Quantcast

Търси

   
Изгаряне или съхраняване на мазнини - кои са основните метаболитни фактори, подпомагащи отслабването

Изгаряне или съхраняване на мазнини - кои са основните метаболитни фактори, подпомагащи отслабването

17.05.2017 723 0 Запази статията

(продължение)

Кои са 5-те основни метаболитни фактора, които ни помагат да отслабнем?
Нашият метаболизъм се контролира от черния дроб, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, мускулите и организма като цяло.

Черният дроб е основния орган за детоксикация. Той е отговорен и за 3/4 от производството на тиреоидни хормони. От него зависят над 600 метаболитни функции в организма. Когато черният дроб се претовари с токсини, преработени храни, лекарства, алкохол, захар, хормони на стреса и други, той преминава в режим на оцеляване. Преминаването на черния дроб в режим на оцеляване означава, че скоро ще последват метаболитни проблеми като увеличаване на обиколките на бедрата, корема и талията, нарастване на теглото, кожни проблеми, промени в настроението, нестабилна кръвна захар, нарушения на съня, липса на енергия, депресия, трудно отслабване и други.
Ако искаме да имаме здравословен метаболизъм и висок потенциал за изгаряне на мазнините трябва да се грижим за здравето на черния си дроб.

Надбъбречните жлези или стрес-жлезите, регулират стероидните хормони - тези, които са отговорни за загубата на мазнини и хормоните на стреса, които спомагат за баланса на метаболизма.
Надбъбречните жлези играят основна роля в поддържането на здравословен метаболизъм. Хормоните, които те отделят и регулират, могат да помогнат за баланса на хормоните в полза на по-бързия метаболизъм, но могат да имат и обратен ефект.
Кортизолът регулира глюкозата, мазнините и протеините, има важна роля за контролиране на възпаленията, регулира кръвното налягане и влияе върху скоростта на метаболизма.
При стрес тялото ни е обезпокоено и е готово да даде отговор, известен като “ бий се или бягай “ (“fight or flight”), за да намали нивата на стреса. Адреналинът ни дава енергия и тласък, за да се “борим“ или да “бягаме”. Този тласък  енергия, който получаваме в стресови ситуации всъщност ни мобилизира, позволява ни да реагираме в извънредни ситуации.
Много неща могат да причинят проблеми в правилното функциониране на надбъбречните жлези като психически и емоционален стрес, хранителна чувствителност и алергии, дисбаланс в нивата на кръвната захар, паразитни и бактериални инфекции, свръхтренировки или всичко, което тялото възприема като стрес.
Ако сме загрижени за здравето на надбъбречните си жлези, първото нещо което трябва да направим е да им обърнем внимание или да се опитаме да премахнем източника на стрес.

Щитовидната жлеза е главната метаболитна жлеза, която контролира телесната температура, метаболитните функции и способността на организма да изгаря мазнините.
Нейните хормони - тироидните хормони, оказват влияние върху почти всяка клетка в тялото ни. Повишаването на нивата на тиреоидните хормони ускорява метаболизма, а намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма.
Отстраняването на проблемите с щитовидната жлеза е от огромно значение за здравословния метаболизъм. Става въпрос за подпомагане с храни и хранителни добавки, съдържащи йод, наситени мазнини, цинк, селен и други, намаляване на стреса и възпаленията, физически упражнения и оптимизиране на храненето.

Мускулите са единствената метаболитно активна тъкан в тялото, която помага за изгаряне на мазнините, регулиране на кръвната глюкоза и поддържане на добър метаболизъм. 
Чистата мускулна маса не само изглежда страхотно, но е и от жизненоважно значение за цялостното ни метаболитно здраве. Мускулната тъкан с помощта на щитовидната жлеза диктува ритъма на метаболизма. Казано с други думи, колкото повече мускули имаме, толкова повече калории изгаря тялото ни и от толкова по-малко калории имаме нужда, за да поддържаме теглото си.
По-голямата част от нашите инсулинови рецептори се намират в мускулната тъкан, което означава, че колкото по-малко мускули имаме, толкова по-устойчиви са те на инсулина.

Какво се случва, когато имаме инсулинова резистентност и консумираме захар?

Идеален сценарий: глюкозата се използва като гориво, което спомага за изграждането на чиста мускулна маса и повишава метаболизма. В този случай, глюкозата, първоизточника на енергия се използва, за да подпомогне разхода на калории и в крайна сметка - изгарянето на мазнините.

Добър сценарий: глюкозата се съхранява под формата на гликоген в черния дроб или мускулите, за да бъде използвана като гориво на по-късен етап.

Лош сценарий: ако местата за съхранение на гликоген са пълни, диетата ни е неправилно балансирана, имаме ниска мускулна маса и висок въглехидратен прием, глюкозата се съхранява под формата на мазнини.
Резултатът от лошия сценарий е излишно количество инсулин, което стресира черния дроб и прави абдоминалната мазнина изключително упорита.

Нашият организъм е продукт на предходните 4 метаболитни фактора. Той може да функционира оптимално или да се намира в състояние на безпокойство.
Когато става дума за метаболизъм и изгаряне на мазнини, най-общо може да се говори за два типа организми:

 • такива, които изгарят мазнините
 • други, които ги съхраняват

Нашите навици, начинът ни на живот, храненето и това до колко и как се движим определя нашия метаболизъм, и има отношение и оказва влияние върху това дали изгаряме или съхраняваме мазнините.
Изборът е наш!

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 17.00 лв.
Антихолестерол
Антихолестерол moreАнтихолестерол

Според последните проучвания повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестер ... още

18,00лв/ 50 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 18,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 150 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 6.00 лв.
Коензим Q10 / 10 мг
Коензим Q10 / 10 мг moreКоензим Q10 / 10 мг

  Коензим Q10 или още наричаният “универсален антиоксидант” се използва от всяка клетка в нашето ... още

26,00лв/ 50 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 26,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 260 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 8.00 лв.
НОРМА ФЕТ Червен боб
НОРМА ФЕТ Червен боб moreНОРМА ФЕТ Червен боб

Червеният боб съдържа система от ензими, които блокират разграждането на нишестето на монозахариди. По този начин п ... още

31,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 31,00 лв. и съберете 21 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 270 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 10.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Умният се лекува навреме, а мъдрият предотвратява заболяването.
Китайска мъдрост
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!