Quantcast

Търси

   
Свещен босилек или как да овладеем тревожността и стреса по естествен път

Свещен босилек или как да овладеем тревожността и стреса по естествен път

11.07.2016 491 0 Запази статията

Свещеният босилек (Ocimum sanctum) е родственик на сладкия босилек, който се използва в кулинарията. Билката се отглежда в Индия от повече от три хиляди години и отскоро е много популярна в Съединените щати. Наричат го още тулси, което означава несравним и е едно от свещените растения в Индия. Свещеният босилек (Holy Basil) е билка, използвана в индийската народна медицина от хиляди години, защото древните индийци са открили ползите от нея за ума, тялото и духа.

Какви са ползите за здравето от използването на свещения босилек?
Свещеният босилек е мощен антиоксидант с доказани антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. В аюрведическата медицина е бил използван за лечение от обикновена настинка до бронхит и висока температура, както и при различни храносмилателни неразположения, включително язва.
Съвременната наука отскоро изучава тази билка и затова много от нейните ползи не са клинично доказани, но през последното десетилетие голяма част от научните изследвания са фокусирани именно върху ползите от използването на свещения босилек.
Някои от изследванията са много обещаващи. Особено голямо значение има изучаването потенциала на билката в борбата с раковите заболявания и по-специално използването й като помощно средство при лъчетерапия и стабилизиращия й ефект при лечение на диабет. Резултатите от изследванията показват, че свещеният босилек има много голям потенциал в областта на релаксацията и овладяването на стреса, което е много важно за забързаното ежедневие, в което живеем.

Какво е стрес? Какво се случва с телата ни, когато сме стресирани?
Стресът е просто факт от живота, нормална и естествена част от ежедневието. Стресовите ситуации са налице, когато изискванията, отправени към нас, надхвърлят способността ни да се справим с тях. Тялото ни е обезпокоено от стресовите фактори и се подготвя да даде отговор, известен като “ бий се или бягай “ (“fight or flight”), за да намали нивата на стреса. Надбъбречните жлези отделят хормони на стреса, включително кортизол, адреналин и кортикостерон, които ни дават енергия и тласък, за да се “борим“ или да “бягаме”. Това помага да се справим със стреса, породен от реална физическа заплаха, но и дава възможност да се справим по - леко  в стресиращи психологически и емоционални моменти. Този тласък  енергия, който получаваме в стресови ситуации всъщност ни мобилизира, позволява ни да реагираме в извънредни ситуации. Емоции като ярост, мотивация или страх отключват както чувството за самосъхранение, така и целенасочеността в действията. За кратко организмът ни се превръща в "суперорганизъм", с надеждата да премахне стресовите фактори. Когато стресовата ситуация премине, нивата на хормоните спадат.
Когато обаче стресът стане хроничен, вече имаме сериозен проблем. Хормоните на стреса играят важна роля в обмяната на веществата, помагат за регулирането на кръвното налягане и укрепването на имунната система. Хронично високите нива на кортизола и кортикостерона водят до проблеми със съня, твърде високи (или твърде ниски) нива на кръвната захар, слаба имунна система и до натрупване на килограми, т.е. състоянието на постоянен стрес води до различни заболявания, включително и автоимунни. Тук е и мястото, където свещеният босилек идва на помощ.

Как свещеният босилек се бори със стреса?
Свещеният босилек е мощен адаптоген, който повишава естествената реакция на организма към физически и емоционален стрес. Билките-адаптогени не влияят върху настроението, а по-скоро помагат на тялото да функционира оптимално по време на стрес.
Много от научните изследвания относно ползите на свещения босилек в борбата със стреса са установили, че добавки с екстракт от билката, намаляват нивата на хормоните на стреса, в частност на кортикостерона.
По - ниските нива на кортикостерон се свързват с подобряване на паметта и яснотата на ума, а в дългосрочен план могат да намалят риска от психически разстройства, свързани с възрастта.

Как точно се справя със стреса свещеният босилек?
Листата на свещения босилек са естествен източник на важни съединения, които оказват голямо значение върху здравето. Те съдържат ароматните съединения евгенол и кариофилен. Тези съединения се използват за направата на етерични масла, защото ароматното им ухание помага за повдигане на настроението и духа.
Научните изследвания показват,че евгенолът помага при борбата със стреса и подобрява яснотата на ума. Изследванията показват също така, че тритерпеноидните киселини, изолирани от свещения босилек, ефективно подобряват отговора на организма към стрес.

