Quantcast

Търси

   
Подходящо ли е за вас периодичното гладуване

Подходящо ли е за вас периодичното гладуване

04.01.2018 734 0 Запази статията

Периодичното, цикличното, интервалното или интермитентното гладуване (intermittent fasting) представлява хранителен режим, при който се редуват периоди на глад и периоди на нормално хранене. Целта е загуба на тегло и изгаряне на натрупаните мазнини. Изследванията в тази насока показват, че периодичното гладуване подобрява инсулиновата чувствителност. Причина затова е гладът, който за кратки интервали от време увеличава инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар, а същевременно стимулира разграждането на мазнините без да забавя общия метаболизъм.

Как се прави?
Този начин на хранене има различни разновидности като най-популярни са:

 • 12 часа глад / 12 часа период на нормално хранене
 • 16 часа глад / 8 часа период на нормално хранене
 • 20 часа глад / 4 часа период на нормално хранене
 • 24 часа глад / 24 часа период на нормално хранене

Периодичното гладуване може да намали общия брой калории
Този начин на хранене позволява сравнително лесно да се намали общия калориен прием, защото калориите за деня се консумират в определен времеви прозорец. Това, че се храните само в определен интервал от време означава, че няма как да консумирате всички калории, които бихте консумирали, ако се храните по нормалния начин.
Не забравяйте обаче, че това намаляване на калорийния прием може да се отрази отрицателно на гликогеновите депа в мускулите. Липсата на енергия от консумираната храна води до разграждане на мускулната тъкан, но ако се интересувате от загуба на тегло с минимални усилия, периодичното гладуване вероятно ще ви е от полза.

Периодичното гладуване е подходящ хранителен режим за хората, които работят на смени
Системата на периодичното гладуване дава отлични резултати за намаляване на теглото и изгаряне на мазнините при работещите на смени и полагащите нощен труд, защото позволява изготвянето на индивидуален хранителен режим спрямо трудовата заетост на всеки. Този вид калорийна ротация помага да се намали общия калориен прием, а освен това позволява моментите на глад и хранене да се определят спрямо ежедневния режим и индивидуален ритъм на всеки човек.

Периодичното гладуване може да намали чувството за глад
Основната причина, поради която се провалят повечето диети е чувството за глад. Един от главните двигатели на глада е хормонът грелин, който се секретира основно от клетките в стомаха. Периодичното гладуване нормализира нивата на грелина, познат като “хормона на глада” и помага на организма да започне да използва мазнините като енергиен източник. Ако смятате, че гладът е основната причина, поради която диетата ви не сработва, можете да помислите за преминаване към периодично гладуване.

Периодичното гладуване подпомага чувството за ситост през нощта
Цикличното гладуване дава възможност да се храните тогава, когато сте най-гладни и да избягвате храненето през останалото време. Например, по време на работния ден, човек обикновено е достатъчно зает и не му остава много време да мисли за ядене, но когато се прибере у дома, гладът се промъква и мислите му започват да се въртят около храната. Най-големите врагове на диетите са скуката и нощния глад. Периодичното гладуване дава възможност на всеки да съобрази калорийния си прием с времето от деня, когато изпитва най-непреодолим глад.

Подходящ хранителен режим ли е за вас периодичното гладуване?
Периодичното гладуване е подходящ хранителен режим за отслабване при хора с ниска физическа активност и голям процент излишни мазнини, при който се редуват периоди на глад, последвани от съкратени периоди с нормално хранене. Съществуват както предимства, така и недостатъци от прилаганенето на този хранителен режим. Един от най-големите му недостатъци е, че не е оптимален за увеличаване на мускулната маса. Този режим сработва най-добре по време на фазата на изчистване на мазнините.
Изследванията показват, че периодичното гладуване може да предизвика повишено изгаряне на мазнините, дори когато количеството на дневния калориен прием е еднакво с обичайното за деня, а тъй като всички калории се приемат в по-кратък времеви интервал, се увеличава и чувството за ситост. Казано другояче - спазвайки хранителен режим, човек може да бъде сит и да изгаря ненужните мазнини.

 

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Канела Комплекс
Канела Комплекс more
 • TOPseller
Канела Комплекс

Канелата е една от най-старите подправки, познати в света. Тази суперхрана оказва изключителен ефект при третиране ... още

26,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.
НОРМА ЦЕЛ LDL
НОРМА ЦЕЛ LDL moreНОРМА ЦЕЛ LDL

Още преди хиляди години китайците са открили, че монаколините - вещества, които се получават след ферментация на че ... още

55,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 55,00 лв. и съберете 44 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 550 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 19.00 лв.
Пробиотик Комплекс
Пробиотик Комплекс moreПробиотик Комплекс

В храносмилателния тракт на всеки човек има над 200 вида “добри” бактерии, които ни помагат да преработ ... още

49,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 490 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Тирозин
Тирозин moreТирозин

Тирозин съдейства за повишаване на метаболизма, чрез образуването на хормона на щитовидната жлеза - тироксин, който ... още

29,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 29,00 лв. и съберете 23 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Добрите преценки идват от опита. А опитът идва от лошите преценки.
Маргарет Атууд
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!