Quantcast

Търси

   
Пиете ли кафе? А знаете ли, че чаша кафе преди тренировка ускорява метаболизма и позволява по - интензивно натоварване?

Пиете ли кафе? А знаете ли, че чаша кафе преди тренировка ускорява метаболизма и позволява по - интензивно натоварване?

20.05.2016 297 0 Запази статията

Кафе. Чаша хубаво кафе помага на много от нас да започнат деня си ползотворно и с усмивка.
Чаша  чисто кафе без захар, консумирано  40 - 45 минути преди тренировка създава и благоприятни условия за една пълноценна тренировка. Това се дължи на активната съставка на кафето - кофеинът, който ни помага да сме по - концентрирани и работоспособни.
Кофеинът е естествен стимулант на централната нервна система. Той е отговорен за повишаване на нивото на адреналин и влияе върху калция в мускулните клетки. Последното е особено важно, тъй като на клетъчно ниво, калцият е отговорен в най-голяма степен за мускулната контракция и я прави много по-силна.
Кофеинът влияе положително върху метаболизма ни и оказва влияние върху топенето на мазнини. Неслучайно почти всички добавки от типа „Fat Burner“ съдържат известно количество кофеин.

Ето как действа кофеинът при тренировка : 

   * Мобилизира мазнините от мастните тъкани

Основното въздействие на кофеина е стимулирането на симпатиковия дял на нервната система. Това главно е свързано с повишено отделяне на  хормона епинефрин, известен още като адреналин и увеличаване на нивото на калция  в клетката. Адреналинът е хормон, който мобилизира всички енергийни ресурси на организма, най - вече мазнините и складирания гликоген.
Адреналинът мобилизира също така и мазнините като източник на енергия, но от това дали ще последва активна двигателна активност зависи дали те ще бъдат изгорени за енергия. В обратния случай част от свободните мастни киселини могат да се отложат по стените на съдовете, а останалите да се  върнат и складират в мастните депа. Мастните киселини обаче ще се върнат не там, откъдето са били взети, а ще се натрупат там, където са най - много. Много неприятно, но това ще ни се случи ако смятаме, че кафето ще ни помогне да отслабнем без да тренираме.

   * Намалява усещането за умора и мускулната болка

Изследванията показват, че пиенето на кафе преди тренировки с тежести, увеличава количеството вдигнато тегло и брой повторения. Това се дължи на способността на кофеина да намали усещането за умора и болка в мускулите, позволявайки с по - голяма лекота да се мине през по - интензивно натоварване.

   * Дава енергия и подобрява настроението

Кофеинът увеличава концентрацията и премахва чувството за сънливост, което означава, че можем по - дълго да изпълняваме определени задачи. Като тук става дума както за умствена дейност,  така и за активна двигателна дейност. Малко количество кофеин преди тренировка ще ни даде възможност да дадем 100 % от себе си по време на тренировка, което води по - бързо до желаните резултати.

    * Увеличава изгорените калории

Пиенето на кафе преди тренировка действително може да увеличи количеството изгорени калории. Изследване, публикувано в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism установява, че професионални спортисти, които приемат кофеин преди тренировки, изгарят около 15 % повече калории  в сравнение със спортисти, които не го правят.

   * Ускорява обмяната на веществата

Как се случва това? Кофеинът повишава кръвното налягане и въздейства на централната нервна система. Тялото започва да гори калории, за да си набави нужната енергия и метаболизмът ни се забързва. Навлизайки в тялото, кофеинът се усвоява много бързо, попада в кръвообращението и ефектът от него се усеща след около 15 минути и трае до 3 часа след това.

Важно е също да се знае, че тялото ни се адаптира към ефектите на кофеина в дългосрочен план и за да има резултат, ни е нужен прием на кофеин за две седмици.
Консумацията на твърде много кофеин има и тъмна страна, която води до безпокойство, паника, неспособност за концентрация, стомашно неразположение, безсъние, раздразнителност, а  по-високи дози носят риск от сърдечни аритмии.
Изводът е : консумирайте кафето с удоволствие и мярка. Бъдете максимално физически активни, за да се радвате на добро здраве и за да имате прекрасно настроение и самочувствие!

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Амино 18
Амино 18 more
  • -33%ОТСТЪПКА
Амино 18

Амино 18 е комплекс от 18 чисти (90%) аминокиселини, а не техните соли (хлориди), което го прави изключително ефект ... още

42,00лв28,00лв/ 90 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Екдистерол
Екдистерол moreЕкдистерол

Бета-екдистерон или още наречен 20-хидроекдистерон е естествено съществуващ фитостерол, който е прекурсор на тестос ... още

78,00лв/ 30 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 78,00 лв. и съберете 62 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 780 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 24.00 лв.
Креатрон на капсули
Креатрон на капсули moreКреатрон на капсули

КреаТрона е немска запазена търговска марка на стабилизиран креатин, който достига над 95% непроменен до мускулната ... още

22,00лв/ 30 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 22,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 210 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 7.00 лв.
НОРМА ФЕТ Худия
НОРМА ФЕТ Худия moreНОРМА ФЕТ Худия

Още от древни времена племената в Южна Африка са дъвчели кактуса Худия Гордони (Hoodia gordonii), за да притъпят чу ... още

25,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 25,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 250 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако искаш щастие за една година - спечели от лотарията, ако искаш щастие за цял живот - обичай това, което правиш.
Мери Хигинс Кларк
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!