Quantcast

Търси

   
Как да облекчим менструалните болки без силни медикаменти

Как да облекчим менструалните болки без силни медикаменти

12.03.2016 308 0 Запази статията


Менструалният цикъл при всяка жена се различава като продължителност, съпровождащи симптоми, начин на протичане. Това се дължи на различни възрастови, хормонални и стресови фактори. Така нареченият предменструален синдром обаче се среща при всички, макар и с различен интензитет, и включва симптоми като: крампи, глад за определени храни, болки в долната част на корема, отпадналост и променливи настроения.

Тук ви предлагаме няколко съвета, с които да облекчите менструиалните болки, ако те не са нетърпими, разбира се, преди да посегнете към силни обезболяващи средства.

Затопляне

Вземете празна бутилка от вода, налейте в нея гореща вода. Застанете в удобна поза пред телевизора или в леглото с книга и поставете топлата бутилка точно над долната част на корема. Матката се състои от мускули, които контрахират, и налагането с топъл компрес помага на мускулатурата в областта да се отпусне.

Движение

Много жени изпитват трудност дори да помръднат, когато имат менструални болки. Но леките движения в къщи или прости домашни дейности ще помогнат на тялото ви да се отпусне, тъй като се освобождават хормони, които потискат болката. А и ако вършите нещо, няма непрекъснато да мислите за самата болка.

Намалете кофеина

Кофеинът, който се съдържа не само в кафето и някои видове чай, а и в определени храни и други напитки, има съдосвиващо действие, което възпрепятства свободното кръвообращение и така допринася за по-силното усещане за болка.

Джинджифил

Джинджифилът намалява нивата на простагландин – хормон, от който зависят контракциите и менструалните болки. Освен това се смята, че джинджифилът нормализира периодичността на цикъла и намалява чувството на отпадналост, което съпровожда всеки цикъл.

Най-лесният начин е да си приготвите чай от джинджифил – настържете малка част от пресния корен и запарете с гореща вода.

Пийте билков чай

Тъй като е добре да избягвате напитките, съдържащи кофеин, заложете на леките билкови отвари – от лайка, малинови листа, листа от глухарче или босилек.

Масаж

Лекият масаж без натиск в областта на корема отпуска мускулите, има загряващ ефект и помага в облекчаването на болката. Някои жени чувстват облекчение при масаж на гърба.

Лека и здравословна храна

Преди и по временна цикъл заложете на топлите супи, пресните храни, зеленолистните зеленчуци. Пийте повече течности под формата на чай или вода с малко лимонов сок. Това ще спомогне за намаляване на чувството на тежест, предизвикано от задържането на течности. Не натоварвайте стомаха с тежки храни.

Разбира се, ако болките са непоносими, а цикълът – нередовен и/ или обилен, следва да се консултирате със специалист, за да се установи дали причината за това не е гинекологично заболяване.

 

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Алое Вера
Алое Вера moreАлое Вера

Не случайно растението Алое вера е наричано още растение-чудо. Неговите лечебни свойства са известни от векове. Ало ... още

13,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 13,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 100 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Бораго
Бораго moreБораго

Маслото от пореч е известно с многобройните си лечебни свойства още от древността. Наричано още Бораго (Borago offi ... още

34,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 34,00 лв. и съберете 30 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 330 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Природен Витамин С
Природен Витамин С moreПрироден Витамин С

ПРИРОДЕН С КОМПЛЕКС съдържа уникален микс от естествени вещества с високо съдържание на витамин С. Този витамин изп ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Супрема
Супрема moreСупрема

СУПРЕМА е натурален продукт, отговарящ на ежедневните нужди от основните витамини, минерали и микроелементи. Особен ... още

41,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 41,00 лв. и съберете 27 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 17.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Има хиляда болести, а само едно здраве.
Лудвиг Бьорне (1786-1837), немски писател и публицист
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!