Quantcast

Търси

   
Колагенът - здраве и красота

Колагенът - здраве и красота

20.04.2017 358 0 Запази статията

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той се намира в мускулите, костите, сухожилията, кожата, храносмилателната система и кръвоносните съдове.
Думата колаген произлиза от гръцката дума “kolla”, което означава лепило.
Колагенът се отделя предимно от клетките на съединителната тъкан.
Докато тялото е младо, то синтезира колаген постоянно, но с напредване на възрастта, производството на колаген се забавя, което води до образуване на бръчки, отпускане на кожата и износване на хрущяла в ставите.
Други фактори като тютюнопушене, прекалено излагане на слънце и консумиране на големи количества захар, също допринасят за изчерпване нивата на колаген.
Какви са ползите от колагена?

1. Грижи се за здравето на кожата и косата, намалява целулита
Увеличаването на нивата на колаген помага за подобряване еластичността на кожата, образува защитен слой, който не позволява на кожата и косата да се дехидратират, подобрява цялостния външен вид на кожата, косата и ноктите.
Когато кожата губи своята еластичност в резултат на намаляване на колагена, тя става по-тънка и е налице друг страничен ефект - целулитът става по-видим. Доставяйки си необходимото количество колаген, гарантираме запазването на свежия и младежки вид на кожата за по-дълго време.

2. Подобрява функцията на ставите и намалява ставните болки
С възрастта ставите губят своята подвижност - появяват се проблеми като скованост и болка при изкачване и слизане по стълби, а понякога и в покой, увеличава се чувствителността към промени във времето и влажността на въздуха. Ставните хрущяли губят от своята плътност, изтъняват и се “износват”, а повишеното триене на вътреставните повърхности предизвиква възпаления - заболяването е известно като остеоартроза и ако не се предприемат бързи мерки, то засяга главните опорни стави, тези, които понасят основните натоварвания - тазобедрени, коленни, глезенни, раменни и ставите на гръбначния стълб.

3. Помага при Синдром на пропускливите черва 
Синдромът на пропускливите черва е заболяване, което засяга много хора.
Лигавицата на храносмилателния тракт прилича на мрежа, която е съставена от малки дупчици, които позволяват само на определени вещества да преминават през нея. При Синдрома на пропускливите черва, т.нар. мрежа в храносмилателния тракт се поврежда, което води до уголемяване на нейните отвори и вещества, които принципно при здрава лигавица не биха могли да преминат като протеини, глутен, неразградени хранителни частици и болестотворни бактерии, преминават свободно.
Колагенът подпомага образуването на съединителна тъкан и следователно ще уплътни и запълни защитната лигавица на стомашно-чревния тракт.

4. Ускорява метаболизма, повишава мускулната маса и енергията
Колагенът ускорява метаболизма чрез добавянето на чиста мускулна маса и подпомага усвояването на  хранителни вещества.
Колагенът като всички белтъци се състои от аминокиселини.
Аминокиселината глицин спомага за разграждането на мазнините, защото стимулира отделянето на жлъчна течност, понижава кръвната захар и стимулира използването на глюкозата за енергия, подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества, насърчава регенерацията на тъкани с нарушена цялост.
Аминокиселината аргинин подпомага правилния растеж и развитие, ускорява метаболизма и намалява нивата на холестерола, участва в изграждането на мускулната тъкан.
Аминокиселината глутамин повишава секретирането на хормона на растежа, играе важна роля в белтъчния метаболизъм, подпомага здравето на мускулната тъкан, спомага за възстановяване на мускулния гликоген, увеличава мускулния растеж.

5. Подобрява здравето на черния дроб
Колагенът е изключително подходящ за детоксикация на организма от натрупани вредни вещества, шлаки и токсини.
Установено е, че аминокиселината глицин регулира алкохолните нива в стомаха и спомага при лечението на алкохолен хепатит, намалява невротоксичността при употреба на лекарства, проявява се като чернодробен протектор при алкохолно натравяне и химиотерапия.

6. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Аминокиселината пролин помага за поддържане и укрепване на сърдечния мускул, способства за намаляване натрупването на плака и предотвратява образуването на нови плаки в артериите, което помага за защита и забавяне развитието на атеросклероза (втвърдяване на артериите) и други сърдечни заболявания.
В допълнение, аргининът подпомага производството на азотен оксид, а това води до по-добро съдоразширяване, т.е. подобрява се циркулацията, разширяването на артериите и релаксацията на мускулните клетки и кръвоносните съдове.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

L-Хистидин
L-Хистидин moreL-Хистидин

L-Хистидин е незаменима алфа-аминокиселина, която повишава силата на мускулите, тяхната издръжливост и аеробния кап ... още

51,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 51,00 лв. и съберете 35 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 520 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
Антихолестерол
Антихолестерол moreАнтихолестерол

Според последните проучвания повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестер ... още

18,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 18,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Артроактив
Артроактив moreАртроактив

Артроактив е комбинация от съставки, които позволяват постигане на оптимален комфорт в ставите. Продуктът е естес ... още

36,00лв/ 80 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 36,00 лв. и съберете 33 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 350 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Норма Джест
Норма Джест moreНорма Джест

Темата за храносмилането и проблемът, който се крие зад нея, в момента са по-големи от всякога.  Това до голям ... още

59,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Ако искаш да познаеш човека, дай му власт.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!