Quantcast

Търси

   
Пасифлора при депресия, горещи вълни  и проблеми със съня

Пасифлора при депресия, горещи вълни и проблеми със съня

20.12.2016 1009 0 Запази статията

Пасифлора, в превод страстно цвете, представлява вид дървесна лиана, която расте в Южна и Северна Америка. Тя се използва като успокоително средство от древните перуанци още от 17-ти век. Пасифлора помага при състояния на стрес, безпокойство и безсъние като успокоява мозъчната активност и  подобрява мисловния процес, без негативните странични ефекти и привикването към лекарствените средства.
Пасифлора съдържа три основни вида химикали: алкалоиди, гликозиди и флавоноиди (основно хризин, с който се свързва и успокояващото й действие). Изолирани са още естествен серотонин и малтол, които имат доказано седативно действие.
Билката помага за:

   - Намаляване на ефектите от менопаузата като горещи вълни и депресия
Менопаузата се свързва с чувство на безпокойство и депресия, което често се причинява от ниските нива на аминокиселината GABA. Проучванията показват, че пасифлора може да лекува симтомите на менопауза като горещи вълни и нощно изпотяване, безсъние, депресия, гняв и главоболие и може да бъде чудесна алтернатива на стандартната хормонална терапия.

   - Понижаване на кръвното налягане
Пасифлора е ефективна за понижаване на кръвното налягане, тъй като помага за намаляване на безпокойството и стреса, които са едни от основните фактори, които могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

   - Намаляване на тревожността
Пасифлора допринася за успокояване на мозъка, като стимулира повишаването на нивата на невротрансмитерната аминокиселина GАВА (Gаma -aminobutyric acid), която успокоява мозъчната активност, понижава стреса, подобрява мисловния процес и помага срещу безпокойство и стрес. GАВА има свойството да успокоява мозъчните състояния, свързани с изнервеност, подобрява съня и концентрацията и помага при случаи на хронична тревожност.

   - Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието
Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието или ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) е едно от най-често срещаните в детството нарушения на невропсихологичното развитие. Основните сиптоми са постоянно високите нива на невнимание, изразена хиперактивност и импулсивно поведение, надхвърлящи очакванията за съответната възраст.
Все повече родители предпочитат алтернативен вид лечение, били основно или съпътстващо, стандартното медикаментозно лечение. Билки като пасифлора, маточина, валериана и римска лайка са доказани алтернативни варианти за лечение, но винаги се консултирайте с вашия лекар, тъй като някои от тези билки могат да предизвикат алергични реакции.

   - Подобрява качеството на съня
Здравият и пълноценен сън е от жизнено значение за общото ни здравословно състояние. Сънят ни прави здрави, енергични и спокойни. Успокояващият ефект на пасифлора оказва влияние и върху качеството на съня, помага при безсъние и "изключва" мозъка през нощта. Една от най-добрите билкови комбинации при безсъние е  пасифлора с валериана.
Пасифлора може да се използва като средство за улесняване заспиването и при децата.

   - Намаляване на възпалението
Пасифлора може да намали възпалението, причиняващо заболяване, благодарение на съдържащите се в нея високи нива фенолни съединения, които показват мощна антиоксидантна активност.

Начин на употреба:
Препоръчителният дневен прием е 4 - 8 грама изсушена пасифлора.
Най-често се среща пасифлора под формата на чай, течен екстракт, тинктури в капсули или под формата на хранителна добавка.
Чай можете да си приготвите като запарите 1 ч.л. изсушена пасифлора в чаша вряща вода за няколко минути. Могат да се консумират 2-3  чаши дневно. Ако пиете чая за сън, трябва да го направите най-малко един час преди лягане.

Рецепти за чай, които намаляват тревожността и премахват чувството за безпокойството:

   Успокояващ чай с лайка и пасифлора

1,5 ч.л. изсушена лайка
1,5 ч.л.изсушена пасифлора
1 ч.ч. вода
Мед на вкус

   Елиминиращ безпокойството билков чай

1/2 ч.л. изсушена лайка
1/2 ч.л. изсушена пасифлора
1/2 ч.л. изсушен жълт кантарион
1/2 ч.л. изсушен корен от валериана
1 ч.ч. вода
Мед на вкус

Кипнете водата за чая в подходящ съд с капак. Добавете билките към водата. Покрийте съда с капак и оставете билките да се запарят за  около 10 минути. Прецедете течността и добавете мед на вкус.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Mental Health
Mental Health more
  • НОВпродукт
Mental Health

Една от основните причини за здравословните проблеми в съвременното общество е стресът. Напрегнатата работна сред ... още

49,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 49,00 лв. и съберете 39 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 510 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Бораго
Бораго moreБораго

Маслото от пореч е известно с многобройните си лечебни свойства още от древността. Наричано още Бораго (Borago offi ... още

34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 330 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Мака
Мака moreМака

Мъжете от древни времена са използвали корена от Мака като средство за повишаване на либидото и фертилитет. Днешнит ... още

42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 38 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 410 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Санго Корал
Санго Корал moreСанго Корал

Коралите санго се срещат само на крайбрежието на японския остров Окинава, чиито жители се славят с дълголетието си. ... още

42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 33 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако се стремите към постигането на високи цели, ще се наложи да преодолеете хората, които ви дърпат надолу.
Джордж С. Патън
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!