Quantcast

Търси

   
Сао палмето за здрава простата и против косопад

Сао палмето за здрава простата и против косопад

05.01.2016 713 0 Запази статията

Сао палмето е ниско палмово дърво, познато в традиционната медицина на американските индианци от югозизточния район на Съединените щати, но е разпространено още в Азия и Африка. Среща се вече и у нас, като често е наричано „мъжката билка“ заради това, че е сред най-ефективните средства за борба с простатната хиперплазия, с рака на простатната жлеза.

Растението първоначално било смятано за „напаст“ от заселниците в Америка . Скоро забелязали обаче, че животните огъват огражденията, за да се доберат до черните плодчета. Установили също така, че именно тези животни се доказвали като по- издръжливи от другите. Това подтикнало фермерите да събират растението за храна на животните си, а след като научили, че местните индиански народи го използват от столетия за укрепване на мъжката сила, започнали да го приемат  и самите заселници. 1216637_s.jpg

Как помага сао палмето
Определящият фактор при сао палмето е, че забавя производството на ензима 5- алфа редуктаза. Този ензим превръща мъжките хормони тестостерон в дихидротестостерон (ДХТ). ДХТ хормонът е важен за мъжкото развитие, но натрупването му, наблюдавано с напредване на възрастта при мъжа са в основата на най-различни здравословни проблеми, сред които загуба на либидо, импотентност, увеличаване на простатата и оплешевяване.  Затова и ограничаването на производството на ДХТ понижава рисковете от появата на характерните за по-възрастните мъже проблеми. Действието на сао палмето е именно на хормонално ниво, като възпрепятства превръщането на тестостерона в неговия мощен метаболит дихидротестостерон.

Сао палмето лекува проблемите с простата
Доброкачественото уголемяване на простатата е често срещано състояние при мъжете. Тя засяга около 8% от всички мъже на четиридесет години, 60% от мъжете на седемдесет и до 90% от мъжете на осемдесет години. С възпаляването или уголемяването на простата се притиска уретрата, което затруднява уринирането. Това води до проблеми като камъни в бъбреците или други възпалалителни процеси. 

Изследванията показват, че екстрактът от сао палмето е ефективен инхибитор, тоест потиска функцията на ензима 5-алфа-редуктаза в простатната жлеза, и успешно облекчава симптомите на доброкачествената хипертрофия на простатата. Клиничните проучвания потвърждават, че билката намалява симптомите на затруднено уриниране и честотата на уринирането през нощта. Допълнителен ефект на сао палмето е неговото противовъзпалително свойство върху простатната жлеза. Благодарение на тестовете, в които се установява, че сао палмето регулира тестостерона и ограничава растежа на раковите клетки в простата, лекарите са на мнение, че растението има значителен принос  в профилактиката на хормонално-свързаните тумори при мъжете, най-вече рака на простатата.
Друго интересно наблюдение е, че сао палмето помага за възстановяване на простата след операции и хирургически намеси. Приемът на 320 мг дневно в продължение на два месеца преди дадена интервенция облекчава много целия лечебен процес и спестява дългия престой в болница.

Спира оплешевяването
Добавките или екстракт от сао палмето помагат за решаване на проблема с косопада заради силата му да регулира тестостерона. С възрастта тестостеронът при мъжете намалява за разлика от постоянно повишаващите се нива на ДХТ. Той отново е причина за  скъсяването на живота на фоликулите. Обикновено, когато косата пада, от същите фоликули започва да расте нова, но ако количеството ДХТ е високо, растежът на косъма се възпрепятства. 

Изследване, проведено в Колорадо, установява, че силното действие на екстракт от билката е в състояние да предотврати косопада при 66% от мъжете, които са участвали в проучването. Въпреки че тази билка се използва предимно от мъже, жените също могат да се възползват от нея. Голямото изобилие на дихидротестостерон е водещата причина за косопада и сред жените. Много жени използват кремове на основата на сао палмето, с които директно третират косата. 

Сао палмето може да се намери под формата на сушени плодове, капсули и таблетки, като сух и течен екстракт. Важно е при избора на продукти, съдържащи сао палмето, да се избират тези от тях, които съдържат стандартизиран екстракт от растението и 85-95% мастни киселини и стероли.
 
Противопоказания и странични ефекти
Страничните ефекти от приема на сао палмето са рядко срещани и обикновено са леко изразени. Най-честите сред тях са гадене, стомашен дискомфорт, лош дъх, запек или диария. Някои мъже, приемащи сао палмето, съобщават за напрежение в тестисите и повишена чувствителност на гръдните жлези.
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Нар+Зелен чай
Нар+Зелен чай moreНар+Зелен чай

От древни времена в страните на Изтока, зеленият чай се смята за истински еликсир на здравето и дълголетието. Съдър ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
ПроСтатусУнум
ПроСтатусУнум moreПроСтатусУнум

От векове палмата джудже (Serenoa Repens) се използва за подобряване на мъжкото репродуктивно здраве - за подобрява ... още

18,00лв/ 30 капс. Само в Аптеките
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 18,00 лв. и съберете 0 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 0 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 0.00 лв.
Проставит
Проставит moreПроставит

Оплакванията от уголемена простата засягат все по-млади мъже, като честите уринирания, болката и слабата струя са ч ... още

15,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 15,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Простан
Простан moreПростан

Открай време за здравето на простатата се препоръчват хранителни продукти с богато съдържание на фитостероли. Такив ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Животът е твърде кратък, за да си нещастен.
Ричард Брансън
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!