Quantcast

Търси

   
Кога и защо жените имат повече проблеми със зъбите и венците

Кога и защо жените имат повече проблеми със зъбите и венците

19.01.2018 99 0 Запази статията

Знаете ли, че жените страдат по-често и са в по-висок риск от проблеми със зъбите и венците, в сравнение с мъжете?
Пубертета, менструацията, бременността, приема на противозачатъчни средства и менопаузата причиняват редица хормонални промени в женското тяло. Високите нива на хормоните оказват влияние върху кръвоснабдяването на венците, както и на реакцията на организма към токсините в зъбната плака и цялостното здраве на устната кухина.
Рискът за денталното здраве на жените е най-висок по време на:

Пубертет - повишените нива на естроген и прогестерон по време на пубертета могат да доведат до засилване на кръвообращението и да повишат чувствителността на венците. Това се нарича пубертетно възпаление на венците. През пубертета миенето на зъбите може да бъде затруднено от по-чувствителните, подути или кървящи венци, което пък прави венците по-податливи  на бактериални инфекции.

Менструация - менструалният цикъл също се съпровожда от хормонални промени, особено от увеличаване нивото на прогестерона. Това може да доведе до подуване на венците или слюнчените жлези, което изчезва с приключването на месечния цикъл.

Периоди с прием на орални контрацептиви - освен за предпазване от нежелана бременност, противозачатъчните таблетки често се приемат и за регулиране на месечния цикъл. Това обаче може да предизвика високи нива на прогестерона и да доведе до възпаление на венците. Страничен ефект от приема на орални контрацептиви е и сухота в устата. Зъболекарят трябва да знае дали приемате противозачатъчни таблетки, за да може да съобрази лечението ви с тях - например, естрогенът в противозачатъчните може да предизвика проблеми след вадене на зъб.

Бременност - приемът на витамин С и витамин В12, комбиниран с редовни посещения при зъболекар, е задължително условие за здрави зъби и венци по време на бременността. Сутрешното гадене, повишената киселинност и рефлукса могат да затруднят и дори да направят почти невъзможно миенето на зъбите. Комбинирането на тези фактори може да доведе до поява на гингивит - състояние, при което венците стават изключително чувствителни към бактериалната плака, съпроводено от подуване и кървене на венците, лош дъх, възпаления и други. Гингивитът може да доведе и до сериозни парадонтални проблеми с течение на времето. Голяма част от денталните манипулации не могат да се извършват през първите три месеца на бременността, но след третия месец се смята, че са безопасни. Схващането, че денталното здраве на жените се влошава по време на бременността, поради изсмукването на калция, нужен за плода от организма на майката, не е верен. Кариесите при бременните жени са резултат от повишената киселинност в организма, високата консумация на захар и влошената устна хигиена, съпътстващи обикновено жените през този период.

Менопауза - с настъпването на менопаузата, съпроводена от ниски нива на хормоните, в женския организъм настъпват редица промени, които повишават риска от редица здравни проблеми, включително и дентални. Хормоналният дисбаланс обикновено води до сухота в устата, чувствителни и/или възпалени венци. Намаленото количество слюнка може да стимулира растежа на бактерии и съответно да доведе до появата на кариеси. Жените през този период са в повишен риск от остеопороза. Намаляването на костната плътност около корените на зъбите, създава т.нар. венечни джобове, където свободно могат да се размножават и виреят патогенни бактерии, което от своя страна може да доведе до загуба на зъби. Понякога дори зъболекарите са тези, които първи диагностицират и откриват остеопорозата като заболяване, въз основа на проблеми в устната кухина, свързани с костна загуба.

Добрата устна хигиена, здравословната хранителна диета, ограничената консумация на захар, алкохол, газирани напитки, кофеин и тютюн, както и редовните стоматологични прегледи и лечение на зъбите, са най-добрия начин да се радвате на здрави зъби и венци, както и на красива усмивка.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Бораго
Бораго moreБораго

Маслото от пореч е известно с многобройните си лечебни свойства още от древността. Наричано още Бораго (Borago offi ... още

34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 330 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Санго Корал
Санго Корал moreСанго Корал

Коралите санго се срещат само на крайбрежието на японския остров Окинава, чиито жители се славят с дълголетието си. ... още

42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 33 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.
Соя Изофлавони
Соя Изофлавони moreСоя Изофлавони

Соевите зърна са богати на фитоестрогени изофлавони – антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравосло ... още

14,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 14,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 120 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Соя Изофлавони +
Соя Изофлавони + moreСоя Изофлавони +

Жените в Азия имат по-малко проблеми по време на менопаузата от европейките. Една от причините, която учените изтък ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здравето е ценно притежание, само то си струва човек да вложи в него време, пот, труд и пари и дори живота си.
Мишел дьо Монтен, френски философ и писател
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!