Quantcast

Търси

   
Интересно за спанака

Интересно за спанака

12.01.2018 187 0 Запази статията

Благодарение на Попай моряка, спанакът е може би най-известния листен зеленчук в света. Богат на хранителни вещества, свеж, вкусен и ароматен, спанакът е суперхрана, която се намира целогодишно. Ето няколко интересни факти за този здравословен зеленчук:

 * Спанакът е добър източник на растителен протеин, цинк, селен, омега-3 мастни киселини, фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, фолиева киселина, витамини С, Е, А, К, В2 и В6.

 * Спанакът, претърпял термична обработка, дори и съвсем кратка, е много по-полезен от суровия. Половин чаша сварен спанак съдържа повече хранителни вещества от две чаши суров спанак.

 * Един от най-здравословните начини за консумиране на спанак е под формата на сок или смути. Смесете спанака със зеленчуци или плодове по ваш вкус. Той има ниско калорично съдържание, повишава енергийните нива и действа като антиоксидант.

 * Суровият спанак съдържа съединение, наречено оксалова киселина. Ако имате проблеми с бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, защото образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагане на специфични химикали, сред които е и оксаловата киселина. Освен това оксаловата киселина възпрепятства усвояването на калция и желязото в организма.  Неутрализирането на оксаловата киселина става с термичната обработка на спанака  и комбинирането му с храни с високо съдържание на витамин С като мандарини и портокали.

 * Редовната консумация на спанак има ключова роля за човешкото здраве, но е добре да се знае, че замразеният спанак не е толкова полезен, колкото пресния.

 * Спанакът съдържа каротеноидите лутеин и зеаксантин, които имат изключително значение за здравето на ретината и макулата. Те предпазват от очни заболявания, като катаракта и дегенерация на макулата. По-малко известна е ползата на спанака за храносмилателната система. Той съдържа съединения, наречени гликоглицеролипиди, които защитават и заздравяват стомашната и чревната лигавица. Така редовната консумация на спанак намалява значително риска от развитие на синдром на пропускливите черва и вътрешни възпалителни процеси.

 * Високите нива на витамин К, които си набавяме с консумацията на спанак са важни за поддържането на здрава костна система.

 * Редовната консумация на спанак доказано подобрява състоянието и здравето на кожата. Богат на антиоксиданти, намаляващи оксидативния стрес, спанакът хидратира кожата и изглажда тена.

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Природен Витамин С
Природен Витамин С moreПрироден Витамин С

ПРИРОДЕН С КОМПЛЕКС съдържа уникален микс от естествени вещества с високо съдържание на витамин С. Този витамин изп ... още

28,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 28,00 лв. и съберете 22 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 280 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Сибирска сила
Сибирска сила moreСибирска сила

Елеутерококът/ Сибирският женшен, като адаптоген, повишава силата и издръжливостта на организма при екстремни натов ... още

30,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 30,00 лв. и съберете 65 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Хидроксиапатит Доломит
Хидроксиапатит Доломит moreХидроксиапатит Доломит

Нашите кости се състоят от 50% хидроксиапатит, зъбите ни от 70%, а зъбният емайл от 97%. Хидроксиапатитът подпомага ... още

69,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 69,00 лв. и съберете 50 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 700 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 20.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Щастието е като здравето - ако не го забелязваш, значи го имаш.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!