Quantcast

Търси

   
Как захарта унищожава нашето тяло?

Как захарта унищожава нашето тяло?

01.06.2017 1015 0 Запази статията

Захарта е навсякъде, във всички храни, които консумираме. Производителите на храни добавят захар към почти всички храни - захар има в доматения сос, в салатения дресинг, в плодовите млека, в зърнените закуски, в хляба и бързите храни, а това води до катастрофални последствия за здравето в дългосрочен план.
Вредна ли е захарта?
Когато става дума за рафинирана и добавена захар, отговорът е категоричен - ДА!
Захарната индустрия активно се бори да промени общественото мнение относно захарта и нейното влияние върху здравето ни, но ние трябва да знаем, че захарта оказва негативно влияние върху почти всяка система и орган в нашето тяло.

Всяка растителна храна, която консумираме носи на организма нещо, което му е нужно, нещо полезно, което той усвоява. Рафинираната захар обаче не носи почти нищо - тя изсмуква витамините и минералите от тялото, за да се разгради, а освен това и не се разгражда напълно. Неусвоената захароза пък води до образуването на токсини, които убиват клетките. Така, колкото повече захар консумираме, толкова повече изтощаваме организма си. Когато приемаме захар ежедневно, тя не може да бъде изразходена и започва да се трупа под формата на гликоген в черния дроб. Когато черният дроб не може да поема повече захар, той започва да връща гликогена в кръвта под формата на мастни киселини. Тази свръхрезерва от захар обикаля в кръвопотока и търси къде да се складира - обикновено това са зоните на корема, бедрата, гърдите и дупето. Трупането на килограми в следствие консумирането на захар в случая е малкия проблем, защото затлъстяването е само симптом на по-сериозни проблеми. Когато зоните на корема и дупето също се понапълнят, мастните киселини продължават да търсят нови места за складиране, по които да се трупат и се спират обикновено на най- активните органи като сърце и бъбреци. Така тези органи започват да забавят своята работа, а тъканите им да се израждат. Непълноценното функциониране на бъбреците и сърцето влияе върху функционирането на целия организъм - започват да се появяват проблеми с кръвната и лимфната система, малкия мозък, ставите, нервната система и други.

Нека разгледаме влиянието на захарта върху здравето:
Захарта увеличава риска от сърдечна недостатъчност
Резултатите от проведено през 2014 година изследване показват, че свръхконсумацията на добавена захар повишава риска от смъртност при хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен това захарта съдържа съединението глюкоза-6-фосфат (G6P), който има пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва ефективно кръвта.

Захарта води до затлъстяване на черния дроб или стеатоза
Когато прекалим със захарта, черният ни дроб я преобразува в мазнини. Някои от тези мазнини не могат да се освободят от черния дроб, а това принуждава панкреаса да произвежда допълнително инсулин и води до чернодробна стеатоза. Захарта има ефект, подобен на този на алкохола върху черния дроб. Повишената консумация на захар повишава риска от развитие на заболявания на черния дроб, които могат да бъдат причинени от прекомерната консумация на алкохол. Рискът от развитието на стеатоза нараства паралелно със заболявания като затлъстяване, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Захарта променя микрофлората на червата и провокира метаболитни заболявания
Според специалистите, захарта променя микрофлората на червата по начин, който увеличава чревната пропускливост. Пропускливостта на червата позволява на вещества, които принципно се абсорбират, да навлязат в кръвообращението. Могат да възникнат различни заболявания, когато защитните функции на червата са нарушени като затлъстяване, хронични метаболитни заболявания, възпаления на червата, болест на Крон и други. Премахването на добавената захар е ключов момент от всеки план за лечение на червата, защото тя храни “лошите”  бактерии и дрожди в червата, които от своя страна увреждат чревната лигавица.

Захарта повишава риска от развитие на диабет 
Резултатите от проучване, проведено през 2013 година показват, че за всеки 150 калории от захар, които човек консумира за един ден (около еквивалента на захарта, съдържаща се в една сода), рискът от развитие на диабет тип 2, се увеличава с 2%.

Захарта повишава риска от клетъчни видоизменения
Изследванията показват, че консумацията на захар увеличава риска от развитие на ракови заболявания.

Захарта се използва не само за подслаждане, но и за запазване на вкуса, за удължаване срока на годност, за консервиране и т.н. Ето защо е много важно да се четат етикетите на храните, когато пазаруваме. Добавената захар може да попадне като съставка под различни имена като например:

 - кафява захар

 - безводна декстроза

 - царевичен сироп

 - фруктоза

 - лактоза

 - малтоза

 - пудра захар

 - меласа

 - малцов сироп

 - кленов сироп

 - сурова захар

 - богат на фруктоза царевичен сироп и други.

Да, захарта наистина е вредна!
Не е необходимо да спрем да консумираме захар, а да обърнем внимание каква част заема захарта в хранителния ни режим и да подбираме внимателно източниците й. Има значение дали ще изберем естествени подсладители като мед, кленов сироп, стевия или бяла захар и изкуствени подсладители като захарин, сукралоза, аспартам и други.
Независимо каква е захарта обаче - с нея не трябва да се прекалява. Намаляването на захарта е добра стъпка към осъзнатото водене на здравословен начин на живот.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

ГИНКО ХЕРЦ Карнозин
ГИНКО ХЕРЦ Карнозин moreГИНКО ХЕРЦ Карнозин

Гинко билоба е известна със своето благотворно действие върху паметта, концентрацията и работоспособността. Приемът ... още

19,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 19,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 190 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Имуноцин
Имуноцин moreИмуноцин

Имунната ни система постоянно се бори с вируси, бактерии, гъбички и паразити. Формулата на ИМУНОЦИН е специално раз ... още

72,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 72,00 лв. и съберете 72 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 576 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 22.00 лв.
Инфлустоп Артроспира
Инфлустоп Артроспира more
  • TOPseller
Инфлустоп Артроспира

  Натурален продукт в подкрепа на имунитета, ИНФЛУСТОП АРТРОСПИРА помага на организма да се изчисти от натруп ... още

20,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 20,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 200 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Суперантиоксидант
Суперантиоксидант moreСуперантиоксидант

Поради актуалността на темата за антиоксидантите, PureVital предлага на пазара още една комбинация природни антиокс ... още

30,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 30,00 лв. и съберете 24 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Добрата дума няма за цел да смайва с нечувани новости, да разкрива сензационни събития, а да зарадва сърцето, да нахрани душата, да огрее някой.
Ар Серафим
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!