Quantcast

Търси

   
Ликопен и зелен чай предпазват от рак на простатата

Ликопен и зелен чай предпазват от рак на простатата

15.11.2017 80 0 Запази статията

Ракът на простатата е заболяване, което се характеризира с появата и размножаването на злокачествени туморни клетки в простатната жлеза. Повечето мъже имат увеличение на простатната жлеза над 45-годишна възраст, но понякога липсват симптоми за това.
При мъжете над 60-годишна възраст при около 80% се появяват оплаквания, свързани с увеличена простата.


Най-честите симптоми за увеличена простата са:

 - чести позиви за уриниране

 - затруднено уриниране

 - слаба струя на урината

 - непълно изпразване на пикочния мехур

Рискът от развитие на рак на простатата нараства с напредването на възрастта. Превенцията на рака на простатата и дори неговото обратно развитие са възможни при поддържане на здравословен начин на живот. Диетата с високо съдържание на червено месо и млечни продукти с високо съдържание на мазнини, затлъстяването, метаболитния синдром, фамилна обремененост, обездвижването и заседналия начин на живот са рискови фактори за развитие на хипертрофия (увеличение) и рак на простата.

Няма абсолютна превенция, но изследванията показват, че начинът на хранене има ключова роля. Консумацията на плодове и зеленчуци с противовъзпалително действие е важен фактор. Здравословната диета включва консумация на зехтин, кокосово масло, ядки, кълнове, авокадо и ограничаване на преработените меса, млечни продукти и зърнени храни. Храните, които са богати източници на омега-3 мастни киселини и цинк също поддържат здравето на простатната жлеза. Включването на билки и лекарствени гъби с противовъзпалително действие като агарикус блазей, кордицепс, розмарин, риган, чесън, канела и куркума, също подобряват здравето на простатата.
Изследванията показват, че редица средства от природата са от особено значение за превенция на възпалението и предпазват от рак на простатата като:

Ликопен
Редица проучвания показват, че редовната консумация на храни, богати на ликопен може да помогне за намаляване риска от рак на простатата. Ликопенът се съдържа в доматите, чушките, малините, плодовете годжи бери и други, има силни антиоксидантни свойства и се усвоява от организма по-добре, когато е комбиниран с полезни мазнини, защото е мастноразтворим.

Зелен чай
Зеленият чай е отлично средство за профилактика на простатата. Проучванията показват, че мъжете, които редовно консумират зелен чай, имат по-нисък риск от проблеми с простатата. Консумацията на зелен чай води до значително понижаване на туморните маркери, показващи развитие на рак на простатата, доказва изследване, публикувано в Cancer Prevention Research. Водещият изследването споделя, че използването на чаените полифеноли отделно или в комбинация с други съставки, може да се въведе в профилактиката срещу рака на простатата.

Омега-3 мастни киселини
Приемът на омега-3 мастни киселини ограничава възпалителните процеси в простатата и подобрява продукцията на тестостерон. Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини са мощно средство за потискане на простатната хипертрофия. Това са установили учени, които изследвали хранителните навици на 466 мъже, диагностицирани с агресивен рак на простатата и други напълно здрави 478 мъже. Резултатите показват, че мъжете, които консумират всяка седмица мазни риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, скумрия, сардини, херинга, риба тон имат 36% по-малка вероятност да развият рак на простатата.

Витамин D
Ниските нива на витамин D водят до намаляване на производството на тестостерон и ускоряват растежа на простатната жлеза. Изследванията показват, че ниското ниво на витамин D е добър индикатор за риск от по-агресивна форма на рак на простатата. Данните от скорошно проучване показват, че приемът на витамин D може да забави или дори да обърне прогреса на туморите на простатата, които са с по-ниска степен на агресивност, без дори да се налага оперативна намеса или лъчева терапия.

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

НОРМА ЦЕЛ Колон
НОРМА ЦЕЛ Колон moreНОРМА ЦЕЛ Колон

Предимствата на тамяновото дърво са известни още от древната индийска медицина. Съдържащите се в него вещества пред ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
НОРМА ЦЕЛ Протект
НОРМА ЦЕЛ Протект moreНОРМА ЦЕЛ Протект

Азиатските гъби шийтаке (императорска гъба), майтаке и агарикус блазей са известни отдавна  с лечебните си сво ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Нар+Зелен чай
Нар+Зелен чай moreНар+Зелен чай

От древни времена в страните на Изтока, зеленият чай се смята за истински еликсир на здравето и дълголетието. Съдър ... още

31,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Проставит
Проставит moreПроставит

Оплакванията от уголемена простата засягат все по-млади мъже, като честите уринирания, болката и слабата струя са ч ... още

15,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 15,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако можех, бих направил заразно здравето, вместо болестите.
Ингерсол
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!