Quantcast

Търси

   
Няколко ценни съвета за стимулиране на кърмата

Няколко ценни съвета за стимулиране на кърмата

10.05.2016 275 0 Запази статията


Една от отговорностите, които всяка майка чувства след като роди, е осигуряването на храна за своето дете. Малко са случаите, в които жената не може да кърми и липсва лактация, но от друга страна, млякото изведнъж може да спре при определени стресови ситуации, притеснение, заболяване и пр. При някои жени гърдите се препълват неимоверно много още в началото, а други страдат от недостиг на кърма. Но няма място за притеснение – стига вие и вашето бебе да сте решили, че ще се храните по този начин, всичко ще се нареди.
Предлагаме ви няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да стимулирате производството на кърма по естествен път.

 

Контактът на кожата

Производството на кърма зависи и се регулира от определени хормони. Един от начините те да бъдат стимулирани е близкият контакт или допирът на кожа в кожа. Когато сте си у дома, съблечете блузата си и горната дрешка на бебето. Гушнете го, докато го кърмите. Физическият допир на голо активира определени хормони и така стимулира образуването на мляко.

 

Кърмете по-често

Не чакайте определени интервали, за да храните детето си. Бебетата не се нуждаят от кърмене само когато са гладни. За тях това е източник на спокойствие, сигурност, лек за колики и никнещи зъбки. Прегърнете и кърмете детето си, когато забележите сигнал от негова страна. Още повече, кърмата се усвоява по-бързо от адаптираните млека и затова е редно да не се спазват тричасови или каквито и да било интервали. Колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече мляко ще се образува.

 

Подходящо бельо

Не използвайте стегнати сутиени и бельо с подплънки, банели и пр. Има специално бельо за кърмене, което поддържа гърдите и не ги притиска. Когато гърдите са по-свободни, не се възпрепятства пълненето им.

 

Желязо

В китайската народна медицина се смята, че производството на кърма зависи от състоянието на кръвта или наличието на желязо. Бременните и кърмещите жени имат двойно по-голяма нужда от желязо. Затова наблегнете на ядките, зелените и зеленолистни зеленчуци, фурмите, меласата. При всички случаи, ако се уморявате лесно или непрекъснато сте отпаднали, чувствате студ и се задъхвате, е възможно нивата ви на желязо да са занижени. Ако предпочитате желязо под формата на добавки, изберете такива, които не дразнят стомаха.

 

Повече течности

Навярно още в първите седмици на кърмене ще забележите, че пиете и имате нужда от повече вода. Над 80% от състава на кърмата е вода, а останалото са ценни хранителни вещества. Пийте по чаша-две вода между кърменията и винаги носете шише с вода със себе си. Заложете на чистата, филтрирана вода и билковите чайове (има такива специално за кърмещи жени) вместо соковете и подсладените напитки.

 

Пълноценно хранене

Кърмещата жена се нуждае от около 500 калории повече на ден. Това не означава да изядете един шоколад. Не е от значение точно колко калории ще приемете повече за деня, а в какъв вид ще бъдат те. Включете към менюто си повече ядки (особено орехи), семена, авокадо и кокосово масло. Овесените ядки са сред храните, които стимулират лактацията. Прибавете към тях малко сурови ядки и годжи бери или фурми и ще получите идеалната комбинация за кърмещи майки.

 

Билки, стимулиращи производството на кърма

 • Сминдух
 • Коприва
 • Листа от малина
 • Спирулина
 • Шатавари
 • Копър

 

Почивка и спокойствие

Не на последно място, макар че ежедневието ни в този забързан век ни подлага на множество стресови ситуации и изисква от нас повече, опитайте се да си осигурите спокойствие, време (макар и малко) за себе си. Нека роднина, приятел или пък специално нает човек ви помогне за чистене и/или готвене. Включвайте и бащата, доколкото е възможно, в домакинските дейности. Не се притеснявайте излишно дали и колко ще можете да кърмите и всичко ще си дойде на мястото!

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Норма Сик
Норма Сик more
 • НОВпродукт
Норма Сик

НОРМА СИК влияе положително при дълги пътувания с кола или кораб, при морска болест и по време на бременност. Естес ... още

24,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 24,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 230 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Супрема
Супрема moreСупрема

СУПРЕМА е натурален продукт, отговарящ на ежедневните нужди от основните витамини, минерали и микроелементи. Особен ... още

41,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 41,00 лв. и съберете 27 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 17.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здравето е ценно притежание, само то си струва човек да вложи в него време, пот, труд и пари и дори живота си.
Мишел дьо Монтен, френски философ и писател
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!