Quantcast

Търси

   
Как да се справим със злоядството при децата

Как да се справим със злоядството при децата

03.05.2016 162 0 Запази статията


В израстването си децата преминават през различни периоди и често сменят навиците, предпочитанията и настроенията си. Навярно всеки родител се е сблъскал с отчаяните опити да нахрани детето си, за да му осигури необходимите ценни вещества за фисическия растеж и умственото развитие. Понякога обаче малчуганите стесняват неимоверно избора от храни и са склонни да проявяват злоядство. Най-често това се свързва не толкова с количеството приета храна, а с вида й. Много деца започват да се хранят само с тестени изделия (хляб, макарони, бисквити), ориз и картофи например. А еднообразното хранене може да предизвика както храносмилателни, така и други смущения, а и по-сериозни проблеми. А при по-малките деца се наблюдава не просто злоядство, а разсейване по време на хранене – мъничето го възприема като игра, тича насам-натам и дори е трудно да се пристъпи към самото ядене. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите (поне донякъде) със злоядството.

На първо място, не хранете детето, ако не е гладно. Уважавайте апетита му. То само ще дойде, ако почувства силен глад. А ако пропусне едно или дори две хранения, няма да се случи нищо. Често когато децата преминават през фази на бърз растеж или пък чувстват неразположение, отказват да се хранят. Не насилвайте детето, защото това ще доведе до обратния ефект. Детето ще свързва храненето с негативно изживяване и тогава инстинктивно ще се дърпа.

Давайте малки порцийки от различни неща на няколко пъти през деня. Можете да ги оставите на видимо за детето място, така че и ако то реши, да може да си вземе.

Опитайте се да изградите режим за основните хранения през деня, след като наблюдавате и кога детето е най-гладно и склонно да похапва повече. Ако обаче се случи да “нарушите” режима – заради пътуване или защото детето е заспало например, това не бива да ви притеснява.

Осигурете разнообразие – включвайте в менюто на детето плодове и зеленчуци, пресни сокове, млечни продукти. Опитайте се да поднасяте храната по интересен и забавен начин. Дори ако в началото мъничето не обръща внимание и все така отказва да похапва, продължете – в един момент то само ще прояви интерес и инициатива.

Описвайте различните храни. Вместо да казвате, че това е вкусно или солено, сладко и пр., опишете вида, цвета, формата на храната. Кажете му защо е полезна – че морковите помагат на очите, че портокалът ни прави силни и т.н.

Бъдете пример – децата следват примера и поведението на родителите си, а начинът на хранене не прави изключение. Показвайте на детето с какво се храните, поканете го на масата при вас, опитайте се цялото семейство да се храни заедно. Тогава малчуганите са по-склонни да вкусват различни храни. Дори да не изяде голямо количество, детето поне ще опита нещо друго.

Направете ги помощници. Нека детето ви помага, докато пазарувате хранителни продукти в магазина. Така ще е по-лесно да го стимулирате да ги хапва след това. Децата обичат да помагат и в кухнята – доколкото е възможно, направете ги част от процеса на готвене

Не оставяйте десерта като награда. Така детето може да поиска да пропусне всичко преди това. Давайте здравословни десерти, а не пълни със захар продукти.

Имайте предвид, че навиците на децата се променят бавно. Затова не очаквайте за няколко дни малчуганът да е преминал към здравословно хранене. Правете малки стъпки, експериментирайте, осигурете разнообразие. След време детето само ще изгради по-добри хранителни навици, наблюдавайки и тези на своите родители.
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Алое Вера Комплекс
Алое Вера Комплекс moreАлое Вера Комплекс

Известно е, че Алое Вера се използва с медицински цели още от първи век. И днес различни изследвания потвърждават п ... още

27,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 27,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Ензим Форте
Ензим Форте  moreЕнзим Форте

Неправилното и нередовно хранене и честото ядене на прекалено преработени продукти създават проблеми в работата на ... още

3,50лв/ 10 табл. Само в Аптеките
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 3,50 лв. и съберете 0 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 0 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 0.00 лв.
Норма Джест
Норма Джест moreНорма Джест

Темата за храносмилането и проблемът, който се крие зад нея, в момента са по-големи от всякога.  Това до голям ... още

59,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Пробиотик Комплекс
Пробиотик Комплекс more
  • -34%ОТСТЪПКА
Пробиотик Комплекс

В храносмилателния тракт на всеки човек има над 200 вида “добри” бактерии, които ни помагат да преработ ... още

49,00лв32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 490 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Не възпитавайте децата си, те все едно ще приличат на вас. Възпитавайте себе си.
Английска поговорка
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!