Quantcast

Търси

   
Полезните кръстоцветните зеленчуци могат да бъдат и опасни

Полезните кръстоцветните зеленчуци могат да бъдат и опасни

12.02.2018 136 0 Запази статията

Кръстоцветните зеленчуци са богати на хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, нискокалорични са и съдържат много фибри. Броколи, карфиол, рукола, брюкселско зеле, бяло зеле, китайско зеле, бок чой, зелена салата, ряпа Дайкон, алабаш, репички, ряпа, кресон, брюква, хрян и синап са зеленчуци от голямото и здравословно семейство Кръстоцветни. 
Кръстоцветните зеленчуци съдържат глюкозинолати - серни съединения, за които е доказано, че представляват мощна защита на клетките от увреждане на ДНК и потискат туморния растеж. Тези зеленчуци имат редица здравословни ползи - намаляват възпалението, регулират нивата на кръвната захар, насърчават загубата на тегло, подобряват здравето на сърцето, предпазват от рак, повишават имунната защита на организма и подпомагат естрогенния баланс.
НО, кръстоцветните зеленчуци могат да повлияят и върху производството на тиреоидни хормони и да нарушат функциите на щитовидната жлеза, особено при хората, които имат йоден дефицит.
Какви лечебни свойства имат кръстоцветните зеленчуци:

Предпазват от ракови заболявания
Кръстоцветните зеленчуци имат високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране вредното влияние на свободните радикали в организма и намаляват риска от развитие на ракови заболявания. Многобройни проучвания и изследвания показват връзката между консумацията на кръстоцветни зеленчуци и профилактиката на рака. Тези зеленчуци съдържат съединения като глюкозинолати и индол-3-карбинол, които доказано могат да предотвратят клетъчните изменения и имат способността да контролират туморния растеж.

Намаляват възпалението
Възпалението представлява нормалния имунен отговор, чиято роля е да предпази организма от заболявания и инфекции, а хроничното възпаление стои в основата на повечето заболявания и се смята, че води до метаболитни проблеми, заболявания на сърцето, ставите и стомаха, астма, диабет и рак. Кръстоцветните зеленчуци присъстват във всяка противовъзпалителна диета, защото помагат за намаляване на възпалителните процеси. Кръстоцветните зеленчуци са алкални храни, които помагат да се контролира киселинността в организма, както и за намаляване на токсините. Серните съединения, които съдържат спомагат за намаляване на възпалението и подкрепят здравето на ставите и тъканите.

Регулират нивото на кръвната захар
Консумацията на кръстоцветни зеленчуци зарежда тялото с фибри, протеини и минерали, които контролират нивото на кръвната захар, без да се повишава количеството на приетите калории и мазнини. По този начин консумацията на кръстоцветни зеленчуци забавя усвояването на захарта в кръвта и значително намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Подпомагат загубата на тегло
Високото съдържание на фибри в кръстоцветните зеленчуци улеснява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма и подобрява обмяната на веществата. Храните, богати на фибри имат положителен ефект върху чувството за глад, потискат апетита и насърчават отслабването.

Подобряват сърдечното здраве
Повишената консумация на кръстоцветни зеленчуци е лесен и вкусен начин за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Кръстоцветните зеленчуци помагат за намаляване на холестерола, стимулират кръвообращението, подобряват сърдечната функция и предпазват от сърдечни заболявания.

Подпомагат естрогенния баланс
Естрогенът е един от най-важните хормони, отговорен за регулирането на женската репродуктивна система. С напредването на възрастта при жените, производството на естроген намалява, което забавя метаболизма, води до натрупване на килограми, нередовна менструация, понижено либидо, мигрена, поява на топли и студени вълни, а може да провокира и различни заболявания като остеопороза, метаболитни нарушения и сърдечни заболявания. Специалистите са установили, че има връзка между консумацията на кръстоцветни зеленчуци и нивата на естроген. Съединенията, които се съдържат в тях, регулират нивата на естрогена и подпомагат баланса му в организма.

Прекомерната консумация на кръстоцветни зеленчуци обаче би могла да има и своите негативни странични ефекти. Фибрите, които се съдържат в тези зеленчуци, претърпяват ферментация в дебелото черво, което от своя страна може да причини метеоризъм. За да се избегне този дискомфорт е препоръчително кръстоцветните зеленчуци да се дъвчат много добре и да се увеличи приема на течности.
Кръстоцветните зеленчуци са изключително полезни, но при нарушения на щитовидната жлеза, не бива да се прекалява с тях. Не е необходимо да бъдат задраскани от хранителния режим, а просто да се ограничи приема им. Тези зеленчуци съдържат съединения, които възпрепятстват усвояването на йод от щитовидната жлеза. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци не влияе негативно на функциите на щитовидната жлеза при здрави хора.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Канела Комплекс
Канела Комплекс more
 • 2+1гратис
 • 5+3гратис
Канела Комплекс

Канелата е една от най-старите подправки, познати в света. Тази суперхрана оказва изключителен ефект при третиране ... още

26,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.
НОРМА ФЕТ Худия
НОРМА ФЕТ Худия moreНОРМА ФЕТ Худия

Още от древни времена племената в Южна Африка са дъвчели кактуса Худия Гордони (Hoodia gordonii), за да притъпят чу ... още

25,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 25,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 250 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Простан
Простан moreПростан

Открай време за здравето на простатата се препоръчват хранителни продукти с богато съдържание на фитостероли. Такив ... още

32,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Суперантиоксидант
Суперантиоксидант more
 • -36%ОТСТЪПКА
Суперантиоксидант

Поради актуалността на темата за антиоксидантите, PureVital предлага на пазара още една комбинация природни антиокс ... още

30,00лв19,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 19,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 310 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Правете като дърветата- сменят листата си, но съхраняват корените си. Така че променяйте идеите си, но запазете принципите си.
Виктор Юго
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!