Quantcast

Търси

   
Знаците, които ни подсказват, че прекаляваме с тренировките

Знаците, които ни подсказват, че прекаляваме с тренировките

08.05.2016 215 0 Запази статията

Всеки знае, че редовните тренировки и двигателната активност са полезни за здравето. Карат ни да се чувстваме добре, повдигат самочувствието, снабдяват ни с повече енергия, увеличават издръжливостта ни и т.н. Но всяко нещо, което се прави прекалено дълго или прекалено интензивно, натоварва организма ни и може да доведе до обратния ефект.

Обърнете внимание на следните знаци, които навярно ви подсказват, че е редно да намалите темпото за момента.

Често се чувствате уморени и отпаднали

Ако в края на деня сте прекалено изтощени – и умствено, и физически, по-добре заложете на леките тренировки вкъщи и ралаксация преди лягане, вместо да натоварвате тялото си допълнително във фитнес салона. Има вероятност да се чувствате буквално като парцал след това – краката ви да натежат и да не можете да свършите нищо повече, докато си легнете.

 

В края на тренировката цялото тяло ви боли

В началото, когато започнете редовно да тренирате, това е нормално, но с времето тялото привиква към натоварването и би трябвало все по-малко да има подобни болезнени усещания, спазми, крампи и пр. Ако при вас тези симптоми се появяват често, правете повече почивки и намалете интензивността на тренировките за определен период.

 

Често се разболявате

Движението е здраве и именно то ни помага да поддържаме имунната си система в изправност. Но честите вирусни инфекции и алергичните симптоми са знак за необходима и неотложна почивка. Възможно е именно пренатоварването в залата след работа да отслабва допълнително защитните ви сили. Или просто означава, че не тренирате правилно. Опитайте за известно време да замените тренировките на закрито с повече активност на свеж въздух.

 

Получавате сърцебиене

Учестеният сърдечен ритъм е нормално явление по време на тренировка, но ако се появява по-често, след като напуснете фитнес залата, означава, че сте пренатоварили сърдечната система.

 

Променливо настроение

Прекалено интензивното физическо натоварване води до хормонален дисбаланс. В повечето случаи той е моментно явление, но ако се улавяте, че от силна раздразнителност, преминавате към унилост, а после към неудържим смях или плач, то нервната ви система има нужда от почивка. А за да се успокои умът, е добре да дадем възможност за физическа отмора и на тялото си.

 

Повече време за възстановяване

С изграждането на редовен тренировъчен режим с определена продължителност и вид на тренировката, тялото ни установява и фиксиран режим на възстановяване. Ако напоследък забелязвате, че ви е необходимо повече време за физическо възстановяване след заниманията в залата, намалете натоварването. Иначе вместо повече продуктивност и тонус, ще получите вялост, слабост и болки в мускулите.

 

Наддавате килограми вместо да отслабвате

Много хора тренират именно за да отслабнат, но ако вместо това започнете да качвате килограми, значи нещо не е наред с тренировката ви. Понякога прекаляването с физическото натоварване може да се отрази негативно върху организма, предизвиквайки излишен стрес. Тогава се отключва естественият механизъм на тялото ни да трупа мазнини в областта на корема, за да защити основните органи. Подобрете хранителния си режим и започнете с леки тренировки в съчетание с повече разходки. Така ще постигнете баланса между физическа активност и покой, който е ключов фактор в пълноценното функциониране на всички органи и системи.

 

Не спите добре

Ако заспивате трудно или се будите често нощем, навярно сте попрекалили с активностите през деня или с вечерната тренировка. Пренатоварването води до превъзбуждане на нервната система и на следващата сутрин вместо свежи и отпочинали, е вероятно да се чувствате като след дълго парти.

Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

АТФ
АТФ more
  • -38%ОТСТЪПКА
АТФ

АТФ (Аденозинтрифосфат) е енергийната централа на клетката. Когато клетката се нуждае от енергия, тя разгражда моле ... още

86,00лв53,00лв/ 100 к.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 53,00 лв. и съберете 42 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 860 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 16.00 лв.
Амино 18
Амино 18 moreАмино 18

Амино 18 е комплекс от 18 чисти (90%) аминокиселини, а не техните соли (хлориди), което го прави изключително ефект ... още

42,00лв/ 90 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 25 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 450 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 13.00 лв.
Сибирска сила
Сибирска сила moreСибирска сила

Елеутерококът/ Сибирският женшен, като адаптоген, повишава силата и издръжливостта на организма при екстремни натов ... още

30,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 30,00 лв. и съберете 65 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Никога не прекъсвайте врага си, когато той греши.
Наполеон
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!