Quantcast

Търси

   
Защо е полезна физическата активност по време на бременност

Защо е полезна физическата активност по време на бременност

01.04.2016 321 0 Запази статията


Доскоро бе разпространено схващането, че ако не сте тренирали преди да забременеете, то след това не е подходящо да започнете. Много бъдещи майки възприемат бременността като период за почивка и това действително е така. Но почивката не е равносилна на прекарване на часове в леглото и отбягване на каквато и да била активност. Много от роднините на бременната жена не й позволяват да върши едно или друго, което едва ли не я кара да се чувства като болна и безполезна, а освен това се застоява и обездвижва. Благодарение на множеството изследвания в областта е доказан благотворния ефект от двигателната активност както върху майката, така и върху нероденото бебе.

Скорошно проучване в университета в Монреал посочва, че 20 минути умерена физическа активност поне три пъти седмично може да подобри значително умственото развитие на бебето през първата година от живота му. Когато майката е активна, се подобрява кръвообращението, а оттам и снабдяването на бебето с хранителни вещества и кислород. Част от ползите, които носи физическата активност по време на бременността, са: емоционален баланс, по-малко болки и неразположения, добро храносмилане, повече енергия и жизненост, по-добър сън и по-малко гадене и замайване.

Разбира се, физическото натоварване зависи от това в кой триместър от бременността се намира жената, затова на първо място е редно да слуша тялото си и да не се претоварвате. Ако сте решили да се занимавате с йога, е необходимо да посещавате специални за целта часове, тъй като има определени пози (асани), които не се изпълняват по време на бременност.

Не забравяйте, че в този период от живота ви целта не е да направите кой знае какви физически постижения, а да осигурите пълноценно време, хармонично израстване и емоционален баланс както за вашето бебе, така и за вас самите.

Можете да използвате леки гирички, топка за пилатес, да изкачвате стълби, да танцувате, да правите леки преходи в планината или по-продължителни разходки в парка.

 

 • Силата на мускулите в областта на корема и кръста ще ви помогне да издържате нарастващото тегло на бебето.
 • Особено важни са и мускулите в долната част на корема и пелвиса, които помагат особено през третия триместър, когато се появява често уриниране или неволно изпускане на урина.
 • Упражненията за краката подсилват мускулите в областта на бедрата и ханша, за да може бъдещата майка да се справи с нарастващото тегло. Макар че някои майки качват около 10-12 кг, това е значително предизвикателство за тялото, което през този период
  е подложено на много промени и изпитания.
 • Стимулирането на сърдечно-съдовата система чрез дихателни техники и упражнения с леки тежести подготвя бъдещата родилка за най-важния момент – самото раждане.
 • Укрепналите и подсилени мускули на горната част на тялото – гръден кош, рамене, гръб – ще бъдат необходими за носене на товари и след раждането (чанта, раница, играчки и др.), както и на самото бебе, в случай че майката използва ергономична раница или кенгуру.
 • Огъвкавяването чрез подходящи упражнения и разтягания ще помогне както в процеса на раждане, така и във възстановителния период след това.
 • Не на последно място, релаксиращи и дихателни техники могат да помогнат на бъдещите майки да се справят с променливото настроение, безсънието и нарушения емоционален баланс.

  Бъдете съзнателно активни по време на бременността и не се отпускайте прекалено. Това ще ви поддържа тонизирани и във форма и ще се отрази както на самото раждане, така и на настроението и самочувствието ви, а оттам и на здравето на вашето бебе.
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Норма Сик
Норма Сик more
 • НОВпродукт
Норма Сик

НОРМА СИК влияе положително при дълги пътувания с кола или кораб, при морска болест и по време на бременност. Естес ... още

24,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 24,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 230 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.
Супрема
Супрема moreСупрема

СУПРЕМА е натурален продукт, отговарящ на ежедневните нужди от основните витамини, минерали и микроелементи. Особен ... още

41,00лв/ 60 капс.
 • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 41,00 лв. и съберете 27 стъпки "По-близо до природата".
 • стъпки по-близо до природатаСъберете 420 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 17.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Здравето е най-ценното съкровище, което най-лесно може да се загуби. Вероятно затова така лошо го пазим.
Е. Бошен
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!