Quantcast

Търси

   
Ролята на витамините в управлението на стреса

Ролята на витамините в управлението на стреса

10.11.2017 114 0 Запази статията

Витамините са вещества, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Те не са източник на енергия или “строителен материал” за клетките, но недостатъчният им прием води до нарушения на физиологичните процеси и функциите на организма. Дефицитът на витамини нанася поражения върху здравето, спада имунитета и се повишава риска от развитие на различни заболявания. Витамините повлияват и върху настроението, което ги прави потенциален инструмент за управление на стреса.
Макар и смятан от мнозина за психически проблем, стресът има реални физически измерения - ускоряване на пулса, сърцебиене, стомашно-чревни разстройства, повърхностно дишане, безсъние, умора, хронично главоболие, раздразнителност, промени в апетита, ниска себеоценка, високо кръвно налягане, понижено либидо и други. Стресът е отлична предпоставка за развитие на много болести. Много от болестите, свързани със стреса се дължат на недостиг на хранителни вещества, особено на витамини от група В, които са много важни за функциониране на нервната система, както и на някои електролити, изчерпани от реакцията на организма при стрес.

Какво влияние оказват витамините?
Витамините помагат на тялото да функционира оптимално, а комплексните добавки дават възможност да си осигурим необходимото количество от всеки минерал и витамин, от които се нуждаем.
Витамините А, С и Е са мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са защитни вещества, които помагат за неутрализиране на вредния ефект от окислителните реакции вътре в клетката и пагубното влияние на свободните радикали.
Витамините от група В като тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), пиродоксин (витамин В6) и биотин (витамин В7) оказват влияние върху различни метаболитни процеси и превръщането на храната в енергия.
Фолиевата киселина (витамин В9) и кобаламина (витамин В12) са важни за синтеза на ДНК - генетичния материал в нашите клетки. Те също така спомагат за поддържане нивата на хомоцистеина - вещество, образувано по време на аминокиселинния метаболизъм, чиито високи нива се свързват със сърдечни заболявания и дегенеративни болести.
Витамин D спомага за увеличаване на костната здравина  и мускулния растеж, а освен това подсилва имунитета и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Витамин С повишава съпротивителните сили на организма, а без него синтезът на колаген е невъзможен, т.е. той има жизненоважно значение за поддържането на съединителната тъкан. Витамин К има важна роля в съсирването на кръвта и поддържането на здрава костна система.

Кои витамини са най-ефективни за облекчаване на стреса?
Важно е да се знае, че към понятието стрес, освен емоционалното явление, което има своите реални физически измерения се включва и клетъчния оксидативен стрес, който се дължи на натрупването на свободни радикали в организма. Първоначално натрупването на свободни радикали се изразява със симптоми, които създават усещане за временно неразположение и така почти не им обръщаме внимание, но в дългосрочен план тяхното натрупване води до сериозни увреждания и болести.
По отношение на психологическия стрес, много проучвания са показали, че витамините от група В са най-добрите витамини против стрес и могат драстично да намалят нивата му. Витамините от група В са изключително важни за оптималното функциониране на мозъка и нервната система, те потискат тревожността, влияят благоприятно върху синтеза на серотонин (хормона на щастието), а проучванията показват, че ежедневния им прием при хората с паническо разстройство в продължение на 2 до 12 седмици, успява да намали симптомите с почти 50%.
За намаляване на оксидативния стрес и въздействието на свободните радикали се препоръчва приемането на антиоксиданти. Най-популярните антиоксиданти са:

 

