Quantcast

Търси

   
Какво може да причини главоболие

Какво може да причини главоболие

01.11.2017 101 0 Запази статията

Има много причини за главоболие - мигрена, синузит, махмурлук, високо кръвно, умора, дори и консумацията на определени храни и напитки. Понякога обаче причината, която провокира главоболието може да не е съвсем очевидна. Ето някои фактори, които могат да причинят главоболие:

Празнични главоболия
Празничните главоболия са свързани обикновено с приятни занимания и събития, но в много случаи те носят и негативни ефекти - стрес, поради предстоящия празник (сватба, рожден ден) и неговата организация, недоспиване, нарушаване на цикъла сън-бодърстване и не на последно място - консумацията на всички вкусни храни и напитки, съпровождащи събитието.

Пропускане на хранене
Пропускането на хранене е причина, която може да причини лека до умерена болка в предната част на главата. Хората, които страдат от главоболие, са по-предразположени да получат главоболие ако гладуват, отколкото тези, които обикновено не страдат от главоболие.

Промени в околната среда и времето
Рязката промяна в температурата, промяната във влажността и атмосферното налягане, както и ярките светлини също могат да причинят главоболие.

Недоспиване
Лошата хигиена на съня може да причини главоболие. Опитвайте се да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни.

Стрес и нервно напрежение
Главоболието, провокирано от стрес, напрежение и тревожни пристъпи най-често се проявява със симптоми на тъпа и постоянна болка, обхващаща цялата глава. Интересно е, че главоболието се появява по-често след периода на стрес.

Пушенето и цигареният дим
Пушенето може да предизвика главоболие при активните и при пасивните пушачи. Никотинът, който се съдържа в цигарения дим свива кръвоносните съдове в мозъка и води до главоболие.

Хормони
Свързаното с менструацията главоболие се дължи на спада в нивото на женския хормон естроген в дните около и по време на женския цикъл.

Диетата
Мононатриевият глутамат, който е характерен за китайската кухня, причинява главоболие чрез комбинация от повишено кръвно налягане и разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Зрелите сирена, колбасите, пушените меса, дори шоколадът, сладоледът и цитрусите могат да причинят главоболие.

Алкохол и кофеин
Злоупотребата с алкохол, чай, кафе и енергийни напитки води до обезводняване на организма, а обезводняването може да предизвика главоболие.

 

Добавете коментар 0

Прочетете още...

?Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш.
Хорхе Букай
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!