Quantcast

Търси

   
Косопад, умора и подут език могат да са признаци за недостиг на желязо

Косопад, умора и подут език могат да са признаци за недостиг на желязо

17.01.2018 95 0 Запази статията

Желязото е минерал, който има жизненоважна роля за нашето здраве. Желязото е важен компонент на хемоглобина - протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове и го транспортира в тялото.
Недостигът на желязо е сред най-често срещаните нарушения в минералния баланс на тялото. Ако тялото няма достатъчно желязо, то няма да може синтезира достатъчно здрави, носещи кислород червени кръвни клетки. Признаците на недостиг на желязо включват умора, изтощение, чести инфекции, синдром на неспокойните крака, косопад и други. Дефицитът на желязо може да предизвика и анемия.
Дефицитът на желязо е често срещан сред жените в детеродна възраст, защото те губят всеки месец по време на менструалния цикъл до 15 мг желязо. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, препоръчителната дневна доза желязо за жените на възрат между 19 и 50 години е 18 милиграма, бременните жени се нуждаят от 27 милиграма, а при мъжете са необходими 8 милиграма желязо на ден.
Има два вида източници на желязо - животински и растителни, като количеството желязо в дадена храна не е напълно определящо, по-важно е каква част от него може да бъде усвоено. Храните, богати на желязо включват телешко месо, черен дроб, миди и стриди, хайвер, сусам, тиквено семе, какао, сушени кайсии, слънчогледово семе, спирулина, тофу, боб, нахут, зеленолистни зеленчуци и други.
Недостигът на желязо може да доведе редица здравословни проблеми, чиито признаци, някои от които доста необичайни могат да бъдат:

Умора и изтощение
Умората е най-честият признак за недостиг на желязо, защото това означава, че организмът има проблем с пренасянето на кислорода в клетките, а това неизбежно повлиява върху енергийните нива. Всички сме свикнали със забързания ритъм на своето ежедневие и сме приели чувството за умора като нещо нормално, но ако тази умора е свързана с чувство за слабост, раздразнителност и трудна концентрация, е желателно да си направите кръвни тестове.

Чести инфекции
Желязото има ключова роля за доброто състояние на имунната система, така че по-ниските му нива могат да направят човек по-податлив на всякакви инфекции.

Бледа кожа
Хемоглобинът придава здравословния розов цвят на кожата, затова при недостиг на желязо и нисък хемоглобин, бледостта на кожата е често срещан симптом.

Подуване на езика
Хората с недостиг на желязо често се оплакват от болки и подуване на езика, както и от напукване на устните в ъгълчетата на устата.

Синдром на неспокойните крака
Някои хора, които имат недостиг на желязо, развиват синдром на неспокойните крака - неврологичен проблем, при който човек има нужда непрекъснато да клати или движи краката си. Колкото по-ниски са нивата на желязото, толкова са по-изявени и симптомите. Състоянието често е придружено от усещане за “мравучкане” в крайниците, което пък от своя страна може да попречи на съня.

Синдром на Пика
Хората с недостиг на желязо могат да развият глад за нехранителни вещества като почва, варовик, глина, тебешир и други, заболяване, известно като синдром на Пика. Характерно за това заболяване е неистовото желание за консумиране на неща, които не са храни и нямат хранителна стойност. Много често синдромът на Пика се отключва по време на бременност и специалистите смятат, че има връзка между заболяването и недостига на желязо при бременните жени.

Косопад
Недостигът на желязо, особено когато прогресира в анемия, може да доведе до косопад. Когато космените фоликули не получават достатъчно кислород, косата започва да пада, а нова не започва да расте, докато организмът не покрие недостига на желязо. Нормално е да губим дневно около 100 косъма на ден. Ако обаче забележите, че загубата е по-голяма и косата не расте, това може да бъде признак за недостиг на желязо.

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Биотин
Биотин moreБиотин

Биотинът, известен още като витамин В7, е в основата на блестящата коса, сияйната кожа и здравите нокти. Той се явя ... още

23,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 23,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 240 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Златен корен
Златен корен moreЗлатен корен

Стресът в ежедневието ни е неизбежен. Необходимостта да изпълняваме все повече задачи за все по-малко време, преком ... още

43,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 43,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Инфлустоп Артроспира
Инфлустоп Артроспира more
  • TOPseller
Инфлустоп Артроспира

  Натурален продукт в подкрепа на имунитета, ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА помага на организма да се изчисти от натруп ... още

20,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 20,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Инфлустоп Базиликум
Инфлустоп Базиликум moreИнфлустоп Базиликум

Настинките и кашлицата са едни от най-често срещаните заболявания. Босилекът и дивият копър са известни със своите ... още

23,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 23,00 лв. и съберете 17 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 220 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ние сме трима - ти, аз (лекарят) и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.
Авицена
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!