Quantcast

Търси

   
Мощните антиоксиданти проантоцианидини

Мощните антиоксиданти проантоцианидини

04.04.2017 392 0 Запази статията

Проантоцианидините представляват олигомерни флавоноиди с мощно антиоксидантно действие.
Източници на проантоцианидини са грозде - семки и люспи, вино, боровинки, касис, арония, ябълки, какао и кора на средиземноморски бор.
През последните години добавките с проантоцианидини са станали популярни под формата на олигомерни проантоцианидин комплекси (OPC или ОПЦ ).

Проучванията показват, че антиоксидантната сила на проантоцианидините е 20 пъти по-висока от тази на витамин С и 50 пъти по-висока от антиоксидантната мощност на витамин Е.
Тези констатации по никакъв начин не правят проантоцианидините по-добри антиоксиданти от витамин С и витамин Е, и не могат да ги заменят, тъй като витамините играят ключова роля  във всички, протичащи в организма процеси и са основни хранителни вещества, но тяхното значение не бива да се подценява в никакъв случай.

Изследванията показват, че тези съединения предпазват клетките от свободните кислородни радикали, пазят организма от увреждане с UV лъчи, насърчават младостта и еластичността на кожата, подобряват гъвкавостта на ставите, подобряват кръвообращението като укрепват капилярите, артериите и вените.

Изследванията показват, че проантоцианидините проявяват също така противоракова и антитуморна активност.
Проантоцианидините могат да предотвратят развитието и усложненията при сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване  на рисковете, свързани с високите нива на холестерол в кръвта.
Много изследвания в тази насока показват, че с помощта на тези съединения може да се предотврати окисляването на LDL  холестерола, което води до намаляване на кръвното налягане, подобрява метаболизма на мазнините и намалява риска от развитие на метаболитен синдром.

Тези съединения предпазват клетките от оксидативния стрес и могат да намалят щетите, причинени от тютюнопушенето, замърсяването на въздуха и свободните радикали.

Проантоцианидините оказват силно въздействие върху кръвоносните съдове, правейки ги по-еластични. Това води до намаляване на кръвното налягане, предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, способства заздравяването на стените на вените, предпазва от образуване на спукани капиляри и разширени вени.

Проантоцианидините се свързват и укрепват различните видове колаген в организма - най-вече в меките тъкани, сухожилията, костите и ставните връзки, което ги прави изключително важни в лечението и превенцията при остеопороза.
Способността им да се свързват с колагена има мощно въздействие не само върху съдовата система, но и подмладява и заздравява кожата, подобрява нейната еластичност.

Проантоцианидините имат и антиалергично действие, защото имат способността да подтискат ензимите, които произвеждат хистамин и така помагат за облекчаване при алергични състояния.

В заключение можем да кажем, че проантоцианидините са мощни антиоксиданти, които увеличават жизнеността на всички клетки, намаляват последствията от различни видове стрес, имат положителен ефект върху кръвообращението и имунитета, намаляват възможността от развитие на клетъчни изменения, сърдечно-съдови заболявания и преждевременно остаряване.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Биотин
Биотин moreБиотин

Биотинът, известен още като витамин В7, е в основата на блестящата коса, сияйната кожа и здравите нокти. Той се явя ... още

23,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 23,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 240 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Коензим Q10 / 10 мг
Коензим Q10 / 10 мг moreКоензим Q10 / 10 мг

  Коензим Q10 или още наричаният “универсален антиоксидант” се използва от всяка клетка в нашето ... още

26,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 7.00 лв.
ОПЦ-Грозде
ОПЦ-Грозде moreОПЦ-Грозде

Семките на гроздето съдържат антиоксидантите ОРС (олигопроантоцианидини) - антоциан, процианидин, полифенол, както ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 17 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Суперхайфлекс
Суперхайфлекс more
  • TOPseller
Суперхайфлекс

СУПЕРХАЙФЛЕКС увеличава подвижността на ставите, като подпомага процесите на възстановяване на ставния хрущял и спо ... още

69,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 69,00 лв. и съберете 45 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 750 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 20.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Медицината е подобна на философията. Тя е едновременно практическо и теоретично изкуство.
Авицена
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!