Quantcast

Търси

   
Как тялото показва, че навлиза в прехода към менопауза

Как тялото показва, че навлиза в прехода към менопауза

25.01.2018 132 0 Запази статията

Най-важното, което трябва да знае една жена за менопаузата е, че тя не се случва за един ден или за една нощ. Тя е процес, който продължава няколко години. Менопаузата не е болест, тя е част от процеса на стареене при жените и представлява необратимо прекратяване на функционирането на яйчниците. Средната възраст на настъпване на менопаузата е 50-52 години, но тя може да настъпи и по-рано.
Влизането или настъпването на менопаузата е свързано с хормонални промени, съпътствани от неприятни симптоми. Симптомите, които жените изпитват, са свързани основно с намаленото производство на естроген и прогестерон, те са индивидуални като степен и тежест на симптомите, както и като период. Менопаузата се диагностицира след като е отсъствала менструация в продължение на 12 последователни месеца. Тя може да се потвърди и с кръвни тестове за измерване нивата на естроген и FSH - фоликулостимулиращия хормон. Фоликулостимулиращият хормон се произвежда от хипофизната жлеза и има важна роля за месечния цикъл на жените, може да се каже, че донякъде той стои в основата на редовния менструален цикъл.
Важно е всяка жена да разпознае правилно настъпващите промени в своето тяло и да ги обсъди с личния си лекар, гинеколога си и своя партньор. Най-честите симптоми на признаци на менопауза включват:

Промени в менструалния цикъл
Няма типичен модел на менструално кървене по време на менопаузата. При някои жени кървенето е оскъдно, при други обилно, при някои интервалът се скъсява, при други се удължава, важно е всяка жена, която има промени в цикъла си, да се консултира с лекар, за да се потвърди, че нетипичният цикъл се дължи на менопауза, а не е симптом на заболяване. В периода преди настъпване на същинската менопауза, жените могат да получат менструално кървене и след няколко месеца без такова

Горещи вълни и нощни изпотявания
Горещите вълни и нощните изпотявания са други класически симптоми на менопаузата. Те се проявяват с различна честота и тежест при всяка жена. За някои жени топлите вълни и нощните изпотявания водят до сериозни затруднения с изпълнението на служебните задължения, поради непълноценния и влошен сън, както и до влошаване качеството на живот като цяло, докато при други, тези симптоми са редки и бързо отшумяват. Важно е да се пият поне 2 литра вода на ден, за да се компенсира загубата на течности от изпотяването. Поддържането на нормално тегло, балансираното хранене, минимизирането на алкохола и тютюнопушенето, както и компенсирането на хормоналния дефицит с различни природни средства или медикаменти, спомагат за по-лекото преминаване през периода на менопаузата. Обикновено периодът на топлите вълни и нощните изпотявания продължава около 2 години.

Главоболие
За много жени настъпването на менопаузата е свързана с главоболие и дори тежки мигрени. Отново колебанията в нивата на хормоните, особено на нивата на естрогена са причина за появата на главоболие или преминаването му в мигренозно главоболие.

Промени в поведението и повишена раздразнителност
Това е може би един от най-тревожните симптоми. Възможно е никога да не сте имали значителни промени в настроението и поведението преди прехода към менопауза и внезапно да се почувствате изключително неспокойни, депресирани и психически неустойчиви. Често жените изпитват различни когнитивни и/или емоционални симптоми като загуба на концентрация, проблеми с паметта, чувство на умора и отпадналост, внезапна раздразнителност, тревожност, нервност, резки промени в настроението и поведението, и безсъние. Задължително обсъдете тези симптоми с вашия лекар и близките си, не страдайте мълчаливо и не се срамувайте от начина, по който се чувствате!

В процеса на менопаузата жените претърпяват редица промени и съобщават за различни симптоми, свързани с промяна на нивата на хормоните. Често срещано е намалено либидо, наддаване на тегло, метаболитни нарушения, косопад, намаляване на костната плътност, възрастово акне, повишен растеж на косми, уринарни проблеми и други.
Много жени се страхуват и се притесняват да говорят за този период от своя живот. Общуването с лекар, както и с други жени, преминали периода на менопауза е много важно, за да може всяка жена да се подготви психически за този момент от своя живот, да може правилно да разпознае симптомите, да знае какво се случва с организма й.
Има различни медикаментозни терапии, които облекчават симптомите на менопаузата. Съществуват и различни естествени средства и методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и водят до подобряване качеството на живот. Такива са йогата, акупунктурата, техниките на дълбоко дишане, суплементацията с витамин D, E и витамини от група В, растителни фитоестрогени, билки като жълт кантарион, женшен, пореч, витекс, вечерна иглика, хмел, канела, черен кохош и други.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

EasyGo
EasyGo more
  • -30%ОТСТЪПКА
  • НОВпродукт
EasyGo

Имате да свършите куп задачи едновременно, всички със срок вчера, телефонът Ви звъни постоянно и потокът от и-мейли ... още

60,00лв42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 33 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 520 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.
Бораго
Бораго moreБораго

Маслото от пореч е известно с многобройните си лечебни свойства още от древността. Наричано още Бораго (Borago offi ... още

34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 330 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Санго Корал
Санго Корал moreСанго Корал

Коралите санго се срещат само на крайбрежието на японския остров Окинава, чиито жители се славят с дълголетието си. ... още

42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 33 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 12.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

По-добре за твоето здраве е да износиш обувки, а не възглавница.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!