Кои изследвания подкрепят анти-стрес ефекта на свещения босилек?
Има няколко проучвания, които изследват анти-стрес ефекта на различни части от растението. Доказано е, че билков препарат, който комбинира стандартизиран екстракт от свещен босилек и други три, използвани в Аюрведа билки,  подобрява способността на организма да се адаптира към стреса и връща нивата на хормоните към нормалните им нива. Друго тестване на същия препарат показва, че той има и превантивен ефект срещу стреса.
Други проучвания са показали, че определени алкохолни екстракции от свещения босилек  драстично намаляват нивото на кортикостерон, което помага на организма да се справи със стреса, води до повишаване на настроението и подобряване на общото психическо състояние. Затова свещеният босилек успява да помогне на тялото да реагира както при физически, така и при психически стресови ситуации и да намали вредните ефекти, които стресът оказва върху здравето ни.

Какво трябва да се търси в хранителната добавка от свещен босилек?
Ефективната добавка от свещен босилек трябва да съдържа активни компоненти като евгенол, кариофинел, тритерпеноидни киселини като олеанови и урсолични киселини. Всички тези съставки имат различна химична структура и това налага използването на различни методи за екстракцията им. Важно е да се търси хранителна добавка, която използва различни методи за екстракция като например алкохолни екстракти, свръхкритични (CO2) екстракти и дестилационни екстракти, за да си осигурим пълноценна  и ефективна добавка.

Защо са важни различните методи на извличане?
Различните методи за екстракция позволяват отделянето, изолирането и концентрацията на ключовите активни съставки, които се намират в билката. Има много методи за извличане на растителни съединения. Някои методи за извличане, ще изолират липофилни ( "обичащи мазнините" или неразтворими във вода) компоненти, като тритерпеноидните киселини, докато други методи ще изолират хидрофилни ( “обичащи водата" или водоразтворими) компоненти като евгенол и кариофинел.
Когато са необходими липофилни и хидрофилни компоненти, както е в случая със свещения босилек, комбинацията от методи за екстракция е задължителна.

По какво се различават методите за екстракция?
Както споменахме, има различни методи за екстракция. Много билки поради сложността на своите компоненти, изискват уникални методи за извличане. Ще се съсредоточим върху три от най-често използваните - парна дестилация, екстракция с алкохол и свръхкритична екстракция.
При извличане чрез дестилация с водна пара се използва способността на горещата водна пара, преминала през суровината, да отнася със себе си етеричните масла, които са лесно летливи. Летливите етерични масла кондензират и се отделят, а хидрофилните компоненти могат лесно да се изолират.
Екстракцията с алкохол е един от най - често използваните методи за извличане на растителни съединения. При него съставните елементи на растенията са напълно разтворени и след това се пречистват чрез процес на дестилация. Процесът на вторична дестилация премахва алкохола и оставя само чист, концентриран продукт.
Свръхкритичната екстракция, която става все по - популярен метод, използва въглероден диоксид при изключително високо налягане и ниски температури.
Всеки от тези методи може да се използва за получаването на чисти и концентрирани екстракти, а когато тези екстракти се комбинират, могат да се получат хранителни добавки с широк спектър на действие и висока потенция.

Заключение
Стресът е свързан с много аспекти на физическото и психическото ни здраве. Стресът е специфичен физиологичен отговор на предизвикващи проблеми фактори от външната среда. Организмът изпада в алармено състояние, целящо преодоляването на стресовото въздействие. Така той подобрява шансовете си за успех, но не винаги успява. Продължителният стрес се отразява негативно на здравето на храносмилателната, имунната и нервната системи. Можете да помогнете на организма си като се борите не срещу стреса, а срещу факторите, които го предизвикват.
Не забравяйте, че свещеният босилек е ефективен начин за предотвратяване и борба с вредните ефекти на ежедневните стресови фактори, а хранителните добавки, съдържащи билката, ще ви помогнат по - бързо да овладеете стреса и негативните емоции.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best moreGood-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Mental Health
Mental Health more
  • НОВпродукт
Mental Health

Една от основните причини за здравословните проблеми в съвременното общество е стресът. Напрегнатата работна сред ... още

49,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 510 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Колострум
Колострум  moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Можеш да спечелиш и когато губиш.
Франк Милър
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!