Quantcast

Търси

   
Мръсната дузина 2016 или плодовете и зеленчуците с най-много токсични остатъци

Мръсната дузина 2016 или плодовете и зеленчуците с най-много токсични остатъци

16.04.2016 349 0 Запази статията
Навярно сте забелязали появата на ягодите на пазара, някои дори на завидно ниски цени, макар сезонът им да започва чак след месец-два. Ясно е, че за да сме свидетели на ранни ягоди с огромни размери са нужни солидни количества химикали.  Колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват, но освен количествените амбиции на производителите,  до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Някои определено са като попивателни гъби в сравнение с други.
 
Пестицидите и влиянието върху децата
 
За децата е важно да се хранят с полезни плодове и зеленчуци, но в същото време тези богати на витамини и анитоксиданти храни ги застрашават със съдържанието си на десетки тежки химикали. Органофосфатите са клас пестициди, които се използват широко в селското стопанство. Известно е, че острото въздействие на тези пестициди може да бъде силно токсично и да предизвика главоболие, повръщане и дори гърч. Все още не е напълно изяснен ефектът от продължителното излагане на по-ниски нива. Американски учени са провели продължително проучване сред повече от 200 деца от Калифорния, които живеят в семейства на фермери и са изложени на въздействието на тези пестициди. През определени интервали от време учените са изследвали урината на децата за следи от органофосфати. Накрая авторите на проучването анализирали функционалния капацитет на техните бели дробове. Резултатите от проучването показали, че въздействието на пестициди се свързва с по-лошо функционално състояние на белите дробове. Децата с най-висока концентрация на органофосфати в урината имали най-лоши резултати при спирометрията и съответно са застрашени от бъдещи белодробни заболявания, като например хронична обструктивна белодробна болест. 
 
Класация "Мръсната дузина"
 
И тази година публикуваме класацията на "Мръсната дузина"- списък с най-засегнатите от химикали плодове и зеленчуци. Класацията е изготвена от организации с международен статут като EWG (Environmental Working Group) и в нея са взети под внимание 48 популярни плодове и зеленчуци. Резултатите се базират на анализите от 32 200 проби, извършени от държавния американския отдел по земеделие и храни. Изследванията тази година са регистрирали наличието на остатъци от 146 различни пестициди. Някои от тези остатъци се съдържат не само в кората, а и в сърцевината на плода или зеленчука.
 
В продължение на няколко години на върха на списъка стояха ябълките.Тези любими на всички ни плодове се нуждаят от постоянна химическа обработка. За да ги спасят от плесен, вредители и различни болести, на градинарите им се налага да ги поливат с минимум 47 вида пестициди. При това повечето от вредните токсини плътно прилепват по външната част на кората. И даже много хубаво да ги измиете, няма да гарантирате 100% почистване.
 
Първото място обаче тази година се присъжда на ягодите. 98 процента от тестваните в Щатите ягоди имат сериозни химични остатъци от поне 17 вида пестициди. Някои от регистрираните химикали са безвредни, но други крият рискове за здравето в областта на хормоналната, неврологочна и репродуктивна система на човека. Сравнително до скоро при ягодите се наблюдаваше сезонен добив, но интензивната употреба на пестициди  ги превърна в целогодишна реколта. Днес ягодите могат да се „похвалят” с наличието на остатъци от над 53 вида пестицида, голяма част от които идват от дезинфекциозни средства, т.е. отровни газове.
 
Сред традиционно присъстващи в първата петица са прасковите и нектарините, а сред зеленчуците отново на видни места са целината и картофът. Авокадото от друга страна заема челното място в класацията на най-чистите от пестициди плодове и зеленчуци. Под 1 % от тестваните авокадо свидетелстват за наличие на токсични остатъци.
 
Ето и пълния списък на "Мръсната дузина"
 
1. Ягоди
 
2. Ябълки
 
3. Нектарини
 
4. Праскови
 
5. Целина
 
6. Грозде
 
7. Череши
 
8. Спанак
 
9. Домати
 
10. Чушки (сладки)
 
11. Чери домати
 
12. Краставици

 
Списък на "Чистите дванайсет"
 
1. Авокадо
 
2. Ананас
 
3. Зеле
 
4.  Грах
 
5. Лук
 
6. Аспержи
 
7. Манго
 
8. Папая
 
9. Киви
 
10. Патладжан
 
11. Пъпеш 
 
12. Грейпфрут
 
 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Алое Вера Комплекс
Алое Вера Комплекс moreАлое Вера Комплекс

Известно е, че Алое Вера се използва с медицински цели още от първи век. И днес различни изследвания потвърждават п ... още

27,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Ензим Форте
Ензим Форте  moreЕнзим Форте

Неправилното и нередовно хранене и честото ядене на прекалено преработени продукти създават проблеми в работата на ... още

3,50лв/ 10 табл. Само в Аптеките
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 3,50 лв. и съберете 0 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 0 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 0.00 лв.
Норма Джест
Норма Джест moreНорма Джест

Темата за храносмилането и проблемът, който се крие зад нея, в момента са по-големи от всякога.  Това до голям ... още

59,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Пробиотик Комплекс
Пробиотик Комплекс more
  • -34%ОТСТЪПКА
Пробиотик Комплекс

В храносмилателния тракт на всеки човек има над 200 вида “добри” бактерии, които ни помагат да преработ ... още

49,00лв32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 490 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Болните са неразумни, здравите - лекомислени, излекуваните - мъдри.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!