Quantcast

Търси

   
Ползите от куркумата. Куркумата доказано конкурира фармацевтичните продукти - част 2

Ползите от куркумата. Куркумата доказано конкурира фармацевтичните продукти - част 2

18.07.2017 705 0 Запази статията
 (продължение)

Лекарства за артрит

Куркуминът е известен със своите мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, и е бил използван в проучване, проведено с 45 пациенти с ревматоиден артрит. Целта е да се сравни ефекта от куркумина в куркумата с ефекта от лекарства за лечение на артрит (диклофенак натрий), при които има риск от развитие на синдром на пропускливите черва и сърдечни заболявания. Участниците са разделени в три групи: лекувани само с куркумин, лекувани само с диклофенак натрий и комбинирано лечение. Групата, провела лечение с куркумин, показва най-висок процент на подобрение в общите резултати. По-важното тук е, че лечението с куркумин е безопасно и няма никакви нежелани реакции.
Това проучване предоставя първото доказателство за безопасността и превъзходството на лечението с куркумин при пациенти с ревматоиден артрит и подчертава необходимостта от още проучвания, които да потвърдят тези данни и при хора, страдащи от различни видове артрит.

Лекарства, използвани при възпалителни заболявания на червата

Често хората с храносмилателни и стомашни оплаквания придобиват непоносимост към медицинските интервенции, защото стомашната флора е компрометирана и лекарствата буквално могат да разкъсат лигавиците.
Изследванията върху способността на куркумина в куркумата да лекува възпалителните заболявания на червата (язвен колит, болест на Крон) показват, че голяма част от пациентите успяват да спрат да приемат предписаните им кортикостероиди, защото състоянието им се подобрява драстично след като започнат да приемат куркума. Кортикостероидите намаляват болката, но с течение на времето увреждат чревната лигавица и в крайна сметка усложняват състоянието. Приемането на куркумин няма тези странични ефекти и благодарение на своите противовъзпалителни свойства действително помага за лечението на червата и поддържа растежа на добрите бактерии.

Лекарства за регулиране на холестерола

Лекарствата за регулиране на холестерола (лекарствата със статини) увреждат бъбреците и черния дроб, и имат още много други опасни странични ефекти.
Изследване на Drugs in R & D показва, че куркуминът в куркумата е равен и дори по-ефективен от лекарствата за диабет при намаляване на оксидативния стрес и възпалението при лечение на висок холестерол. Изследвания като тези стават причина фармацевтичните компании да се опитват да направят синтетична форма на куркумин.

Стероидни лекарства

Куркумата е от полза за много болести, които обикновено се лекуват с кортикостероиди като: псориазис, туберколоза на кожата, ревматоиден артрит, склеродермия, хронична болка и други.
“ Липсата на странични ефекти при лечението с куркумин е най-голямото му предимство в сравнение с кортикостероидите ”, твърдят авторите на проучване, проведено в K.G. Medical College. За да разберем предимствата на куркумата пред стероидните лекарства, нека разгледаме възможните нежелани реакции от употребата им: акне, астма, рак, катаракта, диабет, глаукома, повишаване на апетита, бавно зарастване на рани, безсъние, бъбречни и щитовидни проблеми, мускулна слабост, гадене, изтъняване на кожата, тахикардия (учестено сърцебиене), бързи промени в настроението, агресия, раздразнителност и други.

Препарати при кожни проблеми

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумата са ефективни при лечение на кожни проблеми като ускоряване заздравяването на рани, намаляване белезите от акне, свиване на порите, контрол върху разпространението на псориазис и други.
Куркумата може да причини алергична реакция, когато се прилага върху кожата и да я оцвети. Направете тест за алергия, като нанесете на предмишницата, изчакайте 24 часа и ако няма реакция, може да приложите куркумата върху лицето си.

Лекарства при затлъстяване

Изследване, публикувано в списанието Biofactors показва, че куркуминът може да спомогне за намаляване на теглото. Изследователите установяват, че противовъзпалителните свойства на куркумата са ефективни и за потискане на възпалителните процеси следствие на затлъстяването, като по този начин спомагат за намаляване на затлъстяването и неговите неблагоприятни последици за здравето.

Странични ефекти от употребата на куркума
Някои хора съобщават за алергични реакции към куркума най-вече след прилагане върху кожата, проявяващи се като лек обрив. Изключително високи дози куркума могат да причинят гадене, диария, понижаване на кръвното налягане, маточни контракции при бременни жени. Както при всички билки и добавки, използвайте, както е указано на опаковката или по предписание.

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Здравият, но беден човек е вече наполовина богат.
Китайска поговорка
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!