Quantcast

Търси

   
Стареенето, оксидативния стрес и ефектът на алфа-липоевата киселина  

Стареенето, оксидативния стрес и ефектът на алфа-липоевата киселина  

18.12.2017 138 0 Запази статията

Нуждаете се от енергия? Поемете си дълбоко въздух. Всеки път, когато вдишвате, подхранвате тялото си с кислород, позволявайки на клетките да използват този кислород, за да произвеждат енергия. В този процес обаче вашето тяло генерира и свободни радикали.

Какво са свободните радикали?
Свободните радикали са нестабилни кислородни молекули, които причиняват оксидативен стрес на тялото. Оксидативният стрес може сериозно да увреди клетките и ДНК, което ускорява процеса на стареене, но може и да доведе до развитие на различни хронични, и дори ракови заболявания. Свободни радикали се формират и при излагане на  замърсен въздух, тютюнев дим, токсини, пестициди, UV лъчи, рентгенова радиация и други, като те са много повече и по-агресивни от тези, които се освобождават при нормалното клетъчно дишане. Няма нещо, което организмът може да направи, за да спре производството на свободни радикали. Естественото решение на проблема  със свободните радикали са антиоксидантите.

Какво представляват антиоксидантите?
Антиоксидантите са вещества (витамини, минерали, полифеноли), които тялото използва, за да намали вредното влияние на свободните радикали. Антиоксидантите могат да бъдат разглеждани като един вид съюзници на организма в борбата срещу пагубното влияние на свободните радикали и предизвикания от тях оксидативен стрес. Човешкото тяло може само да произвежда някои антиоксиданти, но основно си ги набавя чрез плодовете, зеленчуците и добавките, които консумираме. Антиоксидантите са важни за цялостното ни здраве и състоянието на кожата, като доказано се справят с вредното влияние на свободните радикали в организма.

Каква е ролята на антиоксидантите в процеса на стареене?
Нека помислим какво се случва в процеса на стареене. Ако разглеждаме тялото си като добре работеща машина, то последиците от нормалния процес на стареене ще се изразят в забавяне и дори авариране на ключови процеси и функции. С течение на времето метаболизма ни се забавя, производството на енергия намалява, органите започват да не работят толкова ефективно, наблюдава се когнитивен спад, ставаме все по-малко ефективни и дори можем да започнем да развиваме заболявания, които на по-късен етап биха могли да провокират диабет или болест на Алцхаймер. Важната роля на антиоксидантите е, че те доказано могат да помогнат за забавянето на тези процеси.

Какви са ползите от алфа-липоевата (ALA ) киселина?
Алфа-липоевата киселина (ALA) е антиоксидант, който е обект на изследвания от десетки години, поради широкия си спектър на действие. Тя е мастна киселина, която представлява естествена съставка на клетките в човешкото тяло и е необходима за производството на енергия - превръщането на глюкозата от въглехидратите в енергия, а освен това повишава инсулиновата чувствителност, регулирайки по този начин глюкозния метаболизъм. Aлфа-липоевата киселина е антиоксидант с мощни противовъзпалителни свойства, който обезврежда свободните кислородни радикали, които се свързват с процесите на стареене и хронично увреждане на клетките. Тя действа като антиоксидант, както във водна, така и в мастна среда, предпазва нервните клетки от увреждане, подобрявайки нервната проводимост и чувствителност. Изследванията показват, че алфа-липоевата киселина може да помогне за забавяне и дори значително намаляване на симптомите на заболявания като диабетна невропатия, сърдечно-съдови заболявания, деменция, множествена склероза и други.

Метаболитни и енергийни ползи
Алфа-липоевата киселина подпомага метаболизма и производството на енергия - процеси, които имат решаващо значение за правилното функционирането на организма. Всяка клетка е като електроцентрала, която генерира енергия, за да ни помогне да изпълняваме всекидневните си задължения. Липсата или недостигът на енергия означават невъзможност да се работи, което неизбежно причинява увреждане на тялото. Това се случва и в процеса на стареене - организмът не може ефективно да генерира енергия.

Антиоксидантни ползи
Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, подобно на витамините С и Е, но в действителност тя е 400 пъти по-силна от комплекното действие на двата витамина. В допълнение тя увеличава ефикасността на витамин С и витамин Е. Алфа-липоевата киселина има добра разтворимост в мазнини и водна среда, преминава свободно през клетъчните мембрани и кръвно-мозъчната бариера, което я поставя на първите места сред антиоксидантите. Тя може да увеличи ефикасността на други антиоксиданти, да намали оксидативния стрес в тялото и видимите ефекти на стареенето - зачервяване и лющене на кожата, сухота, загуба на еластичност, поява на фини линии и бръчки, пигментация и други.

Нужно ли е да се приемат хранителни добавки , съдържащи алфа-липоева киселина?
Козметичните продукти, съдържащи алфа-липоева киселина са ефективно подмладяващо средство за кожата. Те забавят признаците на стареене на кожата, стягат я и я тонизират, придават й здравословен блясък, заглаждат фините линии и бръчки, защитават кожата от вредното въздействие на свободните радикали.
Алфа-липоевата киселина е един от антиоксидантите, чийто прием дава много бърз видим резултат, особено ако се приема комплексно: вътрешно и външно. При приемането на алфа-липоева киселина под формата на хранителна добавка, организмът я усвоява постепенно. Първо тя се абсорбира от червата, след това преминава през черния дроб, навлиза в кръвта и така се разпространява, което действа подмладяваще вече на ниво организъм. Суплементацията с алфа-липоева киселина работи отвътре навън, а козметични продукти проникват през кожата. Добавянето на алфа-липоева киселина към вашата диета и грижа за кожата, ще намали признаците на стареене на организма и на кожата.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Вижън Експерт
Вижън Експерт moreВижън Експерт

ВИЖЪН ЕКСПЕРТ е специален комплекс от съставки, които имат положително въздействие върху зрението. Комбинацията на ... още

19,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 19,00 лв. и съберете 19 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 170 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.
Горчив пъпеш
Горчив пъпеш more
  • 10капсули бонус
Горчив пъпеш

Едно от най-ефективните растителни средства за лечение на захарен диабет, Горчивият пъпеш е екзотичен плод, който щ ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
НОРМА ЦЕЛ Таймстоп
НОРМА ЦЕЛ Таймстоп moreНОРМА ЦЕЛ Таймстоп

Мечта на всеки човек е да остане млад. Тези капсули помагат да сте по-дълго млади, както и да остареете по-здрави. ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Селен
Селен moreСелен

Неправилното хранене, недоспиването и заседналото ежедневие изтощават организма ни и това веднага си проличава върх ... още

12,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 12,00 лв. и съберете 10 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 120 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 4.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Съвършенството се достига, не когато няма какво да добавим, а когато няма какво да махнем.
Антоан дю Сент Екзюпери
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!