульон, черен дроб, яйца, пилешко месо, риба, грах и бобови култури, елда, овесени ядки, бирена мая и други.
Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на витамин С като киви, ананас, лимон, чушки и броколи, подпомагат образуването на нов колаген, защото витамин С участва в образуването на младата съединителна тъкан.
Храни с високо съдържание на проантоцианидини като грозде, касис, арония, боровинки, къпини също подпомагат образуването и използването на колаген в организма.

Приемът на колаген може да се увеличи и чрез прием на хидролизиран колаген под формата на хранителна добавка на прах или таблетки. Колагенът в прахообразна форма може да бъде добавен към шейкове, смутита, дори и супа.

Много козметични фирми предлагат продукти за тяло, съдържащи колаген като кремове за лице и тяло, за които твърдят, че ревитализират кожата. Важно е да се отбележи, че колагеновите молекули в по-голямата част от тези продукти са твърде големи, за да се абсорбират от кожата и възможността за увеличаване нивата на колаген в тялото чрез козметични продукти представлява по-скоро маркетингов трик.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

GHS
GHS moreGHS

GHS (growth hormone stimulator) е уникален комплекс от 100% чисти аминокиселини за стимулиране отделянето на хормон ... още

39,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 39,00 лв. и съберете 19 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 450 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Алое Вера
Алое Вера moreАлое Вера

Не случайно растението Алое вера е наричано още растение-чудо. Неговите лечебни свойства са известни от векове. Ало ... още

13,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 13,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Артроактив
Артроактив moreАртроактив

Артроактив е комбинация от съставки, които позволяват постигане на оптимален комфорт в ставите. Продуктът е естес ... още

36,00лв/ 80 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 36,00 лв. и съберете 28 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 350 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здраве и разум за двата най-големи дара в живота.
Менандър, древногръцки драматург
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!