Quantcast

Търси

   
Ползите от куркумата. Куркумата доказано конкурира фармацевтичните продукти - част 1

Ползите от куркумата. Куркумата доказано конкурира фармацевтичните продукти - част 1

17.07.2017 699 0 Запази статията

Куркума (Curcuma longa) е основната съставка в индийския букет от подправки, наречен къри и може би най-лечебната билка в света. Доказаните здравословни ползи от куркумата са публикувани към момента в над 10 000 изследвания и публикации. Това поставя куркумата на върха на списъка с лечебни растения преди останалите най-популярни и изследвани растения като чесън, канела, женшен, джинджифил и бял трън. Основната активна съставка в куркумата е съединението куркумин.

Коренът от куркума се използва в Аюрведа и източната медицина от векове, а днес науката сравнява ефективността от употребата му с резултатите от използването на стандартни медикаменти. Най-интересното във всички тези над 10 000 публикации е, че когато се сравнява ефективността от употребата на куркума, нейните ползи са равни на ползите от употребата на някои лекарства, отпускани с рецепта.
В действителност, някои проучвания дори показват, че използването на куркума дава по-добри резултати в сравнение с лекарствените продукти. Основното предимство на куркумата пред традиционния медицински подход, е липсата на каквито и да било странични ефекти от употребата й, в сравнение с лекарствените средства.

Резултатите от проведените изследвания показват, че ползите от куркумата надхвърлят ползите от употребата на лекарства като:

 - Противовъзпалителни лекарства

 - Антидепресанти

 - Лекарства, използвани при лечение на рак

 - Антикоагуланти

 - Болкоуспокояващи

 - Лекарства за диабет

 - Лекарства за артрит

 - Лекарства, използвани при възпалителни заболявания на червата

 - Лекарства за регулиране на холестерола

 - Стероидни лекарства

 - Препарати при кожни проблеми

 - Лекарства при затлъстяване

Противовъзпалителни лекарства

Едно от най-мощните свойства на куркумата е нейната способност да контролира възпалението. Списание Oncogene публикува резултатите от проучване, в което се прави оценка на различни противовъзпалителни съединения и се установява, че аспиринът и ибупрофенът са най-малко ефективни, докато куркумата е сред най-ефективните противовъзпалителни средства. Добре е тази новина да стигне до знанието на повече хора, защото възпалението стои в основата на много болести като ракови заболявания, улцерозен колит, артрит, висок холестерол, хронична болка и други.
Проведени са и изследвания за използване на противовъзпалителните свойства на куркумата като възможно лечение при болестта на Алцхаймер, но на този етап доказателствата от ефекта й не са категорични и са необходими още изследвания.

Антидепресанти

Проведените с хора проучвания в тази насока са малко, но десетки проучвания показват, че куркумата е особено ефективна при коригиране на симптомите на депресия при лабораторни животни. Списание Phytotherapy Research публикува резултатите от новаторско проучване от миналата година, в което взимат участие 60 доброволци, диагностицирани с тежко депресивно разстройство като маниакална депресия (биполярно разстройство). Групата пациенти е разделена на две, едната група е лекувана с куркума, а другата с флуокситин. Проучването установява, че всички пациенти понасят добре лечението с куркума, но и открива, че куркумата е толкова ефективна за лечение на депресия, колкото и медикаментите с флуокситин. Специалистите казват, че “това проучване предоставя първите клинични доказателства, че куркумата може да се използва като ефективна и безопасна терапия за лечение на пациенти с депресия”.

Лекарства, използвани при лечение на рак

Редица лабораторни изследвания върху раковите клетки показват, че куркумата има противотуморен ефект. Изглежда куркумата е в състояние да убива раковите клетки и да предотвратява растежа им. Най-добър ефект куркумата оказва при рак на гърдата, рак на кожата, рак на стомаха и рак на червата.

Антикоагуланти

Медицинската намеса обикновено включва следните лекарства за забавяне и предотвратяване на кръвосъсирването: аспирин, клопидогрел, диклофенак, еноксапарин, ибупрофен, напроксен и варфарин. Тези лекарства се използват за лечение на  дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия, но не винаги са най-доброто решение, защото дават много нежелани реакции, които включват всичко от главоболие, болка в гърба и затруднено дишане до прекомерно кървене и кръвоизлив. Куркумата от своя страна има относително незначителни странични ефекти, освен ако не се приема в изключително големи количества. В резултат от проведени проучвания от средата на 80-те години на миналия век, специалистите предлагат куркумата като по-добър вариант за лечение на пациентите с васкуларна тромбоза.

Болкоуспокояващи

Едно от най-общоприетите свойства на куркумина в научните общности е способността му да управлява болката. В European Journal of Pharmacology през 2016 година са публикувани проучвания, които показват, че куркумата активира по естествен начин опиоидната система при лабораторни животни с диабет. Проучванията не се ограничават само със състояния на диабетна болка, а дават информация за широк спектър от болезнени състояния, които могат да бъдат лекувани с куркума, като например тежките изгаряния. Обикновено жертвите на изгаряне се лекуват с опасни опиоди и нестероидни противовъзпалителни средства. US Army Institute of Surgical Research предлага вместо конвенционалните медикаменти, използвани за лечение при изгаряне, тенденциозно да се използва куркумата. Терапевтичното използване на куркума и други богати на куркумин растения изместват стандартните медицински процедури и доказват, че това е естествено обезболяващо средство с доказан ефект.

Лекарства за диабет

През 2009 година Biochemistry and Biophysical Research Communications публикува проучване, проведено в университет в Оубърн относно ползите за здравето от куркумата при диабет. Резултатите от изследването показват, че куркуминът в куркумата е 400 пъти по-мощен от Метформин (общо лекарство при диабет) при активиран АМРК (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа), който подобрява инсулиновата чувствителност и може да помогне при диабет тип 2.
Куркуминът в куркумата доказано се справя с много от проблемите, свързани с инсулиновата резистентност и хипергликемията, например диабетна невропатия и ретинопатия. Едно от най-честите усложнения при диабет е увреждане на кръвоносните съдове, което води до влошаване на зрението и слепота. Благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства, куркумата може да забави това усложнение. За понижаване на кръвната захар и проблеми с инсулиновата резистентност, няма по-добро естествено лечение от добавянето на куркума към вашата диета.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Гуарана Мате Кола
Гуарана Мате Кола moreГуарана Мате Кола

Голяма част от нас ползват кафето като “лекарство” срещу умора, за да се почувстват по-бодри сутрин или ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Канела Комплекс
Канела Комплекс more
  • 2+1гратис
  • 5+3гратис
Канела Комплекс

Канелата е една от най-старите подправки, познати в света. Тази суперхрана оказва изключителен ефект при третиране ... още

26,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.
Нормацел
Нормацел moreНормацел

Нормацел представлява уникална комбинация от дванадесет, доказали своето противотуморно действие, природни съставки ... още

59,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Природен Витамин С
Природен Витамин С moreПрироден Витамин С

ПРИРОДЕН С КОМПЛЕКС съдържа уникален микс от естествени вещества с високо съдържание на витамин С. Този витамин изп ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Добрите преценки идват от опита. А опитът идва от лошите преценки.
Маргарет Атууд
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!