Набавяме ли си достатъчно витамини?  Приемът на кои витамини е оптимален вариант за физическо и психическо спокойствие?
За да осигурим на организма си необходимото количество витамини е нужно богато разнообразие на консумираните продукти в хранителния ни режим. Факт е обаче, че дори и с разнообразно хранене е трудно да се осигурят необходимите ежедневни потребности на организма от всички витамини поради ред причини като сезонност на някои продукти, географски и климатични условия, неправилно хранене, икономически причини, замърсена  околна среда, наличие на различни заболявания, стрес и други, което изисква прием от допълнителни източници. Добре е суплементирането (добавянето) да бъде персонализирано спрямо индивидуалните нужди на всеки от лекар, диетолог или специалист по хранене. Например, един активно спортуващ на закрито човек би имал много по-голяма нужда от витамин D в сравнение с атлет, който спортува на открито. Също така хората, които работят в отрасли и производства, при които са изложени на високо замърсяване с химикали, професионалните спортисти, работниците на смени и други, са подложени на висок оксидативен стрес и имат нужда от по-висок прием на антиоксиданти.

Какъв е ефектът на витамините? Могат ли витамините да се прилагат успоредно с други  терапии за управление на стреса?
Най-добрият начин за борба със стреса е поддържането на здравословен начин на живот, който стои в основата на оптималното здраве. Приемът на витамини може да послужи като добра самостоятелна стратегия за управление на емоционалния стрес  или като съпътстваща такава към техниките за дълбоко дишане, упражненията за мускулна релаксация, масажите и други. Възможно е още в началото след започване на приема на витамини да се забележи увеличаване на енергийните нива, което ще помогне за по-лесно възприемане и адекватна реакция на  емоционалните стресори, но обикновено повишаването на хранителните вещества в организма отнема няколко месеца, докато техниките за управление на емоционалния стрес обикновено имат забележими резултати много бързо. Въпреки че антиоксидантните добавки и витамините работят с натрупване и ефектът им в борбата с оксидативния стрес е по-бавен, те повишават в дългосрочен план жизнеността и укрепват здравето по осезаем начин.

Трябва ли да се консултираме с лекар или друг специалист преди да започнем да приемаме витамини?
Желателно е ако човек има специфични нужди, приема медикаменти, има заболявания, а също така бременните и кърмещи жени, както и тези, които планират бременност, да се консултират с лекар преди да започнат прием на витамини. Индивидуалните нужди на всеки човек са различни и най-добрият начин да се установи от какво имаме нужда, е да се консултираме със специалист.
Друг важен момент е качеството на комплексните витамини и изобщо на добавките. Добрите производители предоставят върху етикетите си списък с всички съставки и техните концентрации, качествените добавки не съдържат оцветители и нежелани примеси. Тези продукти съдържат естествените форми на веществата и усвояемите форми на минералите в правилните им дози. Качествените добавки имат сертификат за качество и добра производствена практика.
Витамините, антиоксидантите и хранителните добавки няма да решат житейските ни проблеми, но определено могат да ни помогнат по-лесно да се справим с предизвикателствата на забързаното ни ежедневие, независимо дали става дума за физическо, ментално или емоционално здраве. 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Ino Booster
Ino Booster more
  • -25%ОТСТЪПКА
  • НОВпродукт
Ino Booster

Съдейства за повишаване силата, издръжливостта и белодробния капацитет. Помага за предотвратяване натрупванията на ... още

47,00лв35,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 35,00 лв. и съберете 28 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 470 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.
Гуарана Мате Кола
Гуарана Мате Кола moreГуарана Мате Кола

Голяма част от нас ползват кафето като “лекарство” срещу умора, за да се почувстват по-бодри сутрин или ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Кордицепс
Кордицепс moreКордицепс

Кордицепс е най-използваната гъба в Китайската народна медицина. Съдейства за повишаване на издръжливостта, фи ... още

46,00лв/ 100 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 46,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 460 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 14.00 лв.
Природен Витамин С
Природен Витамин С moreПрироден Витамин С

ПРИРОДЕН С КОМПЛЕКС съдържа уникален микс от естествени вещества с високо съдържание на витамин С. Този витамин изп ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Добрият лекар профилактира болестта, средният я лекува, а лошият лекар лекува усложненията й.
Китайска мъдрост
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!