Quantcast

Търси

   
Конски кестен - за здрави вени и красиви крака

Конски кестен - за здрави вени и красиви крака

15.01.2018 166 0 Запази статията

Конският кестен (Aesculus Hippocastanum) се среща из цяла Европа и Северна Америка. Кората, листата и семената на конския кестен се използват широко с лечебна цел. Конският кестен има противовъзпалително, капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Според изследванията лечебните свойства на конския кестен се дължат не на всяка от активните му съставки, а на тяхното комплексно действие. Конският кестен е традиционно средство за подобряване на кръвообращението. Използва се при хронична венозна недостатъчност, разширени вени, втвърдяване на артериите, но употребата му има и други ползи за здравето.
Едни от активните вещества в конския кестен са ескулин и есцин. Ескулинът подсилва стените на капилярите, намалява пропускливостта им, тонизира и заздравява вените, прави ги по-еластични, а есцинът - разрежда кръвта и забавя кръвосъсирването, като по този начин подобрява циркулацията на кръвта от крайниците към сърцето, както и микроциркулацията в капилярите, и така спира образуването на тромби и се укрепва състоянието на капилярите. Екстрактът от конски кестен предлага известни, но и някои малко известни, но сериозни и изследвани ползи за здравето:

Помага при лечение на хронична венозна недостатъчност на крайниците (ХВЕНК)
Хроничната венозна недостатъчност на крайниците (ХВЕНК) е популярна още като посттромбозен или постфлебитен синдром. От ХВЕНК са засегнати над 30% от възрастното население на Европа. При хроничната венозна недостатъчност е налице състояние, при което кръвта във венозната система на крайниците не може да се придвижва нормално към сърцето. Вина за това състояние има непълноценността на клапите във вените, които са отговорни за еднопосочното движение на кръвта от крайниците към сърцето. Продължителното стоене на крака, затлъстяването, бременност, фамилна обремененост, стоенето с часове в статично положение са фактори, които могат да увеличат налягането във вените, следствие на което крайниците се подуват, отичат и болят. Тук комплексното действие на ескулин и есцин спомага за възпроизводството на колаген и еластин -  протеините които формират структурната цялост на вените и така се поддържат силни вените и капилярите.

Намалява риска от ракови заболявания
Конският кестен има високо съдържание на манган - антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали. Манганът намалява риска от рак и сърдечни заболявания, участва в синтеза на съединителната тъкан и в съсирването на кръвта. В лабораторни условия екстрактът от конски кестен показва значително въздействие при рак на шийката на матката, рак на гърдата и левкемия, а при остра Т-клетъчна левкемия, лабораторните тестове показват степен на клетъчна смъртност от почти 94%. Необходими са още изследвания.
Екстрактът от конски кестен съдържа и редица други мощни антиоксиданти като галова и елагова киселина, кверцетин и кемпферол, които спомагат за намаляване вредното влияние и неконтролирания растеж на свободните радикали, като по този начин намаляват риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания.

Помага при лечение на рани 
Екстрактът от конски кестен оказва благоприятно влияние и подпомага бързото заздравяване на рани, особено при вторично инфектирани такива. Резултатите от лабораторно проучване показват, че екстрактът от конски кестен оказва благоприятно въздействие върху фибробластите - клетки, които имат важна роля в процеса на възстановяване на тъканите и зарастването на рани.

Подпомага мъжката плодовитост
Според изследване, проведено през 2010 година, есцинът безопасно увеличава броя и качеството на сперматозоидите при мъжете с варикоцеле. Варикоцеле представлява форма на безплодие, причинена от разширени варикозни вени в областта на скротума. Вероятно чрез същите механизми на действие, с които екстрактът от конски кестен оказва положително въздействие при хронична венозна недостатъчност, се подпомага и мъжката плодовитост.

 

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Венотамин
Венотамин moreВенотамин

Съвременният заседнал начин на живот и липсата на движение са само два от факторите, които допринасят за развитието ... още

25,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 25,00 лв. и съберете 10 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 130 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.
Капсули за вени
Капсули за вени moreКапсули за вени

Разширените вени са често срещано състояние вледствие съвременното “офисно” ежедневие, което освен диск ... още

34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 258 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
ХАЙФЛЕКС Тамян
ХАЙФЛЕКС Тамян more
  • -30%ОТСТЪПКА
ХАЙФЛЕКС Тамян

Ставите ни в днешно време са подложени на силно натоварване и имат нужда от качествено подхранване. Активни естеств ... още

36,00лв25,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 25,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 250 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако се стремите към постигането на високи цели, ще се наложи да преодолеете хората, които ви дърпат надолу.
Джордж С. Патън
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!