Quantcast

Търси

   
Как химията в червата програмира нашите емоции

Как химията в червата програмира нашите емоции

17.11.2017 335 0 Запази статията

Напоследък все по-често се говори за връзката между начина на хранене, чревната микрофлора, тревожността и депресията.
Чревната микрофлора (микробиом) са всички бактерии, вируси и други микроорганизми, които живеят в червата и храносмилателния тракт. През ХХ век бактериите са били считани за врагове, но през последните 20 години става ясно, че микрофлората има важна роля за правилното храносмилане и имунната защита, но и оказва влияние върху състоянието и функционирането на мозъка. В момента специалистите смятат, че наличието на разнообразна чревна флора е ключ към здравето.

Нарастващият брой факти и данни от клинични проучвания показват, че полезната чревна микрофлора поддържа доброто настроение и емоционалния баланс. “Микрофлората си комуникира с мозъка чрез редица механизми”- казва д-р Келман, спациалист в тази област. Той смята, че бъдещото лечение при нервни разстройства ще се фокусира върху микрофлората и правилната диета, а не върху  регулиране нивото на невротрансмитерите и избор на подходящи лекарства, защото … 95% от серотонина се синтезира именно в червата. Данните от проучванията показват, че нарушенията в чревната флора често се свързват със състояния на повишено безпокойство, депресия и паник атаки. От много години, лекарите и специалистите смятат, че безпокойството и тревожността допринасят за стомашни и чревни проблеми. Оказва се, че обратното също може да бъде вярно. Много е трудно категорично да се установи дали нарушенията в бактериалната флора са причина или резултат от тези състояния.

Връзката по оста черво-мозък
Един елементарен пример, който доказва връзката между храносмилателния тракт и мозъка, са “пеперудите в корема”, които усещаме при повишено нервно напрежение. Неслучайно при стрес или силно притеснение казваме “сви ми се корема”. Мозъкът има директна връзка със стомаха и обратно. Милиони нервни клетки обитават храносмилателната ни система - повече отколкото имаме в гръбначния стълб или периферната нервна система, затова някои наричат червата “втори мозък”. Неслучайно депресивни нарушения и състояния на тревожност по-често се наблюдават при хора, страдащи от храносилателни проблеми, синдром на раздразнените и пропускливите черва, т.е. тези, при които връзката по оста мозък-черво не функционира правилно и безпроблемно. Силната и богата микрофлора подобрява настроението и мисловната дейност, предизвиква положителни емоции и нагласа , намалява възпалителните процеси и риска от различни заболявания.

Балансът между чревната микрофлора, мозъка и здравото тяло
Връзките между чревната микрофлора, мозъка и всички процеси, които протичат в човешкия организъм са многобройни и сложно свързани. Всеки може да предприеме стъпки, които да подпомогнат съвместната им работа, за да си осигури здравословен чревен баланс и положителна нагласа. Едно от нещата, които всеки може да направи, е да се съсредоточи върху начина си на хранене, като раздели храните най-общо на две групи - такива, които причиняват възпаление и такива, които не причиняват възпаление.
Ако страдате от високи нива на стрес и имате храносмилателни проблеми, може да намалите или изключите трудните за храномилане храни като млечни продукти, червено месо, рафинирана захар, глутен, преработени храни, алкохол и други. Направете едноседмичен детокс, изключвайки тези продукти и после бавно въведете всяка храна по отделно и вижте как ще се почувствате. Заместете тези силно възпалителни храни с плодове и зеленчици, бобови култури, киноа, кафяв ориз, чай и много вода.
Дори и при здравословен начин на хранене, добавянето на следните добавки спомага за по-доброто балансиране и подобряване на храносмилането:

Пробиотици: това са полезни форми на чревните бактерии, които регулират и подобряват храносмилането като стимулират естествените храносмилателни сокове и ензими, и така подпомагат правилното функциониране на храносмилателната и имунната система.

Храносмилателни ензими: тези добавки подпомагат правилното и пълно усвояване на хранителните вещества, които консумираме. Това намалява вероятността вредни протеини и частично смлени храни да преминат през чревната лигавица. Чревната пропускливост от своя страна води до редица заболявания като имунни нарушения, автоимунни заболявания, възпаления на червата, целиакия, диабет тип 1, безпокойство и депресия, умора, отпадналост и други. Приемът на храносмилателни ензими се препоръчва да се прави по време на най-обилното и тежко за деня хранене. Изберете храносмилателни ензими, съдържащи амилаза, която разгражда нишестето, липаза, която разгражда мазнините и протеаза, която разгражда протеините.

Глутамин: Нездравословното и небалансирано хранене, употребата на антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства, както и стресът могат да причинят пропускливост на чревната лигавица. L-глутаминът е есенциална аминокиселина, която е източник на гориво за клетките на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Тя укрепва чревната лигавица и спомага за “запечатването” й.

Медитирайте, използвайте различни дихателни упражнения и техники за премахване на напрежението и намаляване на стреса.
Концентрацията върху дишането, а не върху мислите, емоциите или проблемите, намалява стреса и свръхпроизводството на стресови хормони, т.е. подпомага баланса между менталното, емоционалното и физическото състояние на човек.
Ето пример за лесна техника, която може да се прилага по всяко време: седнете на спокойно и тихо място, нагласете таймера за 3 минути и се откъснете от всякакви устройства и други отвличащи вниманието фактори. Затворете очи. Вдишайте и се съсредоточете изцяло върху това дишане - усетете въздуха, който сте поели, неговото движение. Издишайте бавно. Опитвайте се да не се борите с мислите, които са в главата ви, а се фокусирайте с цялата си енергия върху вдишването. Тези 3 минути позволяват да се отпуснем емоционално, да намалим стреса и напрежението в тялото и да се върнем към ежедневната си рутина с бистър ум.

Хипократ е казал, че “всички болести започват от червата”. Стресът, начинът на хранене, физическите, емоционалните и факторите на околната среда представляват комплекс от взаимодействащи фактори, които въздействат върху храносмилателната система и следователно оказват влияние върху цялостното ни здравословно състояние. Наличието на здравословна чревна флора привежда в хармония целия организъм, помага ни да се справяме със стреса, освобождава ни от негативни мисли и емоции, осигурява ни необходимите енергия и желание, за да постигнем целите си и всичко, което ще ни направи щастливи.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Алое Вера
Алое Вера moreАлое Вера

Не случайно растението Алое вера е наричано още растение-чудо. Неговите лечебни свойства са известни от векове. Ало ... още

13,00лв/ 50 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 13,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Антиоксидант
Антиоксидант moreАнтиоксидант

Няма нищо чудно в това, че темата за антиоксидантите е особено актуална – тези полезни хранителни съставки ни ... още

20,00лв/ 50 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 20,00 лв. и съберете 21 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 190 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 7.00 лв.
Нигела Сатива
Нигела Сатива more
 • TOPseller
 • -37%ОТСТЪПКА
Нигела Сатива

Маслото от Нигела Сатива (черен кимион) има над 2500 години история като лечебно средство. “Фараонското масло ... още

16,00лв10,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 10,00 лв. и съберете 8 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 190 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 3.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Добродетелта е здраве на душата, а здравето – добродетел на тялото.
Пиер-Жозеф Прудон
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!