Quantcast

Търси

   
Осем навика, които убиват метаболизма и спомагат за увеличаване на мазнините

Осем навика, които убиват метаболизма и спомагат за увеличаване на мазнините

16.05.2017 923 0 Запази статията

Метаболизмът представлява индивидуалния начин и скорост на обмяна на веществата в организма. Всеки човек има т.нар. “базисен метаболизъм”, който може да бъде ускорен по различни начини, така че да не се притесняваме как храната влияе върху килограмите ни.
Много хора с наднормено тегло споделят, че имат “бавен метаболизъм”, но това не е съвсем вярно. Да прехвърляме вината върху калориите за това, че тялото ни не може да се справи с тях, не е правилно.
Калорията е горивото на всяка клетка, горивото на нашия организъм, а тялото ни гори калории постоянно, дори и когато спим.
Проблемът на хората, които казват, че имат “бавен метаболизъм” е, че приемат повече от необходимото количество калории, повече от това, което тялото може да изгори или казано по друг начин - те затрудняват и пречат на обмяната на веществата.
Нека разгледаме 8-те навика - “убийци” на метаболизма, които забавят обмяната на веществата и спомагат за поддържане на нездравословно и наднормено тегло

1. Закуска с високо съдържание на бързоусвоими въглехидрати

Закуската е най-важното хранене за деня и пропускането й, по каквато и да е причина, е лоша идея, особено ако смятаме, че така ще спестим някоя-друга калория. Много проучвания потвърждават, че хората, които не закусват са по-склонни да преяждат през останалата част от деня, а освен това имат и по-висок процент подкожни мазнини.  
Сутрешното хранене определя и бързината на нашия метаболизъм.
Бързите въглехидрати като брашно, захар и нишесте, освен че няма да ни заситят, но и много скоро ще пробудят желанието ни за още храна.

2. Обяд с ниско съдържание на протеини

Протеините са важни за нашето тяло, защото съдържат незаменими аминокиселини. Те повишават енергията и в същото време имат ниско съдържание на калории. Протеините ускоряват метаболизма, поддържат правилното функциониране на мозъка, повишават възможността за концентрация и регулират кръвната захар. Те са от съществено значение за възстановяването на тъканите и изграждането на мускулните тъкани.
Много жени избягват консумирането на протеини, за да противодействат на мускулния растеж, но тази тактика не е съвсем правилна - колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте, а и за мускулен растеж са необходими и други условия, които по природа жените нямат.
Неадекватният прием на протеини води до повишаване на апетита, проблеми с концентрацията, умора и слабост, мускулна загуба, влошава състоянието на кожата и косата и забавя метаболизма.
Най-лошият сценарий, който за съжаление е типичен за повечето от нас е закуска с високо съдържание на бързоусвоими въглехидрати и подсладена със захар напитка, обяд с ниско съдържание на протеини и подсладена напитка, и вечеря с високо съдържание на мазнини. Този начин на хранене води до хронично ниски протеинови нива и бавен метаболизъм.

3. Пропускане на хранене

Този убиец на метаболизма е може би най-често срещан. Пропускането на хранене причинява хаос в метаболизма и големи колебания в нивата на инсулина и глюкозата. В резултат на това не само не губим тегло, но и трупаме в излишък мастна тъкан.
Избирайки нискокалорийни диети, тялото ни влиза в режим на оцеляване, започва да пести енергия като понижава телесната си температура, намалява пулса и забавя функцията на щитовидната жлеза. Това води до увеличаване на стресовите хормони, намаляване на мускулната маса и общ спад в енергийните нива.
Всички тези фактори не водят до намаляване на теглото, а дори могат да бъдат причина за наддаване на тегло. Типичните признаци, които подсказват невъзможност за отслабване поради недостатъчен прием на калории са:

 • чувство на постоянен стрес
 • постоянно чувство на глад
 • студени ръце и крака
 • ниска телесна температура
 • липса на енергия
 • натрупване на мазнини

Не забравяйте, че ако всеки ден консумирате по-малко калории, отколкото е необходимо, вашите мастни клетки стават по-силни, по-здрави и по-трудни за разграждане и изгаряне.

4. Стрес

Стресът може да саботира усилията ни за трениране. Тренировки, които натоварват надбъбречните жлези като кардио и упражнения за баланс, кръгови и високоинтензивни интервални тренировки (HIIT), както и други, всъщност могат да имат и отрицателен ефект върху метаболизма. Виновникът е кортизолът, нашият хормон на стреса.
Фактът, че днес задачите пред нас са обикновено със срок за изпълнение вчера, че сме претоварени емоционално, физически и психически, означава че и хормоните на стреса са достигнали върхови нива.
Нормалните нива на кортизола спомагат за поддържане на жизненоважни функции и горенето на мазнините, но трайно повишените му нива горят много мускулна тъкан, забавят метаболизма, забавят функцията на щитовидната жлеза и стимулират натрупването на подкожни мазнини.
Подтискането на емоции, преяждането, свръхтренировките, непълноценните тренировки, психическият и емоционален стрес и други, причиняват нарушения в нивата на кортизола, а излишният кортизол разгражда метаболитно активната тъкан и причинява умора на надбъбречните жлези.
Смятате ли, че всички упражнения са добри за вас?
Може би преди 30-40 години, когато начинът на живот е бил сравнително по-спокоен и с по-нормален ритъм, да…  Подберете рутинни ежедневни упражнения и ползотворни тренировки, които имат видим ефект при вас.

5. Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Ако нисковъглехидратната ни диета включва опаковани храни, нисковъглехидратни барове и шейкове е добре да знаем, че те често съдържат потенциално нездравословни съставки и са пълни с консерванти.
Диетата с ниско съдържание на въглехидрати работи изключително добре при хората с инсулинова резистентност, тъй като бързо намалява нивата на основния инсулин и нивата на кръвната захар при тези с метаболитен синдром. Този хранителен режим дава бързи начални резултати, но дългият прием на по-малко количество калории, води до забавяне на метаболизма и стопиране на процеса. Освен това продължителното спазване на режима може да доведе до проблеми с бъбреците и черния дроб.

6. Намаляване приема на мазнини

Мнозина намаляваме приема на мазнини, мислейки си, че така ще отслабнем, ще станем по-здрави и ще забавим процесите на стареене, но диабетът, затлъстяването, метаболитния синдром и сърдечните заболявания продължават да са едни от най-честите заболявания.
Средностатистическата диета днес изобилства от храни и мазнини, причиняващи възпаления.
Стойте далеч от трансмазнините! Това са най-вредните и възпалителни мазнини, които повишават нивата на холестерола и триглицеридите. Трансмазнините се срещат най-често в пакетираните храни, маргарина, тестените изделия, сладкишите и полуготовите храни.
Важно е не да избягваме всички мазнини, а да консумираме мазнини, които понижават нивата на възпаление, които могат да променят хормоналния баланс, като ни помагат да се чувстваме по-енергични и по-малко гладни, като и същевременно изгаряме повече калории.
Мазнините, съдържащи се в кокосовото масло, зехтина, авокадото, какаовото масло предлагат редица ползи за здравето като понижаване нивата на възпаление и подпомагане на метаболизма.
Прием на мазнини с цел изгаряне на мазнини - изглежда лишено от смисъл, но тези здравословни мазнини могат действително да помогнат на организма в изгарянето на калории и в контролирането на метаболизма.

7. Неправилно балансиране на храната

Неправилното балансиране на храната унищожава метаболизма.
За съжаление, правилното балансиране на въглехидрати, протеини и мазнини при повечето хора е нарушено. Масово се храним в съотношения, които повишават инсулина, увеличават кортизола, претоварват храносмилателната  система и забавят функцията на щитовидната жлеза.
Няма формула за идеален начин на хранене.
Истината е в баланса на трите макроелемента или 33% мазнини, 33% въглехидрати и 33% протеини. Балансирането на храната е много важна част от здравословното хранене, която често пренебрегваме, но ако можем да се храним здравословно и да спазваме баланса в поне 80% от времето, ще регулираме хормоните си, като балансираме нивата на кръвната захар и ще ускорим метаболизма си.

8. Консумиране на храни, които предизвикват възпаления

Храните, които предизвикват възпаления и трябва да се избягват са глутен, соя, захар, ненаситени растителни масла, фруктозен  сироп от царевица, трансмазнини, преработени въглехидрати, алкохол и други. Тези и други храни допринасят за голяма част от възпаленията, от които се оплакваме в днешно време и които водят до упорити и трудни за изгаряне мазнини.
Всеки един от тези “убийци” на метаболизма оказва в една или друга форма отрицателно въздействие върху метаболизма и всички те са свързани с 5-те основни метаболитни фактора, които ни помагат да отслабнем или напротив, спомагат за увеличаване на мазнините.

(следва продължение) 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Антихолестерол
Антихолестерол moreАнтихолестерол

Според последните проучвания повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестер ... още

18,00лв/ 50 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 18,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Колострум
Колострум moreКолострум

Коластрата е най-концентрираното мляко, което се отделя в първите часове след като кравата е родила. Използваната в ... още

50,00лв/ 100 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 50,00 лв. и съберете 40 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 480 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
Триензим
Триензим more
 • TOPseller
 • -37%ОТСТЪПКА
Триензим

Както става ясно от името, продуктът е комбинация от три ензима, които допринасят за по-качествено усвояване на вещ ... още

54,00лв34,00лв/ 100 к.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 27 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 550 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Човек усеща, че е здрав, едва след като прекара болест.
Георг Кристоф Лихтенберг (1742-1799), германски писател
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!