Quantcast

Търси

   
Периодичното гладуване - има ли значение кога, а не какво ядем?

Периодичното гладуване - има ли значение кога, а не какво ядем?

10.07.2017 401 0 Запази статията

Периодичното (intermittent fasting), цикличното или пулсиращото гладуване представлява редуване на периоди без прием на храна и периоди с нормално хранене. Периодичното гладуване не е диета, защото елиминира необходимостта от броене на калории, а е начин на хранене, който разчита на системно лишаване от храна и калории за периоди от 16 до 36 часа, които могат да се редуват с нормално хранене за определени интервали от време.
Периодичното гладуване е много подходящ хранителен режим за отслабване при хора с ниска или умерена физическа активност и голям процент подкожни мазнини. Удачен вариант е за спазване на хранителен режим от хора с нестандартно работно време, например такива, които работят през нощта или на различни смени, защото могат да определят моментите на глад и хранене спрямо собствения си ритъм.
Този начин на хранене има различни разновидности, но общото при всички тях е, че винаги има периоди на гладуване.
Според специалистите от Института по биологични изследвания в Салк, Калифорния - това кога ядете, може да бъде по-важно от това какво ядете. Клиничните проучвания с животни показват, че 9-часовият достъп до храна причинява 26% увеличаване на теглото, 15-часовият достъп до храна води до 43% увеличаване на теглото, а 24-часовият достъп до храна е причинил 65% увеличаване на теглото.
Това, че можете да се храните само в определен интервал от време означава, че ще имате по-малко време за хранене, т.е. няма как да консумирате всички калории, които бихте консумирали, ако се храните по традиционния начин.

Заключението на специалистите е, че периодичното гладуване от 12-16 часа на ден има съществено влияние върху телесното тегло. Този вид хранене води до по-малко увеличаване на теглото в сравнение с нормалното 24-часово хранене, дори и при консумиране на храни с високо съдържание на мазнини и захар, а също така води и до загуба на тегло при затлъстяване. Това означава, че имате възможност да консумирате, каквото си искате и да отслабнете, като просто ограничите времето, през което консумирате храната.
Казаното противоречи на почти всичко, което сте прочели и знаете за намаляването на теглото и мазнините. 
Причина за това тук  е гладът, който за кратки интервали от време увеличава инсулиновата чувствителност и така намалява възможността за натрупване на мазнини в тялото, а освен това стимулира разграждането на мазнините без да забавя общия метаболизъм. 

Най-често срещаната и лека форма на периодичното хранене е 16 часа глад и 8 часа достъп до храна. Други форми са 20 часа глад и 4 часа хранене, както и различни други комбинации. Последните проучвания в тази насока показват, че когато се храним в съкратен 8 или 9-часов интервал от време,  е по-вероятно тялото да  изгаря мазнините и да поддържа здравословно теглото. Изглежда организмът функционира най-добре, когато действа като по часовник - това означава, че когато тялото ни следва предвидим график на хранене и гладуване, нашите хормони могат да реагират много по-адекватно при изгарянето на мазнините и загубата на тегло.

Освен загубата на тегло, периодичното гладуване има и други ползи за здравето като:

 - подпомага прочистването на храносмилателната система

 - подобрява инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар

 - подпомага сърдечното здраве и имунитета

 - оказва влияние върху мозъчната функция и намалява риска от увреждания на нервната система

 - по-бързо и по-качествено възстановяване на мускулите след тренировка

 - намалява възпаленията в тялото

 - редуцира вредните влияния от въздействието на свободните радикали

Всичко това звучи прекалено хубаво, за да е истина, но ранните резултати от направените проучвания са неоспорими. Необходими са още проучвания за определяне на точния интервал между периода на гладуване и периода на хранене, но важното е, че режимът работи безотказно. Периодичното гладуване от 12-16 часа на ден, практикувано няколко пъти седмично, дава отлични резултати без да е необходимо да се броят калориите на консумираните храни, но все пак е добре да се спазва здравословен начин на хранене, включващ пълнозърнести храни, здравословни мазнини, плодове и зеленчуци, намалена консумация на преработени храни и захар. Специалистите препоръчват да сведем вредните храни (джънкфуд)  до 30%.
В периода на гладуване е важно да се пият много течности - вода, айрян, зеленчуков сок, неподсладени чай или кафе.
Този режим на хранене влияе върху нивата на кортизола и адреналина, а за да не се стресира организма е препоръчително да започнете с по-малък период на глад. Периодичното гладуване оказва влияние върху нивата на кръвната захар и не се препоръчва при хора с хипоглекимия и диабет.

 

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Умереността е съюзник на природата и страж на здравето.
Сенека
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!