Quantcast

Търси

   
Какаовото масло - вкусно и полезно

Какаовото масло - вкусно и полезно

19.09.2014 665 0 Запази статията

Какаовото масло се извлича от какаовите зърна и е една от най-стабилните, високо концентрирани натурални мазнини. Намира широко приложение както в хранителни, така и в козметични продукти.

Ето и някои от благотворните му ефекти:

Предотвратява и намалява бръчките

Какаовото масло съдържа значително количество колаген и еластин, които имат следните предимства: колагенът участва във всеки етап от процеса на зарастване на раните, регенериране на тъканите, възстановяване на клетъчната структура, а еластинът помага на тъканите да запазят формата си.

Антиоксидант
Канцерогенните заболявания се дължат на появата на свободни радикали в организма. Молекулата на раковата клетка има един електрон по-малко и е нестабилна, затова се тя започва да се свързва с клетки от нашето тяло. По този начин обаче здравите клетки също заболяват и стават нестабилни, тъканите и функциите на органите се нарушават от последвалото разпространение на болестотворните клетки. Антиоксидантите допълват свободните радикали с този липсващ свободен електрон и възстановяват стабилността и целостта на клетката.  Що се отнася до клетките на кожата, какаовото масло е един от най-мощните антиоксиданти, тъй като съдържащият се в него витамин Е прониква и регенерира в дълбочина, като се усвоява лесно и напълно. Какаовото масло предотвратява зачервяването, сухотата и изгарянето на кожата и помага при вече настъпили такива. Именно наличието на антиоксиданти правят маслото изключително устойчиво и срокът му на годност, без опасност от гранясване, е от 2 до 5 години.

Подобрява настроението

Както всеки чист и натурален какаов продукт, и маслото съдържа теобромин в естествен вид, който оказва въздействие върху централната нервна система и сърдечната дейност. Има сходно въздействие с това на кофеина и затова прави човек по-буден и активен. В какаовото масло има и фенил етиламин – веществото, което организмът ни синтезира, когато обичаме някого. То подобрява настроението и същевременно има успокояващ ефект и е натурален антидепресант.

Няколко съвета:

  • Избирайте нерафинирано какаово масло, по възможност с органичен произход – рафинираното масло е по-бяло и кремообразно, а нерафинираното – по-твърдо и с лек жълтеникав оттенък. Това ще ви гарантира, че всички полезни компоненти са запазени и липсват примеси, които могат да доведат до неизвестни и нежелани реакции
  • Ако решите да смесите какаовото масло с друго масло, първо го разтопете на водна баня, за да се получи хомогенна консистенция, по-лесна за нанасяне върху кожата
  • Ако искате да се насладите на истински и полезен шоколад, то може да си го приготвите в домашни условия, като какаовото масло може да съчетаете с кокосово, да прибавите сурово (а не печено и обезмаслено) какао на прах, ядки (лешници), малко ванилия, канела и кафява захар.
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Антихолестерол
Антихолестерол moreАнтихолестерол

Според последните проучвания повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестер ... още

18,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 18,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Да сме максимално силни,за да не допускаме мрачни мисли,твърде благородни за да не се гневим,твърде уверени,за да не се страхуваме и извънаредно щастливи за да не позволим присъствието на беди и проблеми.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!