Quantcast

Търси

   
Недостигът на допамин и психичното ни здраве

Недостигът на допамин и психичното ни здраве

07.12.2017 308 0 Запази статията

Допаминът е мозъчен химикал, който ни позволява да се наслаждаваме на чувството на блаженство и еуфория, той повишава концентрацията, фокуса, наричат го още “мотивационна молекула”. Допаминът е невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме мотивирани. Допаминът се увеличава, когато сме активни, когато сме успели да се справим с някаква задача, независимо дали тя е малка или голяма. Той ни дава енергиен тласък и мотивация, насърчава продуктивността.
Допаминът има важна роля в множество мозъчни функции, включващи настроение, сън, способност за учене, запомняне, фокусиране и концентрация, работна памет, мотивация, удовлетвореност и удоволствия.

Ако тази сутрин е поредната, в която след сън се чувствате апатични, уморени, незаинтересовани и неспособни да се концентрирате и фокусирате, може би имате недостиг на допамин в организма. Недостигът на допамин се свързва с летаргия, депресия, хронична умора, а освен това критично ниските му нива оказват влияние при редица психични разстройства, като депресия, панически атаки, различни по вид зависимости, болест на Паркинсон, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, и други. Ниските нива на допамин буквално изсмукват нашата жизненост - човек става избухлив, раздразнителен, апатичен, липсва му мотивация, трудно му е да започне нещо, а още по-трудно му е да го довърши.

Симптомите на недостиг на допамин се изразяват в:

 - умора

 - липса на мотивация

 - загуба на памет

 - невъзможност за усещане на удоволствие

 - проблеми със съня

 - промени в настроението

 - невъзможна или трудна концентрация

 - усещане за безнадежност

 - ниско либидо

 - апатия

 - повишено желание за консумиране на захар

 - постоянно чувство на глад

Прекалено ниските или високи нива на допамин, могат да бъдат важен фактор за психичното здраве. Ето някои от най-честите състояния, които имат връзка с нарушените нива на невротрансмитера допамин:

Допамин и депресия
Обикновено депресията се свързва с липсата на серотонин, но все повече изследвания показват, че недостигът на допамин е основна причина за депресията при много хора. Това обяснява защо селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) - вещество в депресивните медикаменти, чието действие се изразява в повишаване нивата на серотонина, има ефект само при 40% от хората, които ги използват. Има разлика в наблюдаваните симптоми на депресия при недостиг на допамин и серотонин. Депресията, базирана на ниски нива на допамин се изразява като летаргия, апатия и липса на удоволствие от живота, докато серотониновата депресия се придружава от тревожност.

Допамин и зависимости
Хората с ниски нива на допамин са по-податливи към зависимости или пристрастяване към алкохол, лекарства, кофеин, наркотици, никотин, храни, хазарт, пазаруване и други. Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите.

Допаминът и болестта на Паркинсон
Клетките, които произвеждат допамин, започват да дегенерират и това води до прогресивно невродегенеративно заболяване, известно като болест на Паркинсон, при което човек губи способността да регулира движенията си и да управлява емоциите си. Учените са установили, че медикаментите, които пациентите с Паркинсон приемат, повишават нивата на допамин в мозъка, което на свой ред засилва креативността и интереса към изкуствата и творческите умения на тези хора.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и допамин
Основните симптоми на това състояние са постоянно високите нива на невнимание, изразена хиперактивност и импулсивно поведение, надхвърлящи очакваните за съответната възраст. Все повече специалисти в тази област смятат, че основен генератор на този синдром е недостигът или дефицитът на допамин, което изглежда напълно логично, взимайки под внимание ролята на допамина за поддържане на фокуса. Медикаментите, използвани при лечение на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, стимулират синтеза на допамин и норепинефрин, чиято цел е да повишат фокуса и концентрацията.

Шизофрения и допамин
Смята се, че генетичните фактори и факторите на околната среда оказват най-силно въздействие за отключване на шизофренията, но съвременните изследвания показват, че става дума за нарушение в нивата на невротрансмитера допамин, и по-точно за предизвиканото от излишъка му нарушение на невронните връзки.

Връзката между хроничната умора, фибромиалгията и недостига на допамин
Фибромиалгията и синдромът на хронична умора са свързани с ниските нива на допамин в организма. Ниските нива на допамин, наблюдавани при хората с фибромиалгия и синдром на хронична умора се изразяват в лоша концентрация, мозъчна мъгла, болки в мускулите, треперене, липса на равновесие и координация на движенията, и други.

Нивата на допамин могат да бъдат повишени по естествен начин.
Всяка дейност, която ни кара да се чувстваме спокойни и щастливи, увеличава нивата на допамин. Физическата активност ни помага да сме в добра физическа форма и да се освободим от стреса, но и повишава нивата на допамин. Медитацията, слушането на музика, различни видове занимания и хобита като плетене, градинарство, фотография, рисуване, четене, пеене и други, поддържат активността и увеличават допаминовите нива в организма.

Консумацията на храни, богати на тирозин, повишава нивата на допамин, защото аминокиселината тирозин е предшественик на допамина. Тирозинът е прекурсор на невротрансмитерите норепинефрин и допамин, който регулира настроението, стимулира метаболизма и правилното функциониране на нервната система. Тирозинът в организма се произвежда от фенилаланина.
Почти всички животински продукти са добри източници на тирозин и фенилаланин.
Други продукти, които увеличават нивата на допамин са: бобовите култури, бадеми, тиквено семе, ябълки, авокадо, банани, диня, цвекло, зелени листни зеленчуци, овесени ядки, шоколад, кафе, зелен чай, куркума, пшеничен зародиш.

Хранителните добавки също могат да помогнат за укрепване на невротрансмитерния баланс. Спирулина е изключителен източник на тирозин. Богатият на полифеноли зелен чай също способства за повишаване на допамина. Гинко билоба, женшен, глухарче, червена детелина, кофеин, какао също задействат освобождаването на допамин. Добавки, съдържащи в състава си L-фенилаланин, L-тирозин, L-теанин, гинко билоба, куркумин, брахми (Bacopa monnieri), фосфатидилдерин, S-аденозилметионин (SAMe), кадифен боб (Mucuna pruriens) и други също повишават нивата на допамин в организма.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
  • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Мемори Комплекс
Мемори Комплекс more
  • 10капсули бонус
Мемори Комплекс

Добрата функция на мозъка е невъзможна без достатъчното му захранване с витамин В. Освен този витамин капсулит ... още

27,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 16 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Тирозин
Тирозин moreТирозин

Тирозин съдейства за повишаване на метаболизма, чрез образуването на хормона на щитовидната жлеза - тироксин, който ... още

29,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 29,00 лв. и съберете 23 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!