Quantcast

Търси

   
Как организмът ни показва, че не получава достатъчно протеин

Как организмът ни показва, че не получава достатъчно протеин

29.11.2017 251 0 Запази статията

Протеините са едни от най-важните съставки за човешкия организъм. Те са градивен елемент. Протеините са изградени от аминокиселини.  Те стоят в основата при изграждане на мускулна маса, от тях в голяма степен зависи скоростта на метаболизма и изгарянето на мазнините. Протеините са горивото, което е необходимо на организма, за да може да се поддържа правилното функциониране на всяка една система на тялото. Органите, мускулите, тъканите и дори някои от човешките хормони са изградени от протеини. Протеините участват в образуването на хемоглобина в кръвта и на антителата в имунната система, както и в почти всяка телесна функция, включително контрола върху нивата на кръвната захар, борбата с вируси и бактерии, а успоредно с това, те могат да снабдяват организма с  енергия. Те подпомагат възстановяването на мускулите и лечението при различни наранявания. Когато има недостиг на тези важни хранителни вещества, организмът започва да изпраща сигнали, че нещо не е на ред и че трябва да направим промени в начина си на хранене. Най-често срещаните симптоми при недостиг на протеин или признаци, че организмът не получава достатъчно протеин са:

Висок холестерол
Високите нива на холестерола и триглицеридите са резултат не само от консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, но и от повишена консумация на рафинирана захар, а могат да са резултат и от различни възпаления и хормонален дисбаланс. Ако се храните предимно с опаковани храни, злоупотребявате с джънкфуд и захарни изделия, черния дроб започва да обработва мазнините по-бавно и не толкова ефективно, което повишава холестерола.

Лошо настроение и тревожност
Аминокиселините са градивни елементи на невротрансмитерите, които контролират настроението. Протеините помагат на мозъка да синтезира хормони като допамин и серотонин, които ни помагат да се чувстваме спокойни и позитивни.

Загуба на мускулна маса
Протеинът е небходим за изграждането на нова мускулна маса, но също така е важен за енергията и мотивацията. Липсата на протеин може да доведе до мускулна атрофия, умора и дори натрупване на мазнини. Може да тренирате повече, но да не виждате резултати, ако приемът на протеини е недостатъчен и не може да покрие енергийните ви нужди.

Безсъние или влошено качество на съня
Безсънието често се свързва с нестабилни нива на кръвната захар, което увеличава производството на кортизол (хормон на стреса) и намалява производството на серотонин (хормон на щастието) в организма. Вечеря с високо съдържание на протеин ще повиши нивата на триптофан и серотонин, а освен това ще подпомогне здравия нощен сън.

Трудна концентрация
Недостигът на протеини води до лош фокус и дори невъзможност за концентриране, липса на мотивация, проблем със запомнянето и мозъчна мъгла. Това се дължи на недостиг на съответните невротрансмитери (допамин, епинефрин, норепинефрин и серотонин), които се синтезират в мозъка, като се използват аминокиселини. Проучванията показват, че балансираното хранене, осигуряващо достатъчно протеини може да повиши производителността, когнитивните способности и двигателните умения.

Газове и запек
За правилното протичане на процесите в организма са необходими аминокиселини, включително за метаболитните и храносмилателните. Ако се чувствате уморени поради недостиг на протеини, то тогава всички процеси от производството на ензими до мускулните контракции в стомашно-чревния тракт няма да протичат  нормално.

Забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото
В процеса на храносмилане организмът разгражда приетите протеини до аминокиселини, а при недостиг или дефицит на протеини, производството на храносмилателни ензими намалява. Това води до неправилно функциониране на стомашно-чревния тракт, което от своя страна може да доведе до проблеми с обмяната на веществата, като забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото.

Нередовен месечен цикъл
Една от най-честите причини за нередовен менструален цикъл, трудно забременяване или безплодие при жените е синдромът на поликистозните яйчници. Два са основните рискови фактора, които водят до този синдром - затлъстяване, преддиабет или диабет. Диетите с ниско съдържание на протеини и високовъглехидратните режими на хранене могат да доведат до инсулинова резистентност (която засяга 50-70% от всички жени със синдром на поликистозните яйчници), умора, възпаления и наддаване на тегло, което нарушава здравословния баланс на женските хормони.

Чести травми и бавно зарастващи рани
Диетата с ниско съдържание на протеини може да доведе до отслабване на костите, костни фрактури, загуба на костна и мускулна маса, травми и дори остеопороза. Храненето, осигуряващо достатъчно количество протеини помага на организма да усвои калция и подпомага костния метаболизъм.  При недостиг на протеини, тялото губи способността да се лекува и възстановява. Протеините са тези, които ще спомогнат за по-бързото заздравяване на рани и наранявания.

Всеки човек има нужда от различно количество протеин, т.е. оптималното количество протеин е строго индивидуално и зависи от различни фактори като пол, телесно тегло, физическа активност, възраст, здравословно състояние, количество мускулна маса и други.
Счита се, че животинските източници на протеин превъзхождат растителните, поради по-високото им съдържание на незаменими за човека аминокиселини в състава им. От друга страна растителните протеини са добър източник на фибри, електролити, антиоксиданти, витамини и други хранителни вещества. Най-добре е да се комбинират и редуват различни и качествени източници на протеини.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Fat Loss
Fat Loss moreFat Loss

Всеки от нас иска да бъде в добра форма и да се чувства добре в тялото си. За да харесаме това, което виждаме в огл ... още

65,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 65,00 лв. и съберете 75 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 570 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 20.00 лв.
Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 41 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Мемори Комплекс
Мемори Комплекс more
 • 10капсули бонус
Мемори Комплекс

Добрата функция на мозъка е невъзможна без достатъчното му захранване с витамин В. Освен този витамин капсулит ... още

27,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 16 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Пу-Ер чай
Пу-Ер чай more
 • НОВпродукт
Пу-Ер чай

Чаят Пу-Ер е известен от векове като лечебно средство за различни болестни състояния. Използва се за забавяне на пр ... още

8,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 8,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 4.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Човек не е стар, докато съжаленията не заемат мястото на мечтите.
Джон Баримор
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!