Quantcast

Търси

   
Изгаряне или съхраняване на мазнини - кои са основните метаболитни фактори, подпомагащи отслабването

Изгаряне или съхраняване на мазнини - кои са основните метаболитни фактори, подпомагащи отслабването

17.05.2017 775 0 Запази статията

(продължение)

Кои са 5-те основни метаболитни фактора, които ни помагат да отслабнем?
Нашият метаболизъм се контролира от черния дроб, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, мускулите и организма като цяло.

Черният дроб е основния орган за детоксикация. Той е отговорен и за 3/4 от производството на тиреоидни хормони. От него зависят над 600 метаболитни функции в организма. Когато черният дроб се претовари с токсини, преработени храни, лекарства, алкохол, захар, хормони на стреса и други, той преминава в режим на оцеляване. Преминаването на черния дроб в режим на оцеляване означава, че скоро ще последват метаболитни проблеми като увеличаване на обиколките на бедрата, корема и талията, нарастване на теглото, кожни проблеми, промени в настроението, нестабилна кръвна захар, нарушения на съня, липса на енергия, депресия, трудно отслабване и други.
Ако искаме да имаме здравословен метаболизъм и висок потенциал за изгаряне на мазнините трябва да се грижим за здравето на черния си дроб.

Надбъбречните жлези или стрес-жлезите, регулират стероидните хормони - тези, които са отговорни за загубата на мазнини и хормоните на стреса, които спомагат за баланса на метаболизма.
Надбъбречните жлези играят основна роля в поддържането на здравословен метаболизъм. Хормоните, които те отделят и регулират, могат да помогнат за баланса на хормоните в полза на по-бързия метаболизъм, но могат да имат и обратен ефект.
Кортизолът регулира глюкозата, мазнините и протеините, има важна роля за контролиране на възпаленията, регулира кръвното налягане и влияе върху скоростта на метаболизма.
При стрес тялото ни е обезпокоено и е готово да даде отговор, известен като “ бий се или бягай “ (“fight or flight”), за да намали нивата на стреса. Адреналинът ни дава енергия и тласък, за да се “борим“ или да “бягаме”. Този тласък  енергия, който получаваме в стресови ситуации всъщност ни мобилизира, позволява ни да реагираме в извънредни ситуации.
Много неща могат да причинят проблеми в правилното функциониране на надбъбречните жлези като психически и емоционален стрес, хранителна чувствителност и алергии, дисбаланс в нивата на кръвната захар, паразитни и бактериални инфекции, свръхтренировки или всичко, което тялото възприема като стрес.
Ако сме загрижени за здравето на надбъбречните си жлези, първото нещо което трябва да направим е да им обърнем внимание или да се опитаме да премахнем източника на стрес.

Щитовидната жлеза е главната метаболитна жлеза, която контролира телесната температура, метаболитните функции и способността на организма да изгаря мазнините.
Нейните хормони - тироидните хормони, оказват влияние върху почти всяка клетка в тялото ни. Повишаването на нивата на тиреоидните хормони ускорява метаболизма, а намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма.
Отстраняването на проблемите с щитовидната жлеза е от огромно значение за здравословния метаболизъм. Става въпрос за подпомагане с храни и хранителни добавки, съдържащи йод, наситени мазнини, цинк, селен и други, намаляване на стреса и възпаленията, физически упражнения и оптимизиране на храненето.

Мускулите са единствената метаболитно активна тъкан в тялото, която помага за изгаряне на мазнините, регулиране на кръвната глюкоза и поддържане на добър метаболизъм. 
Чистата мускулна маса не само изглежда страхотно, но е и от жизненоважно значение за цялостното ни метаболитно здраве. Мускулната тъкан с помощта на щитовидната жлеза диктува ритъма на метаболизма. Казано с други думи, колкото повече мускули имаме, толкова повече калории изгаря тялото ни и от толкова по-малко калории имаме нужда, за да поддържаме теглото си.
По-голямата част от нашите инсулинови рецептори се намират в мускулната тъкан, което означава, че колкото по-малко мускули имаме, толкова по-устойчиви са те на инсулина.

Какво се случва, когато имаме инсулинова резистентност и консумираме захар?

Идеален сценарий: глюкозата се използва като гориво, което спомага за изграждането на чиста мускулна маса и повишава метаболизма. В този случай, глюкозата, първоизточника на енергия се използва, за да подпомогне разхода на калории и в крайна сметка - изгарянето на мазнините.

Добър сценарий: глюкозата се съхранява под формата на гликоген в черния дроб или мускулите, за да бъде използвана като гориво на по-късен етап.

Лош сценарий: ако местата за съхранение на гликоген са пълни, диетата ни е неправилно балансирана, имаме ниска мускулна маса и висок въглехидратен прием, глюкозата се съхранява под формата на мазнини.
Резултатът от лошия сценарий е излишно количество инсулин, което стресира черния дроб и прави абдоминалната мазнина изключително упорита.

Нашият организъм е продукт на предходните 4 метаболитни фактора. Той може да функционира оптимално или да се намира в състояние на безпокойство.
Когато става дума за метаболизъм и изгаряне на мазнини, най-общо може да се говори за два типа организми:

 • такива, които изгарят мазнините
 • други, които ги съхраняват

Нашите навици, начинът ни на живот, храненето и това до колко и как се движим определя нашия метаболизъм, и има отношение и оказва влияние върху това дали изгаряме или съхраняваме мазнините.
Изборът е наш!

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

EasyGo
EasyGo more
 • НОВпродукт
EasyGo

Имате да свършите куп задачи едновременно, всички със срок вчера, телефонът Ви звъни постоянно и потокът от и-мейли ... още

60,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 60,00 лв. и съберете 70 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 520 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 15.00 лв.
Good-Better-Best
Good-Better-Best more
 • TOPseller
Good-Better-Best

Специфичният комплекс съставки на GOOD-BETTER-BEST стимулира функционирането на нервната ни система и пов ... още

52,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 52,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 600 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 17.00 лв.
НОРМА ФЕТ Худия
НОРМА ФЕТ Худия moreНОРМА ФЕТ Худия

Още от древни времена племената в Южна Африка са дъвчели кактуса Худия Гордони (Hoodia gordonii), за да притъпят чу ... още

25,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 25,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 250 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Норма Джест
Норма Джест moreНорма Джест

Темата за храносмилането и проблемът, който се крие зад нея, в момента са по-големи от всякога.  Това до голям ... още

59,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 59,00 лв. и съберете 18 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Заболява този, който се съгласи да се разболее.
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!