Quantcast

Търси

   
Ползите от ходенето на босо

Ползите от ходенето на босо

07.06.2015 747 0 Запази статията


Днешно време обувките не са просто средство за защита на ходилата, а са с превърнали в единица мярка за материалното благополучие на индивида. Когато нямат други ценности, с които да мерят превъзходството си пред другите, хората винаги започват с обувките. Сякаш човекът, който е в тях няма никакво значение, щом обувките му не са марка: „О, Господи. Какви обувки!” 

Тук обаче ви предлагаме няколко причини за ползата от това да захвърлите на боклука хорското мнение и обувките си! Е, може да оставите един чифт за официални случаи.

Наистина няма нужда да губите толкова време и енергия в търсенето на перфектните обувки, когато нито една обувка няма да стори за тялото ви толкова, колкото навикът да ходите повече на босо. Както казва една английска поговорка „Не обувките правят шампиона, а шампионът прави обувките.”

Ако се занимавате с някакъв спорт, тичате или вдигате тежести във фитнеса, сигурно познавате тази неприятна болка в петата, която сутрин събужда по-бързо и от най-силното кафе. Болката е внезапна и пронизваща, все едно стъпвате върху горещи въглени. Плантарният фасцит е сред най-честите причини за това. То представлява възпаление на тъканта, свързваща стъпалото с пръстите на крака. Среща се както при спортисти, така и при хора с наднормено тегло, бременни жени, войници с дългогодишен стаж на маршируване. Каква е причината за възпалението на фасцията – проблемни обувки.

За разлика от повечето травми, при които са необходими продължителни физически терапии и рехабилитации, при плантарен фасциит не е необходимо друго освен да махнете обувките (и чорапите) и да походите боси. Вървенето на бос крак помага на тъканите да се възстановят много по-бързо, отколкото ако използвате анатомични стелки или обувки със специален дизайн.

Какво печелим с вървенето на босо:

 • По-добър баланс

Не само че лекува сухожилията и мускулите на стъпалото, но също така активизира вестибуларния апарат, отговорен за координирането на равновесието на тялото.

 • Увеличавате силата на мускулите

Знаете, че стъпалата съдържат цяло съзвездие от мускулчета, които непрестанно си съдействат в името на една обща цел - да позволят движение. На това му се казва истинска синергия! При ходенето на босо ние въздействаме по-добре върху всяко едно мускулче и го правим по-силно и здраво. Освен това влияем укрепващо върху цялата долна част на тялото.

 • Подобрявате стойката си

Постоянното ходене и стоене в неудобни или неподходящи обувки може да принуди тялото да компенсира стреса, който му се оказва, като заеме непривична и небалансирана или нездрава за него позиция. Това се отразява най-вече върху мускулите в областта на гърба и структурата на гръбначния стълб, където може да появи напрежение.  При ходенето на бос крак ние позволяваме на тялото да възвърне естествената си стойка. Щом тялото са настрои само и възвърне своя център, всичките последващи движения, които извършваме – навеждане, извивки, обръщане – ще се случват с много повече лекота и по-малко напрежение. 

 • Вдъхвате си повече увереност

Наследство от животинския ни период е фактът, че когато подобрим своята стойка, ни подсъзнателно захранваме себе си с увереност и самочувствие. Учените са доказали, че когато вървим с вдигната глава и изправени рамене, сигналите, които пращаме към мозъка с физическата си позиция, носят заряд на спокойствие, увереност, гордост и по-малко стрес, което веднага се отразява на емоциите ни.

 • Подобрявате кръвообращението си

Кръвообращението може да причинява и да решава множество проблеми в тялото. Ако потокът на кръвта е възпрепятстван, това води до високо кръвно налягане. Когато ходим боси, ние масажираме нервните окончания на стъпалата, което помага за регулирането на кръвното налягане и намаляването на стреса.

 • Редуцирате възпалителните процеси

Ходенето боси е идеално решение за тези от вас, които често страдат от подуване на краката. Обувките ограничават кръвопотока към краката, което води до подуване и болки. Като освободим краката си от тези своеобразни окови и ги оставим „да дишат”, ще предотвратим бъдещи подувания и възпалителни процеси.

 

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Mental Health
Mental Health more
 • TOPseller
 • НОВпродукт
Mental Health

Една от основните причини за здравословните проблеми в съвременното общество е стресът. Напрегнатата работна сред ... още

49,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 510 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Колострум
Колострум moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Рано болестта трудно се диагностицира, но лесно се лекува. Късно лесно се диагностицира, но трудно се лекува.
Макиавели
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!