Quantcast

Търси

   
Няколко причини да носим винаги шапка в студа

Няколко причини да носим винаги шапка в студа

21.01.2016 478 0 Запази статията
Някои хора посягат към шапката при най-малкото застудяване, тъй като без нея се чувстват дискомфортно. Други понасят студовете без всякакви проблеми. Но от гледна точка на медицината най-ниската температура, при която е допустимо да се ходи без шапка, е минус  5 градуса по Целзий, при това в сухо и тихо време. Вали ли сняг навън, духа ли вятър, задължително трябва да се сложи шапка.

Преохлаждането на главата
Преохлаждането на главата е опасно не само защото създава силно главоболие в задтилната част, но най-вече поради това, че допуска размножаването на болествотворни микроби в организма и  цялостно намалява имунитета. За разлика от човешкия организъм причинителите на инфекции се чувстват отлично при ниски температури и влажен въздух. Нещо повече - устойчивостта им се повишава. Повишава се и рискът от обостряне на хронични заболявания и развитие на възпалителни процеси.

Ушите са най-уязвими
Ушите измръзват първи и започват да болят. Слуховите органи не обичат температурните контрасти. Непредпазването на ушите в студа може да доведе до отит – инфекциозно възпаление на т.нар. средно ухо. Пронизващият вятър често е причина и за възникване на фурункул (цирей) в слуховия канал, което е съпроводено с неприятни болки и се лекува бавно.  Освен това преохлаждането на мозъчните съдове може да наруши захранването на слуховия нерв, от което се появява шум в ушите и слухът се влошава.

Проблем с носоглътката
Друг проблем за тези, които пренебрегват шапките в студа, е свързван с носоглътката. Преохлаждането снижава имунитета в лигавицата и е предпоставка за инфекции. Обикновено възпалителните процеси, започнали в лигавицата на носа се прехвърлят на лигавицата на гърлото. Ако не се предприемат мерки, много хора стигат до синузит.

Оплешивяване
Продължителното пребиваване в студа без шапка предизвиква спазъм в съдовете, захранващи луковиците на космите. С нарушаване на захранващите механизми на космените фоликули, косата става по-тънка, чуплива и без блясък. Ако косата е генетично слаба, преохлаждането задължително ще предизвика оплешевяване.

През зимата, навярно сте забелязали, че скалпът започва да сърби. Това се дължи на резките температурни колебания, на снижаването на имунитета и недостига на слънце. Жизненият цикъл на клетката се ускорява. Отделно от това, променя се поведението на бактерията pityrosporum ovale, която живее в кожата на главата във всеки човек. Когато зловредният микроорганизъм се размножава по-бързо, по скалпа ни се появява пърхот. За да се справите с проблема, преминете към употребата на овлажняващи масла или антиоксидантни шампоани.

Неврологични проблеми
В медицинските среди съществува понятието „синдром на непокритата глава“. От студа съдовете на главата се свиват и кръвоснабдяването се нарушава. Това може да провокира невралгия на лицевия и троичния нерв. Ако нервите пострадат, лицето може да се обездвижи или да изпитваме болка при досег. В тази категория спадат и други проблеми, в чиято основа са невралгиите и спазмите в кръвоносните съдове. Става въпрос за проблеми като мигрената или появата на болки в черния дроб, стомаха и сърцето,  поради нарушаване на термодинамиката на организма.

Не на последно място тpaвмaтoлoзитe биxa ви пpeдyпpeдили, чe шaпкaтa, ocoбeнo aкo e c дeбeлa пoдплaтa, мoжe дa ви пpeдпaзи oт yвpeждaнe нa глaвaтa пpи пaдaнe въpxy зaлeдeнa пoвъpxнocт.

За съжаление много хора, загрижени повече за външния си вид, пренебрегват шапките, излагайки се по този начин на сериозна опасност. Помислете доколко прическата има значение за околните, когато температурите навън карат човек да се загърне в дрехите си, да забие поглед в земята и да стигне възможно най-бързо и безопасно от едно място до друго.
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Имуноцин
Имуноцин more
 • TOPseller
Имуноцин

Имунната ни система постоянно се бори с вируси, бактерии, гъбички и паразити. Формулата на ИМУНОЦИН е специално раз ... още

72,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 72,00 лв. и съберете 72 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 576 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 22.00 лв.
Инфлустоп Артроспира
Инфлустоп Артроспира more
 • TOPseller
Инфлустоп Артроспира

  Натурален продукт в подкрепа на имунитета, ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА помага на организма да се изчисти от натруп ... още

20,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 20,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Инфлустоп Базиликум
Инфлустоп Базиликум moreИнфлустоп Базиликум

Настинките и кашлицата са едни от най-често срещаните заболявания. Босилекът и дивият копър са известни със своите ... още

23,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 23,00 лв. и съберете 17 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 220 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.
Инфлустоп Водорасли
Инфлустоп Водорасли more
 • TOPseller
Инфлустоп Водорасли

Артроспирата е синьо-зелено водорасло с високо съдържание на полизахариди, особено на спирулан, който укрепва нашет ... още

29,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 29,00 лв. и съберете 23 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 7.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Никога не прекъсвайте врага си, когато той греши.
Наполеон
